22 dubna, 2019

Kulti



            
                               

Jako sedmiletá holčička, sledovala Sal v televizi začínající fotbalovou hvězdu, která předčila veškerá očekávání, a započala slávu Kinga Kultiho.
Od té chvíle chtěla Sal jen jedno: Být hvězdnou fotbalistkou, přesně jako její celoživotní idol.

Když se chlapík, kterého odmalička zbožňuješ, stane tvým trenérem, zní to jako sen. Ale to probuzení… Netrvalo ani týden, aby Sal Casillasová o fotbalové hvězdě, která ji v dětství inspirovala natolik, že sama začala hrát profesionální fotbal, ztratila veškeré iluze. Kam se poděly její sny o tom, že si Reinera Kuliho jednou vezme? Její idol je teď tady, nastoupil do jejího týmu jako trenér. Je však zachmuřený, samotářský a neurvalý. Zkrátka úplně jiný, než si ho vysnila… Bude mít Sal odvahu vytáhnout ho z jeho ulity a probudit v něm znovu vášeň a energii, kterými před lety hýřil a které ji tolik okouzlovaly? Ustojí tlak médií, která se kolem Kultiho neustále točí a pod jejichž drobnohledem se teď ocitá i ona?


Sal Casilasové už pomalu táhne na třicet let, se svým životem je však vcelku spokojená. Dostala se do výborného fotbalového týmu, který vyhrává, a je v očích soupeřů obávaný. Svůj volný čas, kterého není mnoho, věnuje přípravě na fotbalová utkání, občasným posezením s kamarády, či dlouhým telefonátům s rodinou. Životní rutinu jí však sebere nově započatá fotbalová sezona - do jejich tréninkového programu je zapojena nečekaná postava - slavná celebrita Kulti, fotbalista, který před nedávnem přestal aktivně hrát fotbal, a rozhodl se na čas někam "uklidit".

Sal se, na rozdíl od svých kolegyň, snaží ovládat, a nedat najevo svou posedlost vůči Kultimu. Vždyť jej obdivuje nejen ona, ale i její rodina. A vlastně celý svět! Když se však projeví Kultiho povaha mimo kamery, je Sal znechucená. Kulti nemá úctu ke svým fanouškům, ani respekt vůči chlebodárcům. Kulti je již zlomená fotbalová postavička, která touží být neviditelná.

Sal je velmi charakterní člověk, proto se i přese všechny Kultiho urážky a provokace, snaží jít dál, nestěžovat si, a dřít, dřít a dřít. Kulti brzy zpozoruje Salinu tichou sílu, a začne jí přece jen více důvěřovat. Postupně je to s nimi jak na houpačce - chvilky klidu a porozumění střídají výbuchy hádek a urážek.

Postava Sal byla úžasná, každá z nás by chtěla mít takovou kamarádku, nebo by by sama chtěla mít takovou povahu. Vnitřní síla, schopnost překonat se i přes bolest, velká loajalita, i k lidem, kteří ji zadupávají do země. Holka, které můžete říct cokoliv, ona si to nechá pro sebe. Nepomlouvá, myšlenky si nechává pro sebe, a když už říká svůj názor, tak pravdivě a k věci. Ponížení spolkne, a dře dál.

Naopak Kulti je taková zapadající hvězdička, tajnůstkář s výbuchy vzteku až agrese. Jistě je uvnitř dobrá duše, ale v knize jsou znát pouhé její náznaky.

Nebudeme si nic nalhávat, jde o romantickou knihu, a tak je všem jasné, o co v knize hlavně půjde. Dejte si však pozor - k vyústění jakýchkoli citů dojdete, milí čtenáři, až asi sto stran před koncem, a jelikož má kniha asi kolem 500 stran (?), je to pěkná fuška. Nicméně kniha se pyšní čtivostí, tudíž bych se až tak nebála ji vyzkoušet. Myslím, že léto je to pravé období k četbě Kultiho.

Žádné komentáře:

Okomentovat