22 dubna, 2019

Panský dům


Sirota Marie se stává pomocnou sílou v Panském domě.
Netuší, že se jí díky tomu brzy vyjeví staré tajemství jejích neznámých, zesnulých rodičů.


Augsburg 1913
Mladá Marie nastupuje jako kuchyňská pomocnice v impozantní vile, sídle průmyslnické rodiny Melzerů. Zatímco si děvče ze sirotčince vydobývá své místo mezi personálem, panstvo si užívá zimní plesové sezony, v níž má být uvedena do společnosti nejmladší, krásná dcera Katharina. Jenom Paul, dědic rodiny, se drží stranou společenského mumraje – dokud nepotká Marii.

Marie je mladá žena, sirotek, která hledá nějakou další práci. V předchozích zaměstnáních nemohla vydržet, možná i pro svou hrdou a nezkrotnou povahu. Má tedy poslední šanci uchytit se jako pomocná síla v kuchyni na Panském domě u jedné z nejbohatších rodin v okolí. Po prvních dnech je Marie rozhodnutá z domu odejít, jelikož chování jejích nadřízených i panstva je jí proti srsti. Nicméně vydrží přece jen déle, a spřátelí se s nejmladší dcerou pana továrníka. A stane se z ní její důvěrnice. Marie pomalu rozplétá dávné tajemství její zesnulé matky, která měla úzké styky s touto rodinou a také pátrá po svém otci, jehož jméno nezná.

Marii postupně vezme pod svá křídla nejen nejmladší sestra, ale oblibu v ní najde i paní domu a neméně jí pak pozornost věnuje dědic továrníka, Paul. Marie je brzy povýšena z obyčejné nicky pro všechno, na komornou, což je trnem v oku ostatním. Marie je svědkem několika rodinných nepřátelských komplotů a také pozoruje zkažený život smetánky. Snaží se tiše, avšak důrazně působit na nově nalezené přátele ve světě, kde neznamená nic.

Autorka napsala klasický historický román, fikci, avšak je to přesně ten typ četby, co si vezmete ke krbu s šálkem kávy. V příběhu se toho stalo tolik, a bylo to tak provázané, že je těžké napsat nespoilerovou recenzi. Není to "akční" kniha, jedná se spíš o každodenní radosti i starosti lidí v tehdejší době, avšak mě to nenudilo. Nejvíce mě hnala touha rozplést tajemství, které představují Mariiny rodiče. Byli to chudáci? Nebo naopak byla to vrchnost, která tragicky zesnula? Kdo je Mariiným otcem? A proč její matka nenáviděla Melzerovi? 

V knize jde samozřejmě i o lásku, zášť a žárlivost. Lidé jsou všehoschopní, pokud jsou ukřivdění.
Panský dům je poctivá bichlička pro čtenáře rodinných ság, historických románů, nebo běžných románů. Jedná se o období těsně před I. světovou válkou. Podle recenzí se jedná o velmi oblíbenou ságu. A jako bonus - tento první díl se dá číst samostatně - nemusíte číst další díly, kniha je pěkně uzavřena.

Autorka napsala pod pseudonymem Hortenziovou zahradu.



Žádné komentáře:

Okomentovat