14 dubna, 2019

Čas čarodějnic


SKRYTI V NAŠEM SVĚTĚ, SE POHYBUJÍ NADPŘIROZENÉ BYTOSTI - ČARODĚJNICE, DÉMONI A UPÍŘI.
NIKDO NEVÍ, PROČ BYLY KDYSI STVOŘENI, JAKÝ JE JEJICH ÚČEL BYTÍ, A KDO JE VLASTNĚ PŘIVEDL DO NAŠEHO SVĚTA.
TO VŠE BY MOHLO BÝT ZAPSÁNO V PRASTARÉ MAGICKÉ KNIZE, KTERÁ JE VŠAK STOVKY LET ZTRACENÁ.



Historička a čarodějnice Diana Bishopová celý svůj život odmítala své nadpřirozené nadání. Očarovaný alchymistický rukopis však do jejího života vnese nevítaný příval magie a najednou se o ni zajímají nejen čarodějnice, ale i démoni a upíři. Záhy se po Dianině boku objeví i záhadný Matthew Clairmont, vědec, válečník a upír. Přestože mezi bytostmi panuje staleté nepřátelství, Diana a Matthew se jen s obtížemi brání vzájemné mrazivé přitažlivosti.



Historička zaměřená na alchymii, je ve skutečnosti čarodějnicí z mocného rodu. Do vínku jí byly naděleny vzácné schopnosti. Diana o ně však nestojí a magii nepraktikuje. Od záhadné smrti svých rodičů se rozhodla vzdát svého nadání, a mít co nejobyčejnější život. Když si jednoho dne vyžádá vzácný rukopis ke svému bádání o alchymii, nečekaně získá zakletou ztracenou magickou knihu, po níž touží všechny nadpřirozené bytosti světa už od pradávna. Dostane však strach z její moci a vrátí ji zpět do nitra knihovny.

Najednou ji oslovují různé nadpřirozené bytosti. Pronásledují ji ve dne v noci. Čekají, až Diana znovu povolá rukopis, a jsou ochotni pro něj i vraždit. Po jejím boku se často začíná objevovat charismatický upír Matthew, který se stane Dianiným spojencem a poté i věrným přítelem. Společně přicházejí na kloub obsahu zakleté knihy, ale i dalším tajemstvím, jež shromažďuje tajné pradávné společenství nadpřirozených bytostí. Diana a Matthew se stanou psanci v nadpřirozeném světě, a musejí rychle přijít na to, jak uniknout svým nepřátelům. Klíč se nachází v Dianiných potlačovaných schopnostech, o nichž se dnešním, zubem času oslabeným čarodějnicím, ani nesnilo. Dokáže však rozvázat pouta, již ji skoro celý život bránily magii používat?


SHRNUTÍ



Čas čarodějnic je příběh o našem světě, v němž skryti přežívají čarodějnice, upíři a démoni. Společně se snaží o nevyzrazení svých pravých identit, nicméně, když se Diana, nepraktikující čarodějnice, shodou náhod dostane k pradávnému ztracenému svazku, jenž prý pojednává o Původu bytostí, začne otevřená válka v nadpřirozeném světě. A když se navíc spolčí s upírem, tato válka se ještě přiostří.
Kniha kombinuje starodávnou, syrovou magii živlů s moderní medicínou a historií světa.

Při čtení mi připomněla Stmívání (Edwardovi ochranářské komplexy) a Celaenu 3. díl, zde však v podobě dospělých osob. Prvních 259 stran bylo pomalých, dost popisných, ale číst se to i tak dalo. Potom už se příběh zlepšil, ovšem občas měl opět pomalejší části. Beru to, protože jde o první díl ze tří, a autorka musí nejdřív vysvětlit nadpřirozený svět, pravidla v něm a utvořit vztahy mezi hlavními postavami. Přese všechno bych tuto knihu doporučila, je zkrátka nápaditá a příběh má silný potenciál k WAU efektům a působivému závěru. Jen doufám, že to autorka nepřepískne, ke konci už těch odhalení a teorií bylo tolik, že doufám vysvětlení v dalších dílech.
Musím se také zmínit, že ve starším vydání knihy bylo spousta překlepů, ke konci i častá záměna jmen, což mě velmi rušilo v četbě. Doufám, že v novém převydání knihy byly tyto chyby odstraněny!


Kniha je nově převydaná nakladatelstvím Laser, se seriálovou obálkou.


Žádné komentáře:

Okomentovat