05 srpna, 2017

Sníh nebo popel


Jednoho dne budeme víc než jen slova ve tmě.

Dívka se zlomeným srdcem a nelítostná bojovnice. Před šestnácti lety bylo zničeno Zimní království a jeho území dobylo Jaro. Pobili královskou rodinu a obyvatele uvěznili. A v tu chvíli vyprchala ze Zimy všechna magie… Nyní je jedinou nadějí tohoto království osm přeživších, kterým se podařilo utéct a kteří čekají na svou příležitost. Chtějí získat zpět své království a magii. Meira je jednou z nich. Celý život prožila jako uprchlík, nepoznala své rodiče a generál Zimy ji vychoval jako válečnici. Avšak i jako nelítostná bojovnice se zamilovala… A zamilovala se do nepravého, do budoucího krále Zimy Mathera. I se zlomeným srdcem je ale rozhodnutá udělat cokoli, aby její království získalo svobodu. Když uprchlíci zjistí, kde je ukrytý magický medailon patřící bývalé královně, Meira se ho pokusí získat. A vstoupí do světa boje o moc, temné magie, ale i dvorských intrik a velkých plesů, v němž jednoho dne zjistí, že její osud nikdy nebyl v jejích vlastních rukou.

Dvacet pět. Za tímto číslem se schovávají poslední bojovníci z řad Zimanů. Když jejich království, jenž tvořilo podstatnou část země, skládající se z Ročních období a Střídavých království, napadlo Jaro a díky černé magii jej zcela dobylo a zotročilo. Stovky stále přežívajících Zimanů, jenž byli pokořeni a uvězněni, jsou nuceni pracovat v táborech království Jara, jemuž vládne nelítostný král Angra. Ten, ovládá díky své temné magii nejen své poddané, ale mysli všech lidí v jeho království. Jeho plánem je ovládnutí celé země.
Zimané se však stále nevzdali naděje na záchranu. Dvacet pět uprchlíků, mezi nimiž je i jejich budoucí král Mather, se stali symbolem jejich síly. A právě tito bojovníci se nehodlají vzdát. Ani po šestnácti letech neúspěchu.

Děti odevzdaně stojí vedle svých rodičů a pozorují mě. Jejich tváře prozrazují, že se naučily nedávat najevo slabost. Slabost je k ničemu, když všechno, co můžete dělat, je žehrat na život, jako je tenhle, na život v klecích naskládaných na sebe, když vyrůstáte v místě, kde vás ani nepovažují za člověka.

Meira, která patří mezi tuto pětadvacítku vyvolených, se snaží přijít na to, jak by mohla být co největším přínosem pro své království, jež vlastně ani nikdy nepoznala. V kojeneckém věku osiřela kvůli Angrovy, a jen díky laskavosti generála Sira, může teď dýchat vzduch svobody, cvičit se v boji a účastnit se příprav k odvětě a záchraně Zimního království. Meira je však zmatená generálovým odmítavým postojem vůči ní. Meira se chce doopravdy zúčastnit výprav, jež ostatní členové jejich komunity podnikají, aby získali zpět magický medailon, který má navrátit Zimanům zpět jejich magii. A když nakonec generála přesvědčí a přidá se k bojovníkům za získání poloviny medailonu, slaví úspěch. Po nenadálém štěstí však přichází krutá rána - Jaro vypátralo jejich tábor, musí okamžitě pryč. A tím začíná Meiřino dobrodružství. Musí najít svou minulost, sama sebe a nakonec dokázat světu, kde je její skutečné místo.

V knize Sníh nebo popel se mísí spousta známých kousků z jiných YA děl. Například v první polovině je osiřelá dívka vytrhnuta ze svého obyčejného života mezi šlechtu (Griša), je kvůli nadcházející válce obětována (Falešný polibek), poté se v knize objeví zotročení lidé z království, jejž porazil král s černou magií a jejich panovník je neznámo kde (Skleněný trůn), našeptávání královny z minulosti ve snech (opět Skleněný trůn) a celkově rozdělení země na Roční období - to vyznívá skoro jako Jarní dvůr, Letní dvůr...(Dvůr trnů a růží). Občas i koncepce knihy mi připomněl záblesk tu té, tu oné knihy. Dohromady má však kniha co nabídnout - magii, milostný trojúhelník, život ve spodině i život mezi šlechtou, intriky, sebeobětování, lásku, překvapivý zvrat, ale i předvídatelnost. Již od prvních pár řádek jsem měla s Meirou dvě teorie, z nichž se jedna vyplnila zcela, druhá z půli.
Ale rozhodně jsem si knihu užila, to ne že ne. Po zmateném "rozjezdu" jsem se nemohla odtrhnout, nad příběhem jsem pořád přemýšlela a opravdu fandila hlavní hrdince, aby ve svém snažení uspěla. Nápady v knize, ač už ohrané, jsou stále atraktivní pro mě a věřím že i pro další tisíce čtenářů, kteří si rádi počtou o magii, lásce a hrdinství.
Příběh je napsán jednoduše, rozhodně se nesetkáte s komplikovaností v Maasovském stylu, ale ani nečekejte podprůměrnou plytkost. Kniha prostě baví, je vzrušující a plní všechny aspekty YA fantasy. Budete ji mít přelouskanou za chvíli, jelikož se od ní nelze odtrhnout. Zkombinovala vše, co mám ráda, a tak nelituji času stráveného s ní. Velmi se těším na další díl.


Zajímavost: Knihu sympatická autorka začala psát ve svých dvanácti letech.




Za eknihu děkuji Cooboo





4 komentáře:

  1. Zatím nad tím přemýšlím. Ale nechci číst další knihu, která je tak podobná jiným...

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Kniha mě hodně láká, určitě se na ni chystám :) Teď jen doufám, že nezklame :)

    OdpovědětVymazat
  3. Měla by mi přijít, tak jsem na ní zvědavá :-)

    OdpovědětVymazat
  4. A další kousek do to read listu... na tuhle knihu jsem vážně zvědavá.

    OdpovědětVymazat