06 května, 2017

Kroniky Kaninu: Políbená ledem



Bryn Avenová, potomek kmene Kanin a Skojar, je díky své funkci stopařky vyslána zpět do Skojaru, přímo ke královské rodině, kde pátrá po spojení mezi Skojary a obávaným vlastizrádcem Viktorem Dåligem. Vlákno po vláknu rozplétá klubko intrik a tužeb čím dál mocnějších a urozenějších trollů. To, co v klubku plném hadů najde, ji připraví o všechno.



Ve velkolepých síních křišťálového paláce se skrývá tajemství, které hrozí zničit celé království…
Bryn Avenová se odmítá vzdát snu sloužit království, které miluje. Tento sen ji teď přivede do úplně nového světa… a třpytivého paláce Skojarů.
Národ Skojarů potřebuje ochránit před tím samým brutálním nepřítelem, který ohrožuje Kanince, a Bryn jim chce pomoci. Sama je poloviční Skojarka a tohle je pro ni šance zjistit něco o svém ztraceném dědictví. Na Bryninu misi dohlíží její šéf Ridley Dresden, ale když jejich nepopiratelná přitažlivost nabere žhavé obrátky, jejich vztah dostane úplně jiný rozměr – na který není ani jeden z nich připraven.
Jak se ti dva noří hlouběji do světa Skojarů, začínají odhalovat dlouho skrývané tajemství. Brzy vyjde najevo temná pravda o Brynině vlastním milovaném Kaninském království a zcela změní její postavení v něm… a ohrozí všechny, které miluje.



Bryn Avenová je v zoufalé situaci - svou neschopností nechala uprchnout nejen zrádce svého království, Konstantina Blacka, ale i obávaného, mocného Viktora Dåliga. Po neúspěšné misi se vrací se svým nadřízeným zpět do Kaninu, kde musí vypovědět královské rodině, že selhala v tom, co nejvíc miluje - ve své práci, svém poslání. Král okamžitě povolává vojáky do zbraně a Kanin se připravuje na válku. Bryn se rozhodne pracovat, jak nejusilovněji může, aniž by ji rozptylovala náklonnost k jejímu nadřízenému Ridleyovi. Avšak nemůže zůstat hluchá ke svému podezření, že něco v království Skojar není v pořádku. Všichni jsou tak tajnůstkářští, tak zvláštní. Nemůže se zbavit pocitu, že tu něco nehraje. Když v tom k ní ve snu přichází královna Linnea a prosí Bryn o pomoc.

V jednu chvíli jsem si četla, řádky se přede mnou ve slabém světle rozmazávaly, a pak jsem najednou vypnula, ponořila se do bezesného spánku. Aspoň zpočátku. Pomalu se z bílé mlhy začala vynořovat tvář, nabývala jasnějších obrysů, její víčka sebou škubla a otevřela se a na mě se upřely safírové oči.
Nějak jsem věděla, že je to Linnea, ztracená skojarská královna.
Potom jsem ji uslyšela tak jasně, jako by mi šeptala do ucha.
Najdi mě.

Druhý díl série Kroniky Kaninu se točí hlavně kolem zvláštního království Skojar a jeho ještě zvláštnějších panovníků. Všichni se chovají podivně a staví se neurčitě ke zmizení své královny. Vypadá to, že někdo zevnitř sabotuje všechny pokusy jak o nalezení královny, tak o nalezení viníka. Vše se čím dál více zamotává, až se celý systém zhroutí. A nakonec jsou všichni dobráci po zásluze potrestáni.

V Políbené ledem se dozvíme více o sousedním kmeni - nejen to, jak vypadá království skryté pod hladinou, ale také něco málo o magii, jíž vládne, a o královské rodině a politice, již prosazují. V knize se také podíváme na zoubek vykvétajícímu vztahu mezi Ridleyem a Bryn, do kterého s radostným pomrkáváním zasahuje skojarský princ Kennet. Zároveň sledujeme vývoj vedlejších postav - těhotné a právě čerstvé snoubenky Tildy, chystající svatbu a homosexuálně orientované Ember, jež se zakouká hodně vysoko. Překvapí nás úvahy Bryn o Högdragenu, jež se díky Kasperovi blíže seznámí s úskalími povolání, v němž jste pouze nástrojem krále bez možnosti vlády nad vlastními myšlenkami, a které zůstává nadobro na prvním místě, daleko před osobním životem.


Políbená ledem je úžasně čtivou knihou, kterou jsem přečetla za jeden den. Svou čtivostí mi připomněla styl Kiery Cass, od jejíchž knih se také nedalo odtrhnout, i když akčních scén má, stejně jako Amanda Hocking, pomálu, a neobratně psané. V podstatě shrne jednu bitku i s vraždičkou do pár vět a jede v příběhu dál. Což nedává prostor k žádným velkým emocím.
Knihu určitě doporučuji jako oddechovou četbu pro čtenáře YA detektivních fantasy, kterým nevadí i malá romantická zápletka.

 Za recenzní výtisk (který přišel do druhého dne!!) děkuji nakladatelství CooBoo.

cooboo.cz









4 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) To jsi měla knihu přečtenou hodně rychle, také se na ni těším, až ji slupnu jako malinu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Přiznávám, že první díl mě úplně neuchvátil. U druhého jsem sice v pokušení, ale asi ho vynechám. Tentokrát mě nezláká ani ta krásná obálka :)

    OdpovědětVymazat
  3. taky se na knihu chystam, ale nejdriv musim zacit puvodni trilogii :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Super recenze! :) Už se těším jak si druhý díl přečtu. Už jenom čekám až vyjde Koruna, abych nemusela objednávat knihy na dvakrát.

    OdpovědětVymazat