28 ledna, 2017

Wishlist Únor


„Jsi jen tak neviditelný, jak se sám cítíš…“ Laskavé a vtipné vyprávění osmiletého imaginárního chlapce Jonatána, který neví, že ve skutečnosti neexistuje. Pro milou holčičku Florentýnu a spoustu dalších dětí ale opravdový je. Jonatán má pocit, že ho nikdo kromě sestry Florentýny a rodičů nemá rád. Ve škole ho učitelé přehlížejí, na tělocviku si ho nikdo do týmu nikdy nevybere a sedat si musí jen tam, kde je zrovna volno. Připadá si přehlížený, neviditelný. Když se dozví, že je na tom pocitu víc pravdy, než si chtěl připustit, život se mu otočí vzhůru nohama. Jonatán se rozhodne vzít osud do vlastních rukou a vydá se najít své skutečné já. Na svojí dlouhé cestě pozná spoustu opravdových kamarádů, kteří ale také nejsou vždycky úplně skuteční, a ačkoliv mu plány nevyjdou, neznamená to, že nezjistí, kým doopravdy je. Kniha je určena starším dětem od 9 let, ale i všech dospělákům, kteří potřebují pohladit po duši.



Celaena Sardothien je nejobávanějším zabijákem celého Adarlanu. Jako obyvatelka Tvrze vrahů musí bezvýhradně poslouchat svého pána Arobynna Hamela, přesto však důvěřuje pouze jedinému člověku – svému kolegovi a příteli Samovi. V těchto novelách nabitých akcí se Celaena vydává na několik odvážných misí, které mají prověřit její schopnosti. Ocitne se na vzdálených ostrovech, uprostřed nemilosrdné pouště i na výpravě za osvobození otroků. Ovšem ne vždy jedná v souladu s Arobynnovými příkazy a za to by mohla zaplatit vlastním životem.
COOBOO, 13. 2. 2017 


Na začátku všeho byly nevinné zprávy Tumblru… Poté co se Simon zapomněl odhlásit ze školního počítače, najde jeho korespondenci spolužák Martin a začne ho vydírat. Simon je totiž gay a před svými spolužáky to stále tají. Poslední dny trávil korespondencí se zajímavým klukem ze školy s přezdívkou Blue a natolik se sblížili, že by zvlášť jeho nerad vystavil nějaké trapné situaci a pomluvám. Spolužáci dovedou být pěkní sígři! On by to ustál, ale co Blue? Zná ho zatím jen po síti, ale kdo je Blue doopravdy? Žádného kluka ze školy, co by byl gay, nezná… S nerdem Martinem ale není radno si zahrávat, a tak se snaží vyhovět jeho požadavku: dostat se co nejblíž Simonově nejlepší kamarádce Abby. Simon Martina vtáhne do jejich party, ale Abby z toho není nijak nadšená a Simonovo tajemství je v ohrožení… Autorka za knihu obdržela William C. Morris Award a byla nominována na americkou Národní cenu za literaturu. Kniha byla několika periodiky jmenována za jednu z nejlepších knih v žánru young adult uplynulého roku.
YOLI, 8.2. 2017

Matthew je mladík, jemuž se před lety zabil bratr a on teď čím dál víc propadá schizofrenii. Prochází terapií, jejíž součástí je i samotné psaní, a dozvídá se o světě, o sobě a o lidech kolem sebe nečekané věci. Bez ohledu na závažnost onemocnění a prostředí, do něhož nás Matthew zavádí, není kniha vůbec depresívní, pochmurná či „těžká“ – právě naopak. Je to půvabný, smutný a citlivě uchopený příběh, psaný s nadhledem inteligentního kluka, který si ze sebe umí udělat legraci.

5 komentářů:

  1. Ten papirník vypadá úžasně. Jejda, úplně si mě navnadila :D A to šetřím :D

    OdpovědětVymazat
  2. Šok z pádu vypadá velmi dobře. Knihy o schizofrenii a dalších duševních poruchách mě hodně zajímají. Jinak, objevila jsem tento blog a moc mě baví číst tvé recenze. :)

    OdpovědětVymazat