29 ledna, 2017

Psí poslání


Němá tvář. To je pes. Ta tvář, která se na vás dennodenně dívá tím svým pohledem, a vybízí k pohlazení, hrám či potajmu podaným pamlsků. Hlavní hrdina této knihy je právě takový. Je to pes, který se nenarodil do zrovna "dobrých poměrů" a neprožil svůj život naplno. A tak se narodí znovu. A znovu. Dokud nesplní své poslání.

Všichni psi jednou přijdou do nebe… Ale nejprve musí splnit své poslání. Autor románu Psí poslání, který si zamilovali čtenáři po celém světě, Bruce W. Cameron je přesvědčený, že jeden pes se může narodit několikrát za sebou, aby se mohl zdokonalovat v rozličných dovednostech a aby mohl čím dál tím lépe chápat člověka. I hlavní hrdina knihy se na svět vrací znovu a znovu. Jeho první pokus dopadá tragicky. Potom hledá smysl života jako neposedný retrívr malého chlapce Ethana. Ani tahle pokus nemá dlouhé trvání. Když se narodí znovu, nosí v srdci jediné přání – znovu spatřit Ethana, kterého nadevše miluje…

Hlavní hrdina této knihy vtipným způsobem vypravuje své psí životy. Nejprve se narodí tulácké fence, a jeho život končí dříve, než naplno začne. Poté se narodí znovu - jako retríver Bailey si konečně najde svůj domov. Setká se s milým chlapcem jménem Ethan, a doprovází jej jeho životem od dítěte po vysokoškoláka. Zažívají spolu různá dobrodružství - některá příjemná a jiná děsivá a zrůdná. Hlavní hrdina několikrát prokáže svou lásku k chlapci, a i ve svém posledním výdechu se cítí šťastný, že konečně naplnil své poslaní...
Avšak ouha. Bailey se zrodí znovu. Jako policejní fenka zachraňuje lidem životy. Ovšem nechápe, co udělal špatně a stýská se mu po jeho milovaném Ethanovi. Zestárne. A poté se narodí znovu. Nikdy nepřestane hledat svého chlapce. Podaří se mu jej nakonec najít?
Nikdy by mě nenapadlo, že může existovat něco jako kluk, ale teď, když jsem si jednoho našel, mi to připadalo jako ta nejlepší věc na světě.
Autor knihy originálně zpracoval srdceryvný příběh pejska, jejž našel svůj osud, své poslání v životě jednoho chlapce. I přes to, že chlapce doprovází životem, jeho poslání není naplněno a pejsek se musí každý další život naučit něco nového, aby dostál svému skutečnému poslání. 
Tak, jak kočky mají takříkajíc devět životů, má jich i pár Bailey. A bohužel ne všechny jsou šťastné. Autor v knize zvěčňuje nechutné chování určitých lidí ke zvířatům a ukazuje, kam až může po letech zajít lidská nenávist.

Psí poslání se čte velice snadně, příjemně lehounce. Hlavně díky tomu, že je příběh podán z pohledu psa, jehož myšlení je velice jednoduché, ale i tak si čtenář lehce domyslí, co se právě ve skutečnosti děje. A právě tato "psí naivita" spojená s krutou realitou je často důvodem, proč mnoha čtenářům u tohoto příběhu ukápne slzička.

Psí poslání si můžete vychutnávat postupně, v několika dnech, nebo jej zkrátka slupnete na posezení. Obě varianty jsou u tohoto příběhu možné a vhodné. Doporučuji knihu tedy lidem, kteří si rádi užijí odpočinkovou literaturu se smysluplným podtextem a laskavým jádrem, a samozřejmě pejskařům, kterým z knihy nejspíš pukne srdce.

Příběh byl zfilmován.


Knihu za nejlepší cenu najdete na srovname.cz
https://www.srovname.cz/vyhledat/katalog?search=ps%C3%AD+posl%C3%A1n%C3%AD

Žádné komentáře:

Okomentovat