16 října, 2016

Mluv!

YA beletrie

95 %

Taky mě znásilnili, 
zneužili mě, byla jsem sedmačka, 
byla jsem desáťačka, stalo se to v létě, 
na večírku, 
bylo mi šestnást, 
bylo mi čtrnáct, 
bylo mi jen pět a trvalo to celé tři roky, 
milovala jsem ho, 
vůbec jsem ho neznala. 
Byl to bratr mé nejlepší kamarádky, 
děda, otec, mámin přítel,
 šla jsem s ním na rande, 
byl to můj bratranec, 
trenér, 
seznámili jsme se večer a 
- byli čtyři, střídali se a 
- jsem chlapec a také se mi to stalo
Veľmi pôsobivý román Laurie Halse Andersonovej je príbehom študentky Merryweatherskej strednej školy Melindy Sordinovej. Po traumatickom zážitku na večierku na záver školského roka, na ktorý zavolala políciu, ju spolužiaci začnú ignorovať, lebo nechce vysvetliť, prečo to urobila. Postupom času sa Melinda dostáva do čoraz väčšej izolácie – úplne prestane rozprávať a takmer s nikým sa nestretáva. Svoje pocity dokáže vyjadriť iba na hodinách výtvarnej výchovy prostredníctvom prác, ktoré realizuje pre učiteľa Freemana. Opäť však túži nájsť svoju identitu, zahodiť minulosť za hlavu, a keď sa jej to už-už darí, opäť jej cestu skríži Andy. Lenže tentoraz sa už Melinda nedá, odmieta byť ďalej ticho, rozhodne sa postaviť čelom k svojim problémom a povedať, čo sa vlastne stalo.

Melindin príbeh je vyrozprávaný v denníkovej forme a zachytáva prúd jej myšlienok, čím autorka dokáže lepšie vyjadriť vnútornú traumu hlavnej hrdinky. Ironickým tónom útočí aj na pokrytecké správanie na strednej škole a nepriamo kritizuje spoločnosť, ktorá je dnes často nevšímavá k problémom iných.
Mluv!
Melinda je obyčejná dívka, která právě vsoupila do vyššího ročníku střední školy. Na tom by nebylo nic tak divného, až na to, že Melinda odmítá mluvit. S rodiči, ve škole, kdekoliv. Přátelé, jež měla na základní škole, se k ní obrátili zády, a chovají se k ní otřesným způsobem. Viní ji totiž z udání tajného večírku policii. Jenže nikdo neví, co se tam doopravdy stalo. Melinda byla znásilněna. A zuby nehty se na tento otřesný zážitek snaží zapomenout navždy. Jenže ON chodí na stejnou školu. A rozhodně nepřestává Melindu trápit. A ona musí křičet.

Tak, jako každý den
Tento silný příběh je odlehčen břitkým, ironickým vtipem a trefnými poznámkami hlavní hrdinky, která má opravdu zajímavé myšlenkové pochody. Kniha je psána formou deníku - tak, jak je psána například poutavá kniha Ten, kdo stojí v koutě, jejíž příběh jí je svým stylem, a konec konců i tématem dost podobný - a tím se čte velice lehce a příjemně. Listy stránek ubíhají jedna za druhou ani nevíte jak. Příběh jako takový se soustředí především na to, jak hlavní hrdinka tráví své dny ve škole či doma, a děj pomaloučku nabírá na obrátkách až ke konci knihy, kdy gradují všechny ty drobnosti, které se Melindě dennodenně děly.

Znásilnění
Téma znásilnění nezletilé dívky je v naší společnosti stále dost tabu. V knihkupectvích narazíte na taková témata většinou pouze v sekci o islámských ženách apod., O násilí v rodině, násilí na ženách a obtěžování nezletilých moc obyčejné beletrie není. A už vůbec ne young adult. A přitom právě "mladých dospělých" se toto přímo týká. Velice mě zaujala část v knize věnovaná čtenářům:


Z toho je jasné, že se to děje. Děje se to malým dětem, děje se to mladým dětem, děje se to dospívajícím a děje se to i dospělým. Zajímavé je, že už i o homosexualitě je víc slyšet.
Příběh je napsán přesně tak, aby ukázal emoce, důsledky a boj hlavní hrdinky. Násilí, které se hlavní hrdince stalo, je vykresleno velmi decentně, tak, aby bylo vhodné pro mládež, takže se maminky nemusí bát tento titul svým dcerám zakoupit.

Jak mě mohou trestat za to, že nechci mluvit? Nevědí, co se mi odehrává v hlavě - blesky, plačící děti...
Zavalila mě lavina, probodly starosti, tíží mě pochybnosti a pocit viny. Dusí mě strach.

Kniha Mluv!, která brzy vyjde u nakladatelství Yoli, je ukázkou toho, jak se na dívčí duši podepíše zlo, které může spáchat jedině zvrácený člověk. Zároveň je varováním pro každého, kdo si bez rozmyslu vyjde někam, kde by neměl být. Knihu doporučuji všem, kdo mají rádi knihy se zajímavým a závažným námětem, a mají rádi příběhy v podobě deníkových záznamů.

Kniha byla zfilmována.

Nejlepší ceny najdete na srovname.cz
https://www.srovname.cz/vyhledat/previs?search=mluv+laurie


5 komentářů:

  1. Pěkná recenze! Musel to být velmi silný příběh, protože jak říkáš, téma znásilnění je v literatuře ještě dost tabu...

    OdpovědětVymazat
  2. No, tak na tu se rozhodně chystám. Zapůsobila jsi na mě. :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Viděla jsem film, ale vůbec jsem netušila, že existuje i kniha. To se těším až u nás vyjde.:)

    OdpovědětVymazat