22 října, 2016

Strážci příběhů

YA fantasy

85 %

Máte rádi český film Kaňka do pohádky či americké Inkoustové srdce?
Nebo jste si v poslední době oblíbili knihy typu
Stránky světa a Země příběhů?
Pak si neváhejte přečíst další young adult příběh v tomto stylu, německé Strážce příběhů!

Během letních prázdnin na zapomenutém ostrově kdesi ve Skotsku se Amy dozví, že jako členka staré šlechtické rodiny ovládá schopnost vstupovat do knih a ovlivňovat již napsané příběhy. Amy si ve světě knih brzy najde přátele: moudrého Šér Chána z Knihy džunglí, láskou usouženého Goetheho Werthera nebo Olivera Twista, kterému daruje žvýkačku, což se posléze ukáže jako velmi nerozumné…
Svět knih ale není tak pokojný, jak se Amy zprvu zdálo. Nejprve zmizí peníze z Ali Babova pokladu. Pak se cestou na ples k panu Darcymu zraní Elizabeth Bennetová, takže jeden z nejznámějších milostných příběhů je náhle v ohrožení. Amy je brzy jasné, že musí najít toho, kdo do příběhů zasahuje. Když události začnou prosakovat i do reálného světa, a dokonce mají oběť na životě, ukáže se, jak je ohrožení vážné. O co tajemnému nepříteli doopravdy jde?

Rodinné dědictví
Alexis a Amy jsou matka s dcerou, které prchají z Německa před zlomeným srdcem. Alexis nikdy neřekla Amy, že původně pochází z Anglie, kde na jejich návrat čeká v honosném panství babička, lady Mairead Lennox, a nakonec nejen ona. Ale to není vše. Amyina rodina je nadána úžasným darem - vstupují do knižních příběhů. Takzvaní čtenáři, neboli ochránci literatury vstupují do příběhů aby udržovali jeho obvyklý děj. Když si jeden ze sedmi trpaslíků usmyslí stát se zmrzlinářem, musí právě čtenáři trpaslíkovi domluvit.
Amy si zprvu užívá úžasná dobrodružství ve světě příběhů, když tu ale zjistí, že se ve světě literatury děje něco nekalého. Někdo krade knižní nápady. Zmizí tornádo z Čaroděje ze země Oz, králík z Alenkdy v říši divů, spánek ze Šípkové Růženky a další nápady, které jsou velice důležité pro děj. Bez nich nemůže příběh pokračovat, literatura se začne sama přepisovat a hrozí jí brzký zánik. Amy se rozhodne celé věci přijít na kloub a společně se svými přáteli - sympatickým čtenářem Willem a knižní postavou Wertherem putjí po knižním světě, setkávají se s různými hrdiny a snaží se chytit zloděje nápadů. Vše je ale nakonec jinak než se zdá, a Amy se život obrátí naruby. Musí překonat hořká zklamání a najít znovu rovnováhu ve svém životě. A snad i ji čeká šťastný konec.

Pohádky v novém
Příběhy o vstupování do příběhů a retellingy jsou momentálně na výsluní YA literatury a mě nepřestávají fascinovat. Kniha Strážci příběhů je psána velmi poutavě a nenajdete v ní hluchá místa. Příběh je čtivý, poutavý a nakonec i lehce detektivního rázu, což potěší zejména čtenáře, kterým jsou detektivní zápletky a fantasy blízké. Troška záhady, sem tam strašidlo a do toho nějaká ta fantastika člověka zkrátka přitahuje. Ovšem, nenechme se zmást, Strážci příběhů jsou již trošku tvrdšího rázu, a nebrání se vraždám a různým zraněním. Ač je tedy tato kniha psána pro mladší ročníky, rozhodně není pro mrňata.

Čtivě a detektivně
Autorka zkrátka vzala super nápad, zkombinovala jej se zajímavou zápletkou a vznikla čtivá, vtipná, romantická kniha. Nudit se u ní určitě nebudete a mě se zkrátka líbila hodně. Jediné, co bych autorce vytkla, je zbytečně urychlený konec a spousta otázek, které nebyly zodpovězeny.

Knihu Strážci příběhů doporučuji čtenářům, kteří si užili i Zemi příběhů nebo krásnou českou pohádku Kaňka do pohádky. Zároveň samozřejmě i starším čtenářům, které nepohrdnou lehkou fantasy a romantickou zápletkou.


Za ebook děkuji nakladatelství Fragment
www.fragment.cz







3 komentáře:

  1. knihu už mám doma a těším se na ni! také se mi hodně líbí její obálka :))

    OdpovědětVymazat
  2. Slyším o knize prvně, ale vypadá to vážně zajímavě. :)
    Msím i ji zapsat :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu vidím poprvé ale moc se mi líbí :) Třeba časem :) Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat