28 října, 2015

Psychologie barev


Často přemýšlím nad designéry obalů na knihy. Viděla jsem zajímavý rozhovor s jedním z nich a moc se mi líbí práce a důvtip, kterou do knih musí designéři vložit. A nejde jen o obálku ale i formát, písmo, vazbu... No, kupa práce. A při focení mé knihovny podle barev, jsem se zamyslea nad tím, zda si jsou tito designéři vědomi psychologického působení barev na lidskou populaci. A já jsem si jistá, že ano! Mnoho YA knih je modrých nebo červených či v jiných pastelových, výrazných barvách. Proč asi?:). Jsou tak krásné, že se na ně prostě chcete podívat. Alespoň mě výrazné (ale vkusné!) kombinace vždy magicky přitahují. Jak to vidíte vy?

,,Nelze přitom říct, že by určitá barva byla lepší bez dalšího. Existuje mnoho barev, které v sobě obsahují pro lidskou psychiku pozitivní významy, a jejich využití v marketingu by se mělo přizpůsobovat především zvolené cílové skupině.(...)"
 


Červená je pro lidský zrak a mozek nejzajímavější. Červená je barva krve, čerstvého ovoce a vycházejícího slunce. Znázorňuje sílu, vášeň a touhu po životě, přitahuje pozornost a působí naléhavě. Červená je v Číně barvou štěstí a blohobytu a používá se také k přivolání štěstí. Červené šaty nosí nevěsty na Východě, zatímco v Jižní Africe jsou barvou truchlení. V Rusku se červená stala symbolem komunismu. Variantami na červenou jsou purpurová a růžová, které jsou také spojovány s láskou, vášní a důvěrností.






 



 Žlutá, coby teplá barva, je poutačem pro naše oči a působí srdečně (slunce v duši). Je v ní touha po rozvíjení se, naděje, povzbuzuje, osvobozuje, působí vesele a otevřeně. Navzdory všemu působí žlutá barva uklidňujícím dojmem. V Shakespearových spisech (i u mnoha západních autorů) je žlutá barvou zbabělosti, zatímco v Japonsku se spojována s odvahou. Jelikož se podobá zlatu, žlutá je tradiční barvou indických obchodníků.













Zelená, nejběžnější barva v přírodě, je zklidňující a uvolňující. Často se používá k vyjádření souladu, rovnováhy, klidu a samozřejně i přírody, přírodních a organických prvků. V islámských kulturých považují zelenou za čistou barvu, a proto symbolizuje Islám. Protože zelená se používá tradičně i na amerických bankovkách, znamená pro mnohé barvu peněz.








 



Modrá je barvou vody a nebe, díky čemuž v nás evokuje i nekonečnost a pocit důvěryhodnosti. Modrá je nejvíce uklidňující barvou, příliš modré ale může způsobit sklíčenost a deprese, přestože je v některých kulturách světle modrá považována za radostnou barvu. V mnoha částech světa modrá označuje autoritu, důstojnost, hrdost. Bývá hodně spojována s inteligencí a je uznávána jako „firemní“ barva kvůli asociacím se stabilitou a konzervatismem. Světlejší verze modré, například azurová a tyrkysová, mohou být spojovány s magickými účinky.





Černá, bílá a šedá ani vlastně opravdovými barvami nejsou. Jedná se spíše o barevný nádech, který se používá k úpravě ostatních barev. Ale i přesto…Černá vyniká kontrastností a neproniknutelností. Svou neurčitostí a nezařazeností evokuje marnost, prázdnotu, nekonečný vesmír a v západních kulturách také smrt. Je vnímána jako formální, exkluzivní, autoritativní, povýšená a vážná.Proti tomu bílá propojuje všechny barvy světla a proto evokuje duchovno a sílu. V kontrastu s ostatními barvami (obzvláště s černou) vyniká její čistota, pokojnost a vznešená krása.Neutrální šedá může být vnímána jako chladná a nevýrazná, stejně jako formální, důstojná a autoritativní. Chybí ji barevnost, a proto v sobě nemá tolik emocí. Může evokovat rezervovanost, nedotknutelnost. Šedá je spojována také s technikou, obzvláště ve své stříbřité podobě. Evokuje preciznost, kvalifikovanost, informovanost a pracovitost.


,,Psychologické efekty barev na člověka se odrážejí především ve vnímání, percepci určité barvy. Takovéto vnímání je do určité míry subjektivní (pro někoho může třeba meruňková barva být velice příjemná, jinému navozuje spíše nelibé pocity), avšak některé efekty barev mají univerzální význam, čili jsou pro nás všech relativně podobné. Kupříkladu barvy v červeném spektru a jejich odstíny - čili rudá, oranžová a žlutá - na nás působí jako varování, upozornění, nebezpečí. (...)

Ani v dnešní společnosti není význam barev natolik jednoznačný.(...) Výzkumy ukazují, že v mnoha případech účinek barvy naši náladu může být pouze dočasný.(...)"



A jak na nás působí další barvy? → OdkazOdkaz 2, Účinnost barev v marketingu 

3 komentáře:

  1. Ted vidim, ze obalky jsou opravdi dumyslne vytvorene a jejich prevladajici varva casto souvisi s obsahem nebo jeho atmosferou :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkný článek :) Taky se mi nejvíc líbí obálky barevné :) A už nějakou tu chvilku mám chuť zkusit uspořádat knihovničku podle barev :) Ale ještě jsem se k tomu nedostala :)

    OdpovědětVymazat