10 července, 2017

Letní dny a noci: Dvanáct prázdninových políbení


Přichází léto a s ním i romantické, romanticko-fantastické, a hororovo-romantické krátké příběhy z výběru současných, oblíbených young adult spisovatelů.
Stephanie Perkins vydává po úspěšné povídkové knize Dárek z pravé lásky knihu s podobnou tematikou, avšak místo zimních romancí si čtenáři užijí letní lásky.


Možná za to můžou ty dlouhé a líné dny, nebo je to možná to teplo, co lidi dohání k šílenství. Ať tak či tak, léto je tím správným časem na lásku. Letní dny a noci vám přináší 12 kouzelných prázdninových políbení od těch nejznámějších young adult autorů. Vytáhněte svou plážovou stoličku a nasaďte si sluneční brýle, máte před sebou dvanáct příběhů, ze kterých sálá letní nálada a do kterých se zamilujete.
Povídky knihy Letní dny a noci se nesou v zvláštním duchu. Čekala jsem čistě romantické, zaláskované teen povídky. Místo toho mě již první povídka mé oblíbené spisovatelky Bardugo rychle vyvedla z omylu (a nepěkně překvapila). Její povídka je právě z řad těch fantasticky podivných, na jejichž konci jen koukáte a nechápete, co to proboha bylo. Celkem jsem se poté bála, co bude dál.

Nejlépe si u mě nakonec vedla Stephanie a její povídka o Severovi a Marigoldě, již lze brát jako pokračování jejich zimní love story, odehrávající se v knize Dárek z pravé lásky. Jak si někteří čtenáři možná vzpomenou, Marigolda žila jen s maminkou, a ráda vymýšlela kreslené postavy, se kterými tvořila krátká videa. Sever byl prodavačem vánočních stromků, jež měl tento podnik po rodičích zdědit, místo nástupu na vysokou školu. Příběh neskončil otevřeně, ale přesto bylo příjemné počíst si o tom, co s těmito dvěma sympatickými hrdiny bylo dál.

Další velice dobře vymyšlenou povídkou do knihy přispěla Veronica Roth, jež se svým nápadem celekem přiblížila myšlence Rowlingové s její myslánkou. V povídce se setkáme s dívkou, jež trpí depresemi, a jejím dávným přítelem, který je v komatu, a čeká na poslední rozloučení. A to by nebyla Roth, aby si nevymyslela něco "nadpozemského". Poslední rozloučení v její režii znamená doslova dostat se do myšlenek umárajícího a prožít s ním naposledy čas v jeho hlavě. Lecco se vysvětlí. Jedině spojení dvou verzí příběhu dá dohromady jeden pravdivý celek. Akorát konec mě zklamal, asi bych tuto povídku zakončila více věrohodně. Ale nápad úžasný.

Mnoho spisovatelů z této knihy neznám. Avšak můj pocit z nich je asi takový: rádi píší o homosexualitě. Nejen mezi muži, ale i mezi ženami. Takže tip pro ty z vás, kteří hledali literaturu s lesbickým námětem. Také se tu setkáme s vodními příšerami, věštkyní, zombie a dalšími potvorami. Proto se fantastici nemusí bát - přijdou si na své.

Láska může být tak divná a smutná. Může být těžké pochopit, proč v různých dobách v životě utíkáme za určitými lidmi a před dalšími prcháme. Proč se tolik snažíme najít tu věc, kterou hledáme, a když ji objevíme, vezmeme rychle nohy na ramena.

Já osobně preferuji více Dárek z pravé lásky, ale nakonec bylo osvěžující poznat pár pro mě nových, neokoukaných autorů. Kniha se hodí pro ty z vás, kdo rádi čtete v krátkých úsecích - třeba při cestě vlakem, busem či tramvají. Povídky z knihy Letní dny a noci můžete klidně "rozporcovat" a každý den si přečíst jednu:).



Děkuji CooBoo za recenzní eknihu

2 komentáře:

  1. Ty jo, recenze mě překvapila Adri. Taky jsem čekala hlavně zaláskované letní povídky a čumím, hodně fantasy :-o Ale i tak jsem zvědavá, knížku pořídím. Protože vše co je spojené s létem mě láká :) I když jsem čekala letní povídky z pláže, od moře a tak :) No uvidíme :-) Hezká recenze, díky za ní, aspoň nebudu překvapená :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně jako Verča, taky jsem čekala něco jiného. Ale uvidím, kniha mi má přijít k recenzi ...

    OdpovědětVymazat