30 května, 2017

Láska a gelato


Po smrti matky Lina odjíždí do neznámé Itálie za svým biologickým otcem, jehož jí matka po celý život zatajovala. Proč o Linu nikdy neprojevil zájem? A proč o něm nikdy nic neslyšela?
Bolestné vzpomínky ožívají i v překrásné Itálii, a Lina přesto musí najít nový směr svého života.

Lina tráví prázdniny v Toskánsku, ale nemá náladu na pláže nebo památky. Je v Itálii jenom proto, že si máma před smrtí přála, aby poznala svého otce. Ale proč by měla poznat otce, který se za celý její život ani neukázal? Pak se jí ale dostane do rukou deník, který si její máma vedla, když žila v Itálii. A Lina najednou objevuje magický svět tajných lásek, nádherného umění a skrytých pekáren a odhaluje tajemství, které změní vše, co si myslela o mámě, otci, a dokonce i sama o sobě.

Linin příběh začíná smutnou zprávou, jež postihne její život, ale především život její matky. Linina maminka umírá na rakovinu. Lina si nedokáže představit svůj nadcházející život bez ní, avšak chce vyplnit své matce poslední přání - půl roku po její smrti odjíždí do Itálie, kde se má seznámit se svým biologickým otcem, jež o ni nikdy neprojevil zájem. Když však dorazí na místo, zjišťuje, že její otec, Howard, je milý chlapík, a s radostí ji věnuje všechen svůj čas - provede ji po památkách, restauracích i zapadlých uličkách a s rád vypoví všechno, na co by se snad Lina chtěla zeptat. Proč se ale Howard nikdy dřív neozval? Proč její matka až do smrti Lině lhala? A co ji donutilo těhotnou utéct z Itálie?
Mnoho z těchto, i dalších otázek možná zodpoví tajemný deník, jež Linina matka zaslala pár měsíců před svou smrtí k Howardovi. Bude mít však Lina v sobě tolik síly, aby se vrátila k bolestným vzpomínkám své matky?

Věříš mu, ozvalo se mi v hlavě dřív, než to rozum stačil zarazit. Co na tom záleželo, že jsme se znali teprve dva dny? Opravdu jsem mu věřila. Z kabelky jsem opatrně vytáhla deník. ,,To jsou máminy zápisky. Žila ve Florencii, ale potom otěhotněla a musela odjet. Tahle kniha zachycuje její život tady. Poslala to tátovi na hřbitov těsně předtím, než umřela."

V Lásce a gelato samozřejmě nechybí láska (a zmrzka). V knize se prolínají v podstatě dvě linie - jedna se věnuje přítomnosti s Linou a jejím poznáváním života v Itálii, svého otce a... energických Italů. Druhá linka se formuje pomocí zápisků z deníku, kde sledujeme studentský život Lininy matky, jež je nadějná fotografka, která se snaží prosadit na italské umělecké škole. Avšak i ona potká pár atraktivních Italů. A těm se přece nedá odolat...



Láska a gelato nabízí bolestně - laskavý příběh sedmnáctileté dívky, jež ztratila to nejcenější, a je nucena najít nový životní směr. Musí si začít budovat důvěru k cizímu člověku, a zároveň se vzpamatovávat z utrpěné ztráty svého nejbližšího. Do života jí zasáhne láska, a je jen na ní, zda před vším uteče, nebo se osudu postaví čelem a zkusí takzvaně nastavit životu druhou tvář.



V knize Láska a gelato poznáte krásy Itálie, objeví se zde i pár vyhlášených památek, a nezapomene se ani na křupavé pěčivo, nejchutnější pizzu a samozřejmě na gelato. Podíváme se zblízka na život mladých Italů a dozvíme se něco málo z historie (protože hlavní hrdinka bydlí na hřbitově :). Spolu s Linou zažijete romantiku, akci, i malou detektivní zápletku.
Láska a gelato rozhodně stojí za to. Neřekla bych, že se jedná úplně o typickou oddechovku. Na to je tam moc vjemů. Určitě jde o plnohodnotný román pro mladé čtenáře.

Za recenzní knihu děkuji Cooboo.
cooboo.cz








Žádné komentáře:

Okomentovat