04 března, 2017

Probuzení Simona Spiera


Čau, jsem Simon a jsem gay. V dnešní době, kdy je velká móda coming outu, by se mohlo zdát, že i já s tím klidně můžu ven. Ale jsem na střední. V maloměstě. Moje máma je psycholožka. A kluk, který by možná byl pro mě, není vůbec připraven vyjít s tímto šťavnatým sebeodhalením na světlo Boží. Jenže jsem udělal chybu. A teď mě vydírá můj spolužák. Buď mu dohodím svou kámošku, nebo nás práskne. Je to fakt na pytel.
Na začátku všeho byly nevinné zprávy Tumblru… Poté co se Simon zapomněl odhlásit ze školního počítače, najde jeho korespondenci spolužák Martin a začne ho vydírat. Simon je totiž gay a před svými spolužáky to stále tají. Poslední dny trávil korespondencí se zajímavým klukem ze školy s přezdívkou Blue a natolik se sblížili, že by zvlášť jeho nerad vystavil nějaké trapné situaci a pomluvám. Spolužáci dovedou být pěkní sígři! On by to ustál, ale co Blue? Zná ho zatím jen po síti, ale kdo je Blue doopravdy? Žádného kluka ze školy, co by byl gay, nezná… S nerdem Martinem ale není radno si zahrávat, a tak se snaží vyhovět jeho požadavku: dostat se co nejblíž Simonově nejlepší kamarádce Abby. Simon Martina vtáhne do jejich party, ale Abby z toho není nijak nadšená a Simonovo tajemství je v ohrožení…


Simon Spier má krásný život. Má dva nejlepší kamarády, kteří při něm vždy stáli. Má dvě úžasné sestřičky - jednu starší, ta studuje na vysoké a jednu mladší, která je spíš samotářka, ale velká srdcařka. Chodí do školy, kde má své místo, své přátele. Do školy, kde jídelní stůl sdílí úspěšní sportovci s hvězdami dramatickéiho kroužku a fandy Manga. Všechno je vlastně celkem ideální. Až na jednu věc - Simon je gay. V moderní civilizaci, jak nazýváme dnešní moderní svět, by to nebylo nic divného, nebo dokonce snad špatného, ale vždycky se někdo najde. A svěřit se okolí s tak choulostivým přiznáním, udělat se extrémně zranitelným před rodinou i cizími lidmi je nesmírně těžká a velmi stresující záležitost. Simon cítí, že je pomalu skoro připraven přiznat svým blízkým pravdu.


Lea taky zbožňuje slash fikci a loni v létě mě tak naočkovala, že jsem se musel podívat na internet a nějakou si najít. Nevěřil jsem vlastním očím, kolik je toho na výběr: Hrry Potter s Dracem Malfoyem spolu například ulítávají na tisíc způsobů pomalu v každém bradavickém přístěnku na košťata. Vybral jsem si ty s obstojnou gramatikou a četl jsem celou noc. Bylo to zvláštních pár týdnů. Naučil jsem se tehdy prát. Některé ponožky by člověku máma prát neměla.


Jenže o tuto možnost jej chce připravit jeho spolužák a kolega z dramatického kroužku Martin. Skrze vydírání donutí Simona, aby jej domluvil své krásné a oblíbené kamarádce Abby. Simonovi je špatně z toho, co musí dělat Abby, ale nemá na vybranou. Ve hře je totiž mnohem víc. Martin se totiž dozvěděl nejen pravdu o Simonově sexuální orientaci, ale navíc si vytiskl i emaily, jež si obsahovaly zprávy mezi ním a jistým Bluem. Simon nechce bránit jen sám sebe, ale hlavně Bluea, plachého chlapce, jež se ještě tak úplně nevyrovnal se svou orientací. Dokáže Simon zabránit příliš brzkému a nedobrovolnému coming outu?


Rozhodně mě taky rozčiluje, že je heterosexualita (mimochodem stejně jako třeba barva kůže) považovaná za normální a že s hledáním identity mají potíže jen ti, kteří do toho vzorce nezapadají. I heterosexuálové by měli projít coming outem - a čím trapnější by to bylo, tím líp.


Probuzení Simona Spiera, ač se to tak může z mých prvotních slov zdát, není depresivní knihou o vydírání. Naopak, jedná se o neskutečně vtipnou, pohodovou záležitost. Vyděrač sám je takový třídní komik, který se zkrátka jen zaláskoval do oblíbené holky a jeho pokus o její získání je zkrátka zoufalý. V knize najdeme osoby, které jsem si dost oblíbila - samozřejmě Simona, ale i Bluea (mimochodem, jeho totožnost jsem správně odhadla!!), Nicka a Abby. I rodiče Simona jsou takoví správňáci, ačkoliv Simon sám říká, že do všeho moc vrtají a vše zveličují, což mu moc vhod není. Hodně jsem se u knihy nasmála. Neustále jsem tipovala, kdo by Blue mohl být. To, jak čtenáře autorka napíná s jeho totožností až do konce, je od ní velmi dobrý tah. Tohle zkrátka miluju. Takové reálné záhadno:).Užila jsem si i spoustu romantiky a poznala fůru milých lidí. Škoda jen, že autorka nenapsala pokračování - i když není vlastně kam pokračovat, stejně by mě zajímalo, jak šel Simonův život dál.

Knihu Probuzení Simona Spiera rozhodně doporučuji. Je to taková ta kniha, z které na konci máte hezký pocit u srdce. Doufám, že se Yoli nebude bránit vydání dalších knih s podobnou tematikou nebo další počiny Becky Albertalli.

Nejlepší ceny knihy najdete zde
https://www.srovname.cz/vyhledat/previs?search=probuzen%C3%AD+simona+spiera

5 komentářů:

  1. Tak to vypadá hodně dobře. Děkuju za tip, píšu si :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tiež som túto knihu nedávno čítala a veľmi sa mi páčila. Som rada, že nie každá kniha s podobnou tematikou musí byť smutná či prehnane hlboká. Niekedy to môže byť taký pohodový, vtipný a romantický príbeh ako je toto. Ja som sa asi skúmaním toho, kto je v skutočnosti Blue nejak nezaoberala, lebo si nespomínam, že by som mala nejaké tipy. Možno si to len zle pamätám :D Ale určite som to neuhádla.

    OdpovědětVymazat
  3. Docela me to zaujalo, asi to taky zkusim :-)

    OdpovědětVymazat