16 srpna, 2016

Nedej se

young adult fantasy

70 % 

Čaroděj Simon a upír Baz. Fantastická dobrodružství dvou dospívajících chlapců ve světě magie.
Přečtěte si celý příběh o Simonu Snowovi, jehož základy položila Rainbow Rowell, autorka bestsellerového románu Eleanor & Park, v knize Fangirl.


Staletá proroctví předpověděla příchod Největšího mága, který díky své obrovské moci zachrání kouzelnický svět před ničivým zlem.
Smůla je, že Simon Snow je nejhorší Vyvolený, jakého kdy kdo vyvolil. Svými kouzly většinou nadělá víc škody než užitku, a tak se radši ohání mečem a čarování nechává na své nejlepší kamarádce. Svět, který má zachránit, nad ním ohrnuje nos. A v boji s tajemným Zlořádem Pletichou se Simon za posledních sedm let taky moc nevyznamenal…
Teď ho čeká poslední rok na Watfordské škole magických umění – možná taky poslední rok jeho života – a on si ho nenechá zkazit ani tím, že mu jeho příšerný, zákeřný, nafoukaný upírský spolubydlící Baz nejspíš přebral holku.
Jenomže Baz udělal něco ještě záludnějšího. Beze stopy zmizel. A Simon nebude mít klid, dokud téhle záhadě nepřijde na kloub.


Nepřátelé
Simon a Baz. Baz a Simon. Jsou nepřáteli již od nástupu do školy magie. Simon jakožto Vyvolený, ten, jež byl předurčen porazit zlo, neúnavně bojuje s různými temnými tvory. Tento rok ve škole magie je jeho posledním a on si je naprosto jistý, že Baz proti němu tak, jako vždy, kuje nějaké pikle. Vedle Zlořáda Pletichy je Baz Simonův uhlavní nepřítel. A bohužel s ním byl nucen již sedm let sdílet na škole magie pokoj. Bazovo neustále napadání Simona zocelilo a tak si nedá pokoj, dokud Baze neodstaví z cesty. Baz však do osmého ročníku nenastoupí. Kde se skrývá? Co proti Simonovi plánuje? Spolčil se snad s Pletichou a společně se stali Simonovou nejhorší noční můrou? Nikdo nic neví. Ani Bazovi rodiče. Zběhl snad? Kam jen zmizel ...?

Fangirl a Simon Snow
Příběh Simona Snowa načrtla autorka knihy již v předchozí své knize Fangirl, kde hlavní hrdinka Cath píše fanfikce (vymyšlené příběhy z již stvořeného světa) na populární osmidílnou sérii Simon Snow. Krátké úryvky fanfikcí Cath v knize Fangirl se staly populárními a tak autorka tedy věnovala jednu knihu i příběhu Simona Snowa. A tou je právě Nedej se.
Ač se nejspíše fanoušci těšili na Cathiiny fanfikce, autorka se rozhodla pojmout příběh jinak. Spojila původní sérii o Simonu Snowovi s Cathiinými nápady. Napěchovat knihu alespoň důležitými informacemi z minulosti Simona Snowa a jeho dobrodružstvích, vysvětlit základní problematiku, plus dotáhnout celý Simonův příběh do konce byla jistě autorčina těžká zkouška. Z tohoto důvodu je prvních asi dvě stě stran spíše seznámením se Simonem, jeho přáteli a světem magie. Poté je ale jeho konečné dobrodružství velice čtivé a zajímavé. Autorka pustila uzdu své fantazii, a i když je příběh i s jeho postavami velmi předvídatelný, čtenáři si jej užijí do poslední stránky.

,,Jestli tě tady ve věži načapá Baz , práskne tě," spustím. ,,A doopravdy už tě vylejou ze školy."
Mávne rukou, jakoby nic. ,,Je venku na hřišti, sleduje trénink."
Začne se cpát do dveří, ale já ji nepustím. ,,Tak tě práskne někdo jiný."
,,Kdepak, všichni kluci z naší třídy ze mě mají vítr. Myslí si, že je proměním v žáby."
,,Takové kouzlo existuje?"
,,Ano, ale je neskutečně vyčerpávající a musela bych je pak políbit, abych je proměnila zpátky."

Přetvořený Harry Potter
Nedej se je příběhem zajímavým a snad i originálním v tom smyslu, že se často nespojuje gay romance, fantasy a duchařina. Avšak nedoporučuji jej zarytým fanouškům Harryho Pottera, neboť je vidno, že autorka v mnohém čerpala z jeho světa i postav. Je pravdou, že příběh nakonec přetvořila ve svůj vlastní, ale výchozím bodem je nesporně série o Harrym Poterrovi a mně konkrétně Nedej se připomínal jakousi fanfikci, či parodii na jeho život. Pokud však odhlédneme od této vlastnosti knihy, velice se mi líbila gay tematika, jež se stala velmi dominantní v tomto příběhu (mimochodem, kdo z fanoušků Harryho Pottera by si nepřál vědět, jak by společně mohli fungovat Harry a Draco?). A jako pokaždé je i Nedej se knihou velice čtivou, ač se zpočátku v příběhu nedočkáme žádné akce. Tomu velice pomáhají kapitoly, jež jsou spíše kratšího rázu a téměř pokaždé vyprávěné jinou postavou.

Suma sumárum je Nedej se zčásti zvláštní a zčásti pomilování hodné. Myslím, že nedokážu přesně vylíčit, co mám na srdci a tak si knihu zkrátka přečtěte.


- - -
poznámka: Série o Simonu Snowovi, pod níž je v knize Fangirl podepsána Gemma T. Leslie, je vymyšlená fantasy série autorky Rainbow Rowell.

Knihu doporučuji zakoupit v prodejnách Knihy Dobrovský
https://www.knihydobrovsky.cz/knihy-pro-mladez

14 komentářů:

  1. Ještě jsem knihu nečetla, ale těším se na ni už několik měsíců, tak snad se k ní brzy dostanu! :)
    Skvělá recenze!

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tato kniha by rozhodně nebyla pro mě. Nesnáším parodie/přílišné inspirace HP a nedej bože do toho s gay tématikou. Proti gayům nic nemám, ale přijde mi, že v poslední době se tato tématika stala ,,in" a je všude.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, musim rict, ze nebyt toho, byla by kniha opravdu pekna.

      Vymazat
  3. Originální recenze, ale právě proto, že jsem velký fanoušek HP knihu vynechám. Strašně mě štve, když někdo čerpá přímo z knihy HP, je prostě origiál..
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oj, originalni? To doufam, kopie nebrat!:D. Jo, mne to zpocatku taky vadilo, ale pak jsem to zacla brat proste tak, ze Rowellova je fanousek HP a napsala svou verzi :D.

      Vymazat
  4. Výborná recenze :) Přiznám se, že teď poprvé vidím anotaci knihy :) A podle té to nevypadá špatně :) Zatím jsem koukala jen na obálku a podle té jsem odhadovala, že to nebude nic pro mě :) Vypadá to zajímavě, jen teda nevím co čekat od gay tématiky a parodie na HP :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prima, tak aspon ted vis, co a jak;). No..to gaystvi se mi libilo:)

      Vymazat
  5. Moc pěkná recenze, jen mi to nedá a musím s jednou věcí kapánek nesouhlasit. Já jsem zarytý fanoušek Harryho Pottera a i tak se mi Nedej se moc líbilo. Už od začátku jsem s tou podobností bojovala, a tak jsem to začala brát jako novou verzi, která mi ukáže svět hlavního hrdiny zase trochu jinak. Vykládám si to i jako ty, že je Rainbow velký fanoušek Harryho, a proto napsala příběh o Simonovi a položila to po svém. Mě se každopádně líbí obě varianty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja vim, ale stejne jsem po urcitych reakci fanousku HP radeji napsala, jak to citim. Me samotnou to bohuzel zpocatku dost odrazovalo. Asi zalezi na toleranci lidi. Ja to prekonala a pak se mi to taky libilo:).

      Vymazat
  6. Jako vždy skvěle a hlavně lákavě :D :)
    Určitě ji mám v plánu také, tak snad se k ní brzy dostanu. Rainbow naprosto miluji, tak snad mě nezklame :)

    OdpovědětVymazat
  7. Fangirl byla fajn, Nedej se mě až tak nelákalo, ale ohlasy jsou zatím velmi nadšené :) Harryho mám ráda, ale s tou inspirací jsem se vyrovnala už u Fangirl takže teď už jsem připravena...snad! :D Moc pěkně napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat