20 listopadu, 2015

Čtenář z vlaku v 6.27


* * *

Knižní klub čtenáře láká na sympaticky útlou knížečku, skrývající příběh o muži, jež tráví svůj volný čas předčítáním textů ve vlaku. Nenechte se zmýlit, za těmi pár stránkami se skrývá dojemný příběh s nádechem hořkosti.

Stereotypní život
Zpočátku nás hlavní hrdina, zasvětí do tajů svého běžného, stereotypního a nudného života. Z celého svého srdce nenávidí svou práci, která ničí vše, co on miluje. Ovládá totiž stroj, který recykluje knihy. Občas se mu poštěstí několik stránek zachránit před záhubou, a právě ty denně předčítá ve vlaku. Jeho život se ale radikálně změní, když pod sedačkou, kde běžně sedává, nalezne červené USB. Obsah jej zasáhne a odstartuje zcela nový směr jeho života.

Ze života
Příběh je kouzelný právě tím, že vypadá naprosto reálně. Autor nešetřil květnatými přirovnáními, které čtenáře občas pobaví, občas znechutí, jsou však prosáklé ironií a pravdivou nespravedlnosí světa. Čtenáři se může lehce stát, že se s hlavním hrdinou ztotožní, neboť jeho starosti jsou starostmi obyčejných lidí, dělníků, učitelů, ostatních státních zaměstnanců a možná nejen jejich.

,,Už druhý kamion složil náklad. Široká tlama vypustla sérii pikantních říhnutí a kladiva opět hryzala do prázdna. Poslední zbytky právě stráveného jídla, rozcupované a vodou nasáklé listy, zplihle visely uprostřed soukolí jako obyčejné cáry kůže."

Hořkosladký příběh
I když je příběh zpočátku ironicky negativní, brzy se změní v laskavý, milý a emotivní, kdy se nejednomu čtenáři objeví na tváři úsměv. V těch pár stránkách, které kniha nabízí, si čtenář prožije všechny možné emoce od znechucení, radosti, napětí až po lásku a štěstí. 

Bohatá přirovnání
Autor příběhu dodává zvláštnosti na svých zajímavých a leckdy znepokujujících přirovnáních, která krásně vykreslují pocity daného jedince. V krátkém úseku knize dodal na skutečnosti, napětí i ucelenosti, která dělá z příběhu úžasný čtenářský zážitek.

,,To je ale hala, náramně velká jest,
žádná jiná nemá snad blíže donebes.
Šťastní to nájemníci, kdo dotančit smějí
svůj poslední waltz tam, kde krásou stěny pějí"

Netradiční četba
Kniha se mi líbila, je pravdou, že je netradiční, avšak myslím si, že osloví čtenáře, jež si libují v příbězích ze života. Příbězích, které třeba nemají žádné poslání, přesto čtenáři cosi předají. Předají totiž víru, že nikdo z nás nemá na růžích ustláno, avšak na každého se občas štěstěna usměje.



Pokud vás kniha zaujala, můžete ji zakoupit v Knihách Dobrovský
A pokud máte rádi beletrii, navštivte rubriku beletrie.

2 komentáře:

  1. Knížka vypadá skvěle! :) Podle názvu by mě asi nezaujala, ale mám ráda příběhy ze života a tak jí nejspíš dám šanci! Díky za doporučení :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě právě zaujal ten název a také tloušťka (nebo spis hubenost :D). Budu ráda, kdyz si pak prectu tvuj nazor na ni:)

    OdpovědětVymazat