26 srpna, 2015

První láska

Autor: James Patterson a Emily Raymond
Hodnocení: * * * *
Počet stran: 224
Nakladatelství: CooBoo

Axi Mooreová je ve všech ohledech hodná holka. Její kamarád Robinson jí také proto říká zkráceně HH. Axi pilně studuje, nedělá žádné pubertální průšvihy a hodně čte. Vlastně jen čte a chce se stát spisovatelkou. Ale jednoho dne se rozhodne, že nějaké to pravidlo přece jen poruší. A nevybere si nějaké malé, ale rovnou to největší – útěk z domova. Naplánuje si, že uteče ze svého do puntíku naplánovaného světa. A tím překvapí nejen sebe, ale také Robinsona, kterého vezme s sebou. 

První láska, další povedený titul od CooBoo, se mi dostala do rukou skoro náhodou. Přivábila mně její krásná, romantická obálka a chuť znovu se začíst do bláznivého teenagerského románu. Čekala jsem oddychovou četbu pro mládež. Dostala jsem srdcervoucí román o životě a smrti.

Road trip
Podobně jako většina románů v tomto roce, se ani tato kniha nevyhla tématu cestování po Státech. Poněkud klišoidní námět, ovšem v tomto konkrétním příběhu se jedná jen o první polovinu příběhu.
S Axi a Robinsonem procestujeme západní Ameriku křížem krážem, dozvíme se spoustu zajímavých věcí a tak trochu si pohrajeme se zákonem. Všechno je krásné a tak lákavé a do toho uhodí první láska. Bohužel nic není věčné a štěstněna je potvora vrtkavá. A naše hlavní hrdiny pomale opouští...
Příběh je obestřen tajemným Robinsonem - kdo vlastně je? Kde má rodinu? Proč o ní nikdy nemluví?


Povzdechla jsem si. ,,Tímhle tempem mi bude trvat padesát let, než se dozvím o tvým dětství." Zvedl ruku a konečky prstů se dotkl mojí tváře. ,,Ale Axinko, komu záleží na minulosti? Máme současnost."
Strhující závěr
Druhá polovina knihy určitě překvapí, autorovi nelze upřít čtivý styl psaní a zajímavé, akční zápletky. Přechod z bláznivého road tripu na silný příběh plný emocí byl nečekaný a bolestivý. Určitě bych něco takového nečekala ale jsem ráda, že do příběhu autor toto téma zapracoval. Dokonce, jak jsem si přečetla z věnování, je tato kniha jakousi vzpomínkou na autorovu ženu. A o to je příběh silnější.


Co bych knize vytkla
Předně jsem se trochu pozastavovala nad naivitou hlavní hrdinky, která prostě udělá, o co je požádána, i když moc dobře ví, že to není správné. Vím, že autoři toto chování rádi přikládají zamilovanosti, ale já se ještě nesetkala s člověkem, který by kvůli lásce zacházel takhle daleko..
Robinson mě dost šokoval, na to, jak ho zpočátku autor vykreslil, jsem docela koukala, čeho byl občas schopen.
Trošku zvláštní bylo, jak hlavním postavám všechno - náhody, lidé, štěstí, osud - hrálo do karet. A nad čím jsem se nejvíce pozastavila - dva lidé, vlastně ještě děti, se rozhodnou jen tak, lážo plážo odjet pryč od rodiny, školy, přátel, práce...A všem je to fuk.

Roztrhl se pytel s dříve tabuizovanými tématy?
Kdybych vám prozradila, jakou knihu mi příběh silně připomínal, hned byste uhádli zápletku. Proto si konstatování nechám pro sebe. Prozradím ale, že hlavním tématem není bláznivé cestování ve dvou, jak se zdá. Kniha velmi klame svou první polovinou, a co vám můžu slíbit určitě je, že na konci jedno oko nezůstane suché.


Bylo to idiotsky, nesnesitelně nemožné. Žádný div, že jsem už celé věky nic obstojného nenapsala - nedokázala jsem ani vymyslet, jak říct klukovi, že ho miluju. Že kdykoli se mu podívám do očí, připadám si, jako bych se topila a zároveň jako by mě zachraňoval. Že kdybych si měla vybrat, jestli radši zítra umřu, nebo strávím zbytek života bez něj, seriózně bych zvážila tu blízkou smrt.

Příběh pro všechny
Knihu bych doporučila nejen mladým lidem ale i zralým ženám, které od románu hledají něco více než jen oddechovou literaturu a zároveň se chtějí i zasmát a zasnít nad první láskou dvou mladých lidí, kteří se prostě jednoho dne sbalí a jedou vstříc osudu...



Ukázka

Nejlepší ceny najdete díky srovname.cz
https://www.srovname.cz/james-patterson-prvni-laska/srovnani-cen/k.3313146

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze! Teď jsem dočetla jeden roadtrip (Amy a Roger: Na cestě). Když jsem si knihu objednávala přemýšlela jsem i nad První láskou. Pak jsem si řekla, že jeden románek postačí. Ale po tvojí recenzi to asi přehodnotím ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuto knihu bych si také ráda přečetla:). Já myslím, že pokud se ti líbí tyto romance ale oceníš i něco "hlubšího", První láska tě nezklame.

      Vymazat