28 srpna, 2015

Ryze české

Tak se přiznejme - kdo z nás má určitou předpojatost vůči českým knihám? 

Za sebe musím říct, že jsem jim přišla na chuť teprve nedávno, vždy jsem si myslela, že čeští autoři prostě nedosahují kvality zahraničních autorů, jako by to snad český národ neměl v sobě.
Ano, v určitých žánrech máme pořád co dohánět. Ale stále se najdou kvalitní a zábavné knihy, které český trh může nabídnout. A čekají na nás!

Vybrala jsem pro vás pár tipů, které stojí za přečtení:). Názory na ně se různí a já myslím, že byste si měli vytvořit ten svůj:).


Dvě krásné knihy od Patrika Hartla, které vás pobaví ale i rozesmutní.

Anotace 1
Román vypráví s vtipným nadhledem příběh čtyř kamarádů, kteří si dvacet let po maturitě položí otázku, jestli žijí opravdu tak, jak chtěli, když jim bylo osmnáct. A protože si musí přiznat, že by sami ze sebe nejspíš byli zklamaní, pokusí se to změnit.

 Andy6
Knížka se mi moc líbila. Párkrát mě i dostala smíchem k slzám. Hezky čtivě napsaný. Dala jsem ji s přestavkou na spaní za dva dny.:-)Ted mě čeká Malý pražský erotikon. :-)

Anotace 2
Malý pražský erotikon je druhým románem režiséra a autora úspěšných divadelních komedií Patrika Hartla, jehož literární prvotina Prvok, šampón, tečka a Karel se těší velkému zájmu čtenářů. Tento nový román je díky autorovu nekonformnímu nadhledu a smyslu pro humor určený i těm, kteří bývají ke knížkám o lásce zpravidla nedůvěřiví. Na Babě stojí nad strání s výhledem na Prahu dvě sousedící řadovky, ve kterých bydlí rodiny, jejichž členové prožívají pod povrchem zdánlivě všedních dní nečekaně osudové milostné příběhy. Honza cítí pokušení, ale protože si nechce komplikovat život, snaží se mu odolat. Marta, přestože je vdaná, občas neodolá, a Zbyněk se ani odolávat nepokouší. Táňa miluje tajně, Petra má zábrany, Tomáš je až příliš velký romantik, Cyril trochu zvrhlík a Adéla se miluje častěji, než všichni předchozí dohromady, aby se necítila sama. Malý pražský erotikon je zábavným obrazem jejich intimního života, který líčí jejich touhy, okamžiky radosti i katastrofy od předškolního věku až po věk důchodový.

Zdenka21
Parádní kniha, čte se sama, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Je to sice mnoho náhod najednou a příběhy rodin z řadovek se zdají jakoby povrchní, ale rozhodně nejsou. Jsou dojemné, jsou křehké, jsou o hledání lásky a i když jsem nemohla vždycky souhlasit s reakcemi postav, je to v pořádku. Každý z nás by totiž řešil dané situace po svém a tahle kniha je psaná tak reálně, že mám pocit, jakobych ty lidi skutečně znala a prožívala to s nimi, protože je to tak blízké nám všem.

***


Velmi populární knihy (zvláště pokud chcete podarovat své blízké:)). Mnoho lidí už pobavil humor pana Bočka:)

Anotace 1
Frank Kostka je potomek českého šlechtického rodu, žijící v New Yorku. Po pádu komunistického režimu se v doprovodu manželky Vivien a dcery Marie vrací do Čech, aby převzal rodové sídlo. Kromě zámku získává hraběcí rodina i personál: konzervativního kastelána, hypochondrického zahradníka a prostou ženu z lidu, která vaří, uklízí a ráda si cvakne. Společně pak prožívají spoustu veselých příhod.Kniha neobsahuje sex, násilí, vraždy, úchylky ani hluboké myšlenky a její jedinou ambicí je pobavit čtenáře.
 annytheangel
Kniha se mi moc líbila a hodně často jsem se u ní smála. Bohužel jsem jí četla na koupališti, takže jsem si vysloužila pár udivených pohledů.

Anotace 2
Aristokraté jsou v ohrožení, ale situace Marie Kostkové z Kostky je o to těžší, že denně potkává členy své bláznivé rodiny a k tomu několik střelených zaměstnanců "nejchudšího zámku v Čechách". Otec je skrblík, americká maminka se chce podobat princezně Dianě... a největší událostí na zámku Kostka za posledních tři sta let byla svatba Helenky Vondráčkové. Kastelán Josef nenávidí lidi, hospodyně paní Tichá kleje jako dlaždič a celý den nasává ořechovku přímo z lahve... a chvílemi příběh rozdrnčí i charakteristické ráčkování Karla Schwarzenberga.

DominikaFuch
Není co k tomu říct. Jen jedno slovo. DOKONALOST.
***

Román o třech sestrách, každé jiné s různými pohledy na život. Co se stane, když všechny tři i s dětmi a psem uvíznou s autem u silnice? RECENZE

Anotace
Zdánlivě běžná situace: Tři sestry nasedají jednoho zimního dne do auta a vyrážejí na cestu k rodičům na oslavu narozenin svého otce. Blanka se dvěma dcerami, miminem a psem, Olina se synem a tabletem, Kristýna s kocovinou. V jednom autě se však s nimi ocitají i jejich životní příběhy, vzpomínky na dětsví, nenaplněné sny a frustrace a sedmimístné Volvo XC se tak už po několika kilometrech jízdy mění v napěchovaný papiňák, který každou chvíli hrozí výbuchem. A to ještě žádná ze sester netuší, že další drama je čeká v domě rodičů.

Jana2424
Opět zajímavá knížka o všední každodennosti. Kolikrát jsem v průběhu knížka žasla, jak se dá poutavě popsat několik obyčejných dní v životě. V některých věcech se člověk asi sám pozná...

***

Kráska, na kterou se moc těším. Brzo si ji přečtu. Anotace i přátelé mi slibují hlubokomyslný román bohatým na emoce:)

Anotace
Napínavé psychologické drama jedné zdánlivě obyčejné rodiny, ve kterém autorka umožní čtenáři nahlédnout do křehkých duší, osudů a životů, které jsou tak podobné těm co žijeme. S lehkostí sobě vlastní vypráví nelehký příběh o pocitech. O bolesti, o nedorozumění, o strachu, o bezpodmínečné lásce, o otázkách a odpovědích, které se všichni snažíme v životě najít. O naději.

Vlčice.N
Nádherná, bolestná kniha. Vyvolala ve mně smršť různých emocí, autorka si umí pohrát se životními osudy různorodých lidí tak, že je vše uvěřitelné.. Ani nemluvím o tom, že všechny charaktery umí skvěle popsat. Rozhodně to není poslední kniha, kterou od ní čtu.

***

Paní Hana nám v několika knihách vypráví zábavné historky z života na anglickém venkově. Knih vyšlo mnohem více a všechny slibují zábavu i poučení.

Anotace 1
Druhé vydání zábavného vyprávění Hany Parkánové-Whitton o prvních krůčcích v prostředí anglického venkova, kde našla před několika lety nový domov. Pro čtenáře se stejným kulturním zázemím bude nesporně zajímavé a překvapující, když se dočte o všech typických anglických tradicích a zvyklostech, které autorku navzdory její jazykové vybavenosti a zkušenostem zaskočily či šokovaly – počínaje svatbou, hledáním a zařizováním domu přes návštěvu kadeřníka po činnost v oblíbených charitativních spolcích. Díky jejímu postřehu a laskavému smyslu pro humor tak můžeme prožít nevšední situace a poznat pozoruhodné lidi i prostředí.

Reona
Kniha se mi dostala do ruky čistě náhodou, nevím jestli jsem to zrovna potřebovala a taky proto, že mám velkou slabost pro anglický venkov, ale kniha je úžasná. Půjčila jsem ji kamarádce a ta reagovala úplně stejně.

Anotace 2
Humorné příhody ze života na anglickém venkově
Kniha je volným pokračováním titulu Jak si na anglické zahrádce vypěstovat českého trpaslíka a vychází již ve druhém vydání. Popisuje další sžívání Hany a Paula s půvabným a harmonickým Oxfordskem i jeho laskavými, byť rázovitými
obyvateli a odehrává se na pozadí mnohdy dramatických změn v Hinstonu. K těm radostným patří několikery svatby a křtiny, smutnou zprávou je úmrtí matky zámeckého pána. Ani návrat jeho manželky Samanthy nelze bohužel zařadit mezi příjemné události, neboť její hrabivost přivede Hinston a přilehlé okolí téměř na pokraj zkázy…

cibulka 8
Ze začátku jsem měla pocit, jako bych četla slohovou práci nějaké studentky. Ale pak jsem se přistihla, že se těším na večer, až si před spaním přelouskám pár stránek. Byla úleva vypnout a číst o tom, že je také někdo spokojený ve svém životě. Celkový dojem z knížky mám dobrý a pokusím se sehnat i první díl.

***

Anotace
Příběh dívky, která se narodila v zemi, kde žena nemá mít vlastní sny a nemá příliš možností. V zemi, jejíž zvyky jsou nám, Evropanům, úplně cizí. Dívky, která se rozhodla žít jinak a v jiném světě, než jí bylo původně předurčeno. Dívky, která je za tuto změnu osudu vděčná. Román plný bolesti, utrpení, ale i lásky a naděje.

Maragad
Ačkoliv jde o českou autorku, dokázala Barbora Walterová Benešová napsat knihu velmi poutavě a chvílemi až nestačíte žasnout, jak líčí Afriku i podrobnosti z tamního lékařského života. Chvílemi se vám totiž zdá, že musí sama být buď rodilý Afričan, nebo pochází z rodiny doktorů. Vážně před ní smekám a velmi se těším na její pokračování knihy Dívka, která nesměla mít sny a i na její další knihy, protože ona psát vážně umí.

***

Velmi kupovaná kniha, sama jsem na ni zvědavá:).

Anotace
Některé věci jakoby existovaly mimo čas. Zůstávají stejné navzdory dějinám, válkám, totalitním režimům i počasí.
Takový je i hotel pana Leopolda, vlastně spíše hodinový hotýlek, založený v dobách první republiky a nabízející potěšení a rozkoš párům za protektorátu, a dokonce i poté, co ho znárodnili komunisté. Oč více přímočaré lásky ale nabízely hotelové pokoje, o to osudovější a dramatičtější vztahy se odehrávaly v rodině majitele a posléze správce.

Horacia
Napsané hezky česky a poutavě. Obraz doby, ve které žili moji rodiče. Jsem šťastná, že si o téhle době můžu něco přečíst a nemusela jsem v ní žít. Moc se mi líbilo použití básně jako podtitulků kapitol a obsah se pak stal takovou chytrou třešinkou na dortu.

***

Tento titul mám už v knihovničce:). Je to další kniha od Tučkové, která publikovala také Žítkovské bohyně či Fabriku.

Anotace
Noc z 30. na 31. 5. 1945. Gerta Schnirch, matka několika­měsíční dcerky, je jen s osobními věcmi „odsunuta" společně s ostatními brněnskými Němci směrem na Vídeň. Vyčerpávající pochod skončí v Pohořelicích, kde mnoho vyhnanců podlehne epidemii tyfu a úplavice. Gerta a některé další německé ženy se zachrání při nucených pracích na jižní Moravě, kde setrvají i po ukončení transportů. Po znovuzískání československého občanství se Gerta vrací do Brna, v němž prožívá další bouřlivé události druhé poloviny dvacátého století.

Matiniela
Klobouk dolů před Kateřinou Tučkovou. Autorka se chopila velice obtížného tématu našich temných dějin. Vyhnání Němců byl zločin, za který si náš národ ponese nálepku už navždy. Velice silný příběh. Myslím si, že tato kniha by měla být povinná ve školní četbě. Určitě jedna z nejlepších českých knih, co kdy byla napsána.

***

Anotace
Mladý policista Tomáš Volf narazí při zkoumání promlčených vražd na podivné úmrtí, k němuž došlo v roce 1991 v zastrčené osadě Pasečky u rakouských hranic. Když se k jedné složce s podezřelou smrtí připojí druhá, rozhodne se Tomáš vyzpovídat člověka, který se tehdejšího vyšetřování přímo účastnil: bývalého úředníka ministerstva vnitra Ondřeje Novotného. Prostřednictvím jeho vzpomínek se Tomáš snaží získat informace, které ze spisů záhadně zmizely. Může ale věřit muži, ze kterého se stal politik s nevalnou pověstí? Jakou roli hrají v případu dějiny zapomenutého kraje? A jak hluboko do minulosti se musí Tomáš ponořit, aby odhalil, komu kdysi prošla nikoli jedna, ale dvě vraždy?

***

Slavný pan Vondruška. Od něj také pochází slavné "bichle" Husitské epopeje.

Anotace:
Jubilejní dvacátý příběh královského prokurátora a správce hradu Bezděz Oldřicha z Chlumu se odehrává přímo na Bezdězu a v hlubokých lesích, které ho obklopují. Tajemný zločin pomáhají řešit jako obvykle panoš Ota a velitel Diviš a své si křešení pří- padu řekne i Ludmila z Vartemberka. I když případ zpočátku vypadá jasně, rychle se komplikuje a sám Oldřich z Chlumu je překvapený, jakou zlobu může skrývat lidská duše.
Iwíček
Wau, tato kniha je opravdu grandiózní. Četla se téměř sama. Je to paradox, poslední díl, který ze série přišel a já ho čtu jako první díl :). Musím ale vzdát hold autorovi, protože tato kniha opravdu stála za přečtení a jsem moc ráda, že jsem si ji mohla přečíst. Od této chvíle se vrhám do čtení autorova díla.

***

Anotace 1
Když se Markéta vybourá v autě v jakémsi zapadákově a je nucena přečkat víkend ve společnosti velkého a děsivého vidláka Marvina, rozhodně nečeká, že se během dvou dnů do toho samého velkého a děsivého Marvia - vlastně Pavla - dokáže zamilovat. A když odjíždí, vůbec nečeká, že by Marvin mohl mít zájem o něco víc, než příjemný úlet. Ale po nějakém čase zjišťuje, že se jí velký zlý Marvin zapsal do života víc, než jedním úletem...

 shey
Katka píše opravdu kouzelně! Přesně takový příběh jsem dneska potřebovala!!! Doufám, že už chystá dalších alespoň dvacet knih :D

Anotace 2
 Na doporučení posledního zaměstnavatele získá mladá newyorská ošetřovatelka Paige práci v rodině Bavettových, bohatých podnikatelů pocházejících z Itálie. Má se starat o jejich syna Michaela, mladého muže, který se po autonehodě duševně vrátil do období svého dětství. Paige si k němu postupně nachází cestu a Michael si ji velice oblíbí. Postupem času Paige přichází na to, že se dostala do newyorského podsvětí a její zaměstnavatelé jsou součástí mafie. Co se stane, až se jednou Michael probere? Dostane se Paige ze spárů Bavettových, když odhalila jejich tajemství?

andrea.ivanic
Naprosto báječná kniha!! Autorka píše skvěle, umí vtáhnout do děje a tohle je prostě příběh, který si chcete a potřebujete přečíst. :-) Kniha na mě zapůsobila podobně jako knihy od Jojo Moyes, které jsou báječné, takže určitě doporučuji pro všechny romantické duše :-) Není to prvoplánový román, sama jsem netušila, co se z příběhu může vyklubat a autorka mě stále překvapovala, a to i vtipem, kterého kniha obsahuje hodně. Tahle kniha je prostě pecka! :-)

***

Mrazivý thriller!

Anotace
Absolutní odhalení nejtemnějších koutů lidské duše.
Inspirace a posedlost Tizianovým obrazem Apollón a Marsyás.
Neuvěřitelný přerod muže v bytost posedlou svým dílem.
Emoční zážitek z tajemství zvaného mysterium tremendum.
Rázný a hrůzný počin životem zkoušeného muže.

Příběh se odehrává v 70. letech v Beskydech. Mladý výtvarník způsobí autonehodu, která ničivě dopadá na obyvatele vesnice i umělcovu psychiku.

VencaKl
Jooooo! Včera a dneska v noci jsem ji přečetl na dva nádechy. Parádní knížka pro ty kteří se rádi šťourají v temných koutech liské mysli, tedy ne pro každého. Mě sedla perfektně. Podivoval jsem se nad kampaní a skoro mě i odrazovala, dost mě zmátla při očekávání konce knihy, ale rozhodně mě zaujala. Trochu jsem se bál, že v knížce bude šok střídat hrůza a zase zpět pořád dokola, jen aby se tam toho vlezlo co nejvíce, ale nestalo se.
Začátek je smutný, šedivý, skoro až laskavý. Vžil jsem se do postav maximálně. Všude jde cítit umělecké myšlení a knížka skoro voní olejovými barvami. Uprostřed příběhu mi ztěžklo u srdce a ja trpěl s postavami, nevěděl jestli hrdiny odsoudit a nebo je pochopit. To přešlo do psycho závěru, kde se nabízelo tolik hrůzných a krvavých ukončení, že jsem ani nedutal, nervy byly pěkně rozechvělé a moje fantazie pracovala naplno v tom děsivém tónu knížky. Fandil jsem hl. hrdinovi aby dílo dokončil, až jsem se divil. Tim mi tedy autor nastavil zrcadlo a já se nepoznával.
NEŠLO TO NAPSAT LÉPE!!!  

***

Čarověník jsem dočetla nedávno a i když se mi první polovina četla hůře, druhá stála za to! RECENZE

Anotace
Když se Štěpán vydá na Valpuržinu noc hledat čarověník, který si chce naroubovat, netuší, že v tomto okamžiku se změní celý jeho život. V lese narazí na tři tajemné postavy, jež promění tuto malou noční výpravu v děsivou noční můru. Ovšem Štěpán má štěstí v neštěstí, protože ve stejný den narazí na Jindřišku, která jediná mu může pomoci. A tak se začne rozvíjet příběh plný tajemství (a samozřejmě i lásky), odehrávající se v doslova kouzelné krajině Českosaského Švýcarska.

***

Erotický román:). Samozřejmě má a bude mít několik pokračování.

Anotace
Hot Boys si říká skupina striptérů, kteří pravidelně přivádějí do varu návštěvnice nočního klubu Red Wolf. Jedním z nich je Chris, přitažlivý muž krátce po třicítce, který začíná být dosavadním životem unavený a uvažuje o konci striptérské kariéry.
Na jednom představení poznává fotografku Taru, která drze odolává jeho šarmu a vypracované postavě. Provokuje ho a dráždí a Chrise to k ní přes počáteční antipatii silně táhne. Snaží se ji získat, ale Tara se jakémukoliv sblížení brání. Ona jediná totiž ví, že v jejím životě je temný stín, kterému se snaží uniknout. Někdo natolik nebezpečný, že se obává o svůj život, i všech, kteří jsou jí blízcí…

jitka7
Tak tohle mě naprosto dostalo. Super počteníčko, skvělej humor... pohodové čtení. Kniha z pohledu chlapa (tvrďáka), který pak ani tvrďák není. Prostředí tang a holých zadků na chlapském těle :) Příjemně mě tahle knížka překvapila.


Klejinku jsem přečetla jako svou první detektivku a vybrala jsem si ji kvůli paranormálním jevům, které se v ní objevují. Příběh se mi moc líbil i z historického hlediska. Nějakou dobu jsem si dopisovala i se samotnou autorkou a musím říct, že je to velmi sympatická žena. Jen tak dál! RECENZE

Anotace
Nebezpečí může číhat i ve vlastním domě... Týna se znovu vdala a začíná nový život s druhým manželem Martinem a třemi syny. Koupili napůl opravenou, sto let starou vilu, které místní lidé neřeknou jinak než Klejinka. Zatímco Týnina rodina je v novém domově šťastná, Týna má pocit, že ji vila nepřijala a že se proti ní všechno spiklo. Chtěla by zjistit, proč ji trápí děsivé sny, proč v domě nevydrží o samotě a proč na ni útočí její vlastní věci. Nikdo z nejbližších nechápe, co může mít za problémy v tak nádherném domě, a brzy začne být považována za labilní a psychicky nemocnou. Týna se pustí do pátrání v historii vily, aby zjistila, co ji vlastně pronásleduje. A pak zasáhne smrt… Příhoda se skříní mi teď večer, když jsou všichni doma, připadá neuvěřitelná. Jenže modřiny na ruce a odřeniny jsou pro mne připomínkou a důkazem hrůzných chvil. Ležím v ložnici, poslouchám, jak Martin funí, a pozoruji skříň. Bojím se. Tak zvláštně se bojím, jako se bojí malé dítě. Strach a úzkost jsou o to horší, že nemají reálnou podstatu. Skříň nepraská, otevírá se krásně, ani neskřípe. Nechci vypadat jako blázen, ale byla bych přísahala, že dopoledne, když mi uvěznila ruku, se chovala „inteligentně“. Stejně jako nedávno hrneček. Samozřejmě. Je to blbost a jen si to namlouvám…

evasamankova
Kniha rozhodně předčila moje očekávání. Napínavé, čtivé, tajemné. První polovina příběhu má hodně blízko k hororu.

***
Samozřejmě jsou tu další skvělý autoři, kteří stojí za přečtení, například František Kotleta, František Neidl, Lenka Lanczová, Josef Formánek , Simona Monyová, Ivanka Devátá....a tak dále. Vybírat je z čeho! Tak šup!

Komentáře jsou použity z Databáze knih a obrázky z eshopu Dobrovský.

8 komentářů:

  1. Mňa osobne zaujali knihy Promlčení, Hotýlek a Mysterium Tremendum. Majú zaujímavé obálky (ja viem, som sprvu pri prezeraní kníh povrchná, ale ja za to nemôžem!) a aj anotácie vyzerajú fajn. Ja mám voči slovenskej a českej literatúre tiež také nejaké predsudky a dobrú slovenskú knihu som čítala asi iba raz, ale určite sa na tieto pozriem! :)
    Charlotte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Také jsem takto povrchní:D Ale snažím se to nedělat..:D. Budu ráda, když si alespoň jednu z nich přečteš:).

      Vymazat
  2. Heh, jsem na tom úplně stejně. Do nedávna jsem knihu od českého autora nemohla ani vidět, ale pak se ve mně něco zlomilo a byla jsem zvědavá... Začínala jsem tuším s 15 minus a od té doby mi "domací" knihy nevadí. Ale z tvého výběru jsem četla pouze Bavettovi, ale na S hlavou v pejru se chystám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S hlavou v pejru a Pekáč buchet budou príjemné oddechovky :). Také se na ně chystám.

      Vymazat
    2. Mně se Bavettovi líbili o moc víc, než Pekáč buchet, ten mi moc nesedl. Jako nebyl špatný, ale Bavettovým se to vyrovná :D

      Vymazat
  3. Super výběr, takový různorodý! :) Já mám české autory docela ráda, ale celou řadu ze zmíněných knih jsem zatím nečetla - rozhodně to ale plánuju napravit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vša jsi četla Pod sněhem:) a myslím, že by ti taky sedlo To prší moře

      Vymazat
  4. Skvělé tipy, taky se nějak musím nasměrovat trochu na tu naši literaturu. Například jsem byla nadšená z H. M. Körnerové a její Nevěsty ze zámoří a až dočtu Jodi Picoult - Čas odejít, mám v pořadí knihu od Aleny Jakoubkové Dobrý manžel... který nemlsá. Tak jsem zvědavá. :)

    OdpovědětVymazat