02 srpna, 2015

Literární spolek Laury Sněžné

 Hodnocení: * * * * *
Autor: Pasi Ilmari Jääskeläinen
Počet stran: 320
Nakladatelství: Paseka

Představte si Lynchův Twin Peaks zasazený do Finska. A představte si Dostojevského Zločin a trest, v němž Soňa Marmeladová zastřelí Raskolnikova. Zní to absurdně? Román, který vám dokáže, že i Skandinávie má svůj magický realismus, zavádí čtenáře do městečka Zaječín, kde se dějí divné věci nejen s lidmi, ale i s knihami.
Všechno začíná, když se mladá učitelka literatury Ella Milanová vrátí do svého rodiště a objeví tam zvláštní knižní svazek, který jí vyrazí dech. V místní knihovně se vydá po stopě záhadných událostí... a brzy narazí na uzavřené společenství literátů, založené oslavovanou Laurou Sněžnou, na pravidla podivné Hry a také na nadpřirozené úkazy. Podaří se jí odhalit, co se ve skutečnosti stalo s desátým členem literárního spolku, a rozplést pavučinu všeprostupující fikce?


 Příběh provoněný lékořicí
Hlavní hrdinka Ella Milanová, suplující pedagožka Zaječínské školy, objeví podivný výtisk klasického románu Zločin a trest, kde se naprosto změnil závěr příběhu. Rozhodne se této záhadě přijít na kloub a osobně zajde knihu vrátit do místní knihovny. Zde upozorní knihovnici a zároveň členku spolku Laury Sněžné, že se s knihou stalo cosi podivného. Knihovnice Elle knihu téměř vytrhne z rukou a obhajuje chybu různými výmluvami. Slíbí, že knihu vyřadí. Na chování knihovnice však Ella pojme něco podezřelého, a tak se vydá na vlastní pěst zjistit něco více.
Nedlouho poté je díky své povídce uveřejněné v novinách přijata za desátou členku spolku, aniž by o to usilovala. Dozvídá se o Hře, zvrhlé hře, která Elle otevírá brány k nechutným a podivným tajemstvím spolku Laury Sněžné. A tím začíná její výzkum osobnosti záhadné, slavné Laury.

Podivná kniha
Tato knížka je mnohem divnější než Sirotčinec slečny Peregrinové. Chvílemi jsem netušila, zda jsem z knihy nadšená nebo ji naopak odložím. Často jsem si od příběhu musela odpočnout. Ale nakonec, musím říct, kniha je prostě skvělá. Je tak zvláštní, nezařaditelná, najdete v ní všechny možné druhy literatury. Magie a fantazie promíchaná s detektivním, erotickým románem a navrch je ještě přidána hluboká filozofie s duchařinou. Nechybí ani úsměvné chvilky:

,, Jistě, tloušťce postupně uvykne. Jenže v dané přechodné fázi ho například trápilo, že si přes břicho už nevidí na penis. "

Originalita
Hlavní podstatu příběhu vidím v tom, že všichni lidé jsou nějak zvláštní, a že naše vnímání reality může být zautomatizované a dané společensky přijatelnou normou či biologickými pravidly.
Knihu bych doporučila všem snílkům, dobrodruhům i milovníkům podivn, originální a zajímavé tvorby.
UKÁZKA

Nejlepší ceny najdete přes srovname.cz
https://www.srovname.cz/pasi-ilmari-jaaskelainen-literarni-spolek-laury-snezne/srovnani-cen/k.3255808
 

2 komentáře:

  1. Mně se kniha líbila moc - a dokonce se mi i fakt dobře četla - ale to odpočívání docela chápu :) Také jsem byla nadšená, ale co mi nesedlo, byly ty erotické pasáže...připadaly mi fakt zvláštně napsané a navíc nehodící se do příběhu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vsak jsem cetla recenzi:). Me se ty erotarny tam ale prave libily. Trochu jsem mela problem s vyronama. Ale Dušanuv vyron si budu pamatovat do smrti:). Fakt zhave:D

      Vymazat