22 února, 2015

Ve stínu černých ptáků

 Autor: Cat Winters
Hodnocení: * * *
 Počet stran: 352
Nakladatelství: Jota

V roce 1918 si v kalifornském San Diegu vybírají svou daň smrtící chřipka a první světová válka. Šestnáctiletá Mary Shelley Blacková, pojmenovaná po slavné autorce románu o Frankensteinovi, dívka s přírodovědným nadáním, která se ocitla bez rodičů, odjíždí ke své tetě z Portlandu v Oregonu do San Diega. Zděšeně sleduje, jak se zde zoufalí pozůstalí hrnou na seance a k fotografům duchů, kde hledají útěchu. Jedním z takových fotografů je i bratr jejího milého Stephena Emberse Julius, jehož Mary
Po Stephenově smrti na válečné frontě ve Francii se Mary Shelley vystaví v bouři bleskům, je zasažena a nakrátko umírá. Když se vrátí mezi živé, má zvláštní schopnost – cítit chuť emocí. Stephenův duch se k ní v noci vrací a prosí ji o pomoc – nemůže odpočívat v pokoji, protože ho mučí tajemní obrovští černí ptáci.Uvěří Mary Shelley v existenci duchů? A podaří se jí odhalit důvod Stephenova utrpení a pomoci mu?

Zpočátku se seznamujeme s hlavní hrdinkou Marry Shelley, kterou matka pojmenovala po hrdince z románu Frankenstein. Marry je 16 letá dívka, které bohužel musí prožívat válku a ještě navíc španělskou chřipku. Maminka, vědkyně a doktorka, jí zemřela při porodu a otce právě zavřeli do vězení za zradu Ameriky.
Je to krutá doba, kdy se lidé bojí druhých lidí, umírají denně tisíce lidí, na chřipku není lék a i válka si vybírá svou daň v podobě chlapců, kteří jsou očkováni proti němcům. Každý, kdo by měl doma snad jen knihu v němčině je považován za zrádce Ameriky.
Po uvěznění otce, uteče Mary ke své tetě Evě, která je jen o 10 let starší a už musí zastávat tě

žkou práci v loděnici, protože všichni muži jsou ve válce. A do války se přihlásil i Mariin milý, Stephen.

Ten posílá Marry z války milostné dopisy. Najednou však z ničeho nic chodit přestanou. Marry se od Stephenova bratra, který se živý focením zesnulých, dozví, že Stephen zemřel ve válce. Neunese to a pokusí se zabít. Vyjde z domu zrovna když je venku bouřka a zasáhne ji blesk. Probere se v nemocnici s tím, že byla na "druhé straně" a může cítit to, co cítí ostatní s nimiž příjde do styku. Časem se jí zdá, jakoby ji v pokoji navštěvoval Stephen, který šeptá, že jeho smrt nebyla taková, jak ji prezentuje rodina.
Marry se rozhodne pátrat po pravdě. A to, co se dozví je odporné...

Kniha se mi nejdříve četla těžce, nějak jsem na ni asi neměla náladu. Ale když jsem se začetla, neodtrhla jsem se ani k jídlu. Má v sobě určité filozofické rozbory války, což jsem ocenila, to já
ráda. Také se mi líbilo, když se Marry rozhodne v zájmu pátrání navštívit nemocnici pro veterány a aby je potěšila, čte jim příběhy z dětské knížky. Leccos se prostě dozvíte.
Příběh hodnotím jako průměrný. Některé věci nebyly dotažené do konce (například se nedozvíme, jak to dopadne s otcem Marry). A to, co se stalo Marry je pro mě dost nepravděpodobné. Doporučila bych to mladším ročníkům, lidem, kteří se rádi dozvědí fakta propletené v pohádkovém příběhu.

Nejlepší ceny hledejte přes srovname.cz
https://www.srovname.cz/wintersova-cat-ve-stinu-cernych-ptaku/srovnani-cen/k.2861320

Žádné komentáře:

Okomentovat