27 února, 2015

Muž jménem Ove



           Hodnocení: * * * * *
Autor: Fredrik Backman
Nakladatelství: Host
Počet stran: 336
K této knizedoporučuji pořádný balík kapesníků. Budete se totiž smát i plakat.
Pokud pohlížíme na knihu jako na celek, zhodnotila bych ji jako čtivou, zábavnou i smutnou. Pokud bych se nad příběhem měla více zamýšlet, řekla bych: Ten příběh tě dostane!
Musela jsem hodně přemýšlet nad tím, komu bych knihu doporučila. Pro tento příběh musíte mít cit. Můžete ji přečíst bez emocí, řeknete si, jo dobrý, rychle to utíkalo, dobrý námět, bylo tam všechno co v knize má být. Ale pokud se opravdu vžijete do kůže hlavního hrdiny, bude vám kniha připadat dokonalá.

Ve zkratce - příběh pojednává o postarším muži, který celý život pracoval a svou práci miloval, ovšem z hlediska jeho onemocnění srdce je nucen odejít do předčasného důchodu. Ove žije ve svém domě úplně sám. Nemá nic, žádné koníčky, žádné přátelé jen svůj smysl pro pořádek, kterým se snaží vyplnit celý svůj den. Ove miluje rutinu a pravidla. Každé ráno vstane, obhlídne svou ulici, místa, kam sám namontoval zakazující cedule ještě když byl oficiálním předsedou dohlížejícím na pořádek v sousedství. Poté si dá svou ranní kávu a přemýšlí, jak se zabije.

Celý příběh Ove vymýšlí a realizuje svou vlastní sebevraždu, jelikož už nemá pro co nebo koho žít. Účty má zaplacené, noviny odhlášené, auto čisté.. Je připraven odejít. Ale vždy, když to hodlá skončit, zasáhne osud.

Příběh, ač má nepříjemný námět, je podáván zábavnou formou, vtipem, logickým humorem a někdy i lehkou vulgaritou. Líbí se mi, jak Ove podává pravdu. Je to takový trošku Forrest Gump, nechápe, proč jsou lidé tak komplikovaní, když pravidla jsou přece jasná!

A jak to nakonec dopadne? No řekněme, že Ove má před sebou ještě dlouhou cestu a osud ho jen tak zmizet nenechá. Má tu totiž přece jen pár nevyřízených účtů...


PDF ukázka

Nejlepší ceny najdete na srovname.cz
https://www.srovname.cz/fredrik-backman-muz-jmenem-ove/srovnani-cen/k.3195240
 

Žádné komentáře:

Okomentovat