05 listopadu, 2017

Stránky světa - Noční země



Furia naplno vstoupila do světa bibliomantů, jemuž vládnou nelítostné původní rodiny.
 Refugia kolabují pod neznámým útokem. Nikdo už neví, kdo je přítel a komu se dá věřit. Teorií o nenadálém rozpadu zemí je mnoho. Stejně jako variant, jak krizi vyřešit. Některé jsou schůdné, jiné šílené. A nejeden človíček si může snadno namastit kapsy.


Furia je na nejlepší cestě stát se skvělou bibliomantkou a proniká stále více a více do magického světa knih. Ale celému světu starých knihoven a mocných knižních svazků vládnou tři tyranské rody. Scházejí se v tajné komnatě, kde rozhodují o osudu bibliomantů i exlibris. Ale Furia a její přátelé se tyranské vládě nehodlají podvolit, a tak vyrážejí na dobrodružnou výpravu přes několik refugií, aby zničili centrum moci. A přitom narazí na největší tajemství světa bibliomantiky.
Furia a její přátelé se snaží, jakožto členové odboje, získat přesnou polohu místa, v němž se schází původní, vládnoucí rodiny alternativní dimenze Libropolis. Pro získání mapy, v níž je místo vyznačeno, museli obětovat několik měsíců příprav v nepřátelském prostředí a byli nuceni vstoupit na území krále podsvětí. Zde se setkávají hned zpočátku s různými nepříjemnostmi, které odstartují nepředvídatelný zlom v odboji. Nejsilnější členka rebelů je konfrontována svým někdejším mistrem, jež jí manipuluje a svádí na scestí. Zůstane Isis věrná svým hodnotám, nebo se nechá zlákat vidinou svého starého života?

Furia přichází na chuť svým novým dovednostem, snaží se za pomoci nových přátel ovládnout své schopnosti a nacházet své hranice. Jako poslední potomek zakladatele bibliomantiky a všech bibliomantských světů, je možná silnější než si myslí. A třeba je i klíčem k nastolení míru. To vše je třeba ještě zjistit, nicméně prozatím je třeba vybojovat malé bitvy. Furia se vydává s Cat k její tajemné rodině, která slouží jejich nepřátelům - Adamitské akademii. Cat se střetne nejen se svými rodiči, ale i s nečekanou návštěvou, jež zprvu odkloní činnosti odboje, avšak později se ukáže, že vše, co se nám v životě stane, je něčím důležité.

V devatenáctém století, kdy si Akademie ještě říkala Šarlatový sál, vládlo bibliomantům pět rodin. Antikvové a Rosenkreutzové byli vykázáni a takřka vyhlazeni. Zbylé tři rody - Cantosové, Nebeštíma Lohenmuti - se sjednotily jako Adamitská akademie a začaly světu bibliomantiky vládnout pomocí tvrdých pravidel a zákonů

Odboj se setká s novými nepřátelskými postavami, a řeší problém, jež postihuje jejich světy. Mezi stránkami světa číhají temná, kostnatá nebezpečí, jichž si všimne právě nezkušená Furie. Co mají společného s úpadkem světů a s celou Adamitskou akademií? Proč se všichni bojí myšlenek?

Noční země je druhým dílem série německého autora Meyera - Stránky světa. Série je originální a hodně bláznivá. V knihách se objevují začarované, mluvící předměty, bytosti na způsob nymf, hrdinové vypadlí z knih, žijící vlastním životem, a hlavně světy, v kterých vládnou lidé s magickou silou, jež se váže ke knihám. Série má velice komplikované detaily, proto nelze s čistým svědomím v recenzi obsáhnout vše, co se mi na knize líbilo. Zhodnotím spíše svůj celkový dojem z ní.
Od té doby, co bibliomant Alexandre Absolon před více než stovkou let sepsal první drogoknihy, se ze závislosti na nich stal lukrativní obchod. Ubožáci četli stejné věty stále dokola, ačkoli ztrácely na účinnosti,a znali je už všechny nazpaměť.

Noční země má krátké kapitoly a vcelku jednoduchý hlavní příběh. Obsahuje absurdní, ale vtipné rozmary autora (například létající skateboard/kniha). Právě tyto zásahy autora knihu posouvají výš, ozvláštňují ji, zároveň ale čtenáři ztěžují orientaci v četbě. Noční země je opravdu akční knihou, je vidět, že autor si libuje v thrillerech a peprném ději. Ve Stránkách světa se setkáváme i s brutálními vraždami, které jsou však citově oploštěné, což bych vytkla.

Osobně jsem si k postavám nevytvořila vůbec žádný vztah, vlastně mi ani nejsou příliš sympatické. Autorova chyba je, že se nedokáže do svých hrdinů vcítit a popsat citlivě jejich emoce. Proto řadím příběh spíše k zvláštním, akčním knihám, které si najdou cestu k čtenářům s otevřenou myslí a spoustou fantazie.

Za knihu děkuji nakladatelství Cooboo

Žádné komentáře:

Okomentovat