26 listopadu, 2017

Pod maskou lží



Sebevědomá hrdinka s ostrým jazykem, neodolatelná atmosféra viktoriánské Anglie, neuvěřitelné zvraty. Tajemstvím opředení hrdinové, kteří skrývají mnohem víc, než jen svou pravou tvář

Evelyn má plné zuby života podle diktátu konvencemi svázané společnosti. Když její sestra Rose za záhadných okolností zmizí, neváhá, a i přes zákaz rodičů ji odjíždí hledat. Není však jediná. Cestu jí zkříží mladý gentleman Sebastian Braddock, který jí odhalí těžko uvěřitelnou pravdu – ona i její sestra mají speciální dar léčit nemocné a zraněné. Evelyn si myslí, že se Sebastian zbláznil, když ale sama poznává lidi, kteří dokážou věci přesahující lidské chápání, začne názor měnit. Přichází na to, že dar zvláštních schopností představuje obrovské nebezpečí. Je totiž mocným lákadlem pro ty, kteří ho chtějí zneužít ve svůj prospěch. A Rose je pravděpodobně v rukou jednoho z nich...

Příběh laděný do stylu Pýchy a předsudku. To je kniha Pod maskou lží.
Krásné sestry Evelyn a Rosamund navštěvují nejvyhlášenější večírky města v doprovodu jejich matky, jejíž jedinou touhou je vidět obě sestry "pod čepcem". Není chvíle, aby nedomlouvala nějakého toho vhodného mládence pro své dcery. Na jednom z takových večírků se seznámí s tajemným panem Braddockem, který se však chová opravdu podivně, nespolečensky. Evelyn jeho chování odmávne rukou, přece jen se nebude zaobírat arogantním podivínem. Navíc když potká svého dávného přítele, zábavného pana Kenta.
Na konci večírku však do domu vtrhne cizinec, který se snaží přesvědčit Evelyninu sestru Rose, aby se odjela podívat do Londýna na jeho těžce nemocnou sestru. Jen ona prý má tu moc ji zachránit. Ubohou Rose zachrání až zásah pana Braddocka. Kdo byl ten hrozivý muž? A proč si myslel, že Rose, teprve učednice medicíny, dokáže pomoci tam, kde odborníci selhali?

Ráno Evelyn nachází pokoj Rose prázdný. Zbyl jen dopis na rozloučenou, který však vůbec nezněl, jako Rose. Evelyn se rozhodne po sestře pátrat. A na její cestě se k ní připojí neohrabaný pan Braddock, i optimistický pan Kent.

Pod maskou lží začíná jako obyčejný příběh 19. století. Matka kuplířka, večírky, dohazování...pan takový, pan makový..ženy bez názorů, jednoduché, vdavek chtivé. A mezi těmi dívkami s romantickým představami vyčnívá právě hrdinka tohoto příběhu, Evelyn, jíž její prořízlá pusa často stála noho potíží. Zkrátka celá Elizabeth. 
Naštěstí však nezůstává jen u romantické části. Evelyn brzy zjišťuje, že vládne velmi zázračnou mocí. Má schopnost uzdravovat. Ji samotnou je těžké zranit, neboť její rány se okamžitě zacelí. Její rodina se odjakživa těšila silnému zdraví. Žádná nachlazení, žádná onemocnění. Je to snad zapříčiněno pouhou Evelyninou přítomností? A co její sestra? Vládne touto schopností také? To proto byla unesena?
A ani ostatní lidé v jejím okolí nezůstanou obyčejnými. Postupem času objevuje i další "talentované" společníky, jenž mají různé dary. Téměř jako ti Podivní, nebo Avengers. 

Rychle jsem přešla ke své kabelce, naslepo popadla nějakou navštívenku, a řízla se jí do prstu. Ačkoli vzniklá ranka opravdu bolela, pozorně jsem sledovala, jak se moje kůže během několika vteřin zacelila. Nemohla jsem dál ignorovat důkazy. Opravdu jsem měla schopnost uzdravovat.


Na knize Pod maskou lží mi bohužel neseděl styl vyprávění. Zjistila jsem, že nemám ráda neosobnost, již si v mluvě projevují i velmi blízcí lidé. Klasicky je zde milostný trojúhelník, což by ani nemuselo být, neboť se zápletka zaměřuje hlavně na detektivní podstatu příběhu.
Také hlavní hrdinka se mi příliš nevryla pod kůži, stejně jako ostatní aktéři. Bohužel i zde vidím to, co vídám v jednoduchým YA - skvělý nápad, nedostatečné rozpracování. Chybí tomu zkrátka zkušenosti. 
Proto knihu doporučuji jako osvěžující jednohubku, nečekejte od ní nic víc, než od průměrné young adultovky.


Za knihu děkuji Albatrosmedia.




2 komentáře:

  1. Knížka mě zaujala, ale číst ji nebudu. Milostný trojúhelník, neosobnost mezi postavami... to prostě není pro mě. :D

    OdpovědětVymazat
  2. tahle knížka by mě taky zajímala :-)

    OdpovědětVymazat