11 září, 2017

Růže & dýka


Zakázaná a prokletá láska dvou ještě příliš mladých lidí přivolala na celé království zmar a zkázu.
Nyní odloučení milenci hledají sami sebe, každý na jiném konci země.
Podaří se jim prolomit kletbu a zachránit království a svůj lid?

Čím temnější nebe, tím jasnější hvězdy. Jsem obklopená ze všech stran pouští. Jsem vězeň písku a slunce. A už nemůžu věřit ani své rodině. Chorásán se ocitl na pokraji války a Šeherezáda kvůli temné kletbě opustila královský palác a i svou lásku, Chálida. Vrátila se ke své rodině a do bezpečí. Brzy ale zjistí, že už nemůže věřit ani svým přátelům a že ji vězní lidé, které miluje. Dokáže najít způsob, jak se vzepřít hrozivé kletbě a neztratit svou velkou lásku? A je vůbec možné zabránit tomu, aby umírali další nevinní.

Šeherezáda se ocitá v poušti. V malém útočišti plném stanů, které sdílí s nestrannými kočovníky beduíny a svou rodinou. Šeherezáda je šťastná, že je opět se svou sestrou Irsou a může pečovat o svého nemocného otce. Její láska ji však pohání zpět k jejímu manželovi, zpět ke králi Chálidovi. V cestě ji však stojí nejen otcův přítel, jehož dcera byla Šeherezádinou nejlepší přítelkyní, a zemřela rukou krále. Sledují ji i nenávistné oči úplatných žoldnéřů, jimiž se okolí jejich útočiště jen hemží. Kdo zaplatil těmto nájemným vrahům? A komu jsou teď věrni? A navíc je tu i Tárik, Šeherezádina první láska - nyní muž, jež chce zabít krále, a pomstít tak svou rodinu.
Šeherezáda vězí v bezvýchodné situaci. Nemůže uniknout, aniž by ji někdo nezpozoroval.
Jedna cesta se však ukáže jako možná - Šeherezádina právě objevená magie, jež se pojí s kouzelným kobercem, darem od mocného mága, ji může pomoct. A tak Šeherezáda jedné noci odlétá na kouzelném koberci, aby zjistila, jak zlomit kletbu nad jejím milovaným, a jak ovládnout svou magii. Povede se jí změnit svůj osud podruhé?

Růže a dýka je závěrečným dílem duologie Pomsta a rozbřesk, což jsem nečekala - myslela jsem si, že se jedná o trilogii. V první části Šeherezáda bojuje v poušti s nekalými úmysly některých postav, zjišťuje souvislosti v pomstě na krále Chálida a snaží se urovnat vztahy se svou rodinou a svým bývalým přítelem. V Růži a dýce se konečně dozvíme více o mocné, tajemné knize, jež propůjčila Šeherezádinu otci temnou magii. Je snad klíčem k jejich vykoupení?
Šeherezáda se setká s novými, magickými bytostmi a na čtenáře čeká jedno velké překvapení, jež skrývá Šeherezádina palácová přítelkyně.

Ke knize Růže a dýka mám své výhrady. Začátek knihy byl sice méně čtivý, avšak byl jaksi bohatý na zajímavosti a zápletky, a byl vidět silný potenciál. Bohužel druhá polovina - či závěr knihy už byl o něčem jiném. Autorka mě silně zklamala. Nevím, zda ji někdo tlačil k tomu, aby rychle rychle knihu vydala, nebo co se stalo, každopádně to, co jsem čekala, co autorka mohla rozepsat klidně na další knihu, se absolutně nestalo. Shrnulo se to do pár vět a vlastně se to ani neukončilo. Mám na mysli onu magii, mágy a jiné postavy, jež se začínaly v knize slibně rozvíjet. A potom najednou bum a konec. Opravdu podivné. Upřímně si myslím, že toto je právě série, která měla mít tři díly. Jelikož nechci spoilerovat, nemohu prozradit detailně, jak a co bych očekávala a co bych rozepsala. Koncepčně mohu říci jen to, že mě zklamala na knize magie a závěrečný "boj". Vše se až moc rychle vyřešilo a vlastně i celkem pasivně. Zbytečně a nepochopitelně zemřely některé postavy. Hlavní hrdinové se chovali opravdu divně. A než jsem stihla s někým soucítit, byla nová kapitola. Zkrátka, nerozumím tomu.

Abych nebyla jen kritická, samozřejmě mnoho věcí se mi i líbilo. Jak jsem zmínila výše, líbily se mi nové postavy - například se těšte na džina (ale ne z lahve!:) a jeho zajímavou příbuznou. Také jsem napjatě čekala, co ze Šází vypadne za druh magie a jestli ji ovládne. Chálid nám z knihy úplně vyvanul, spíše jsme se přiblížili k Tárikovi a sestře Šází Irse. Zpočátku jsem byla zmatena pouští a jejím prostředím, ale nakonec se mi i ponocování ve stanech a plížení se kolem nich líbilo. Kniha se věnuje nové lásce i staré nenávisti. Líbila se mi dravost Šází, její důvtip a vášeň. Ocenila jsem nečekané zvraty a některá překvapení, co si pro nás autorka přichystala.

Knihu bych hodnotila jako průměr, myslím si, že na autorku se tlačilo, nebo již ztratila chuť tento příběh hodnotně dokončit. Jedná se ale stále o dobré čtení, které se hodí na teplé letní večery.

Za knihu moc děkuji nakladatelství CooBoo


















2 komentáře:

  1. Za mě byl druhý díl také slabší. Ne, že bych byla vyloženě zklamaná, ale oproti prvnímu to bylo tak na maximálně 55%. Ze začátku jsem měla pocit, jakoby to snad psala jiná autorka a konec mi taky připadal trochu odbytý.

    OdpovědětVymazat
  2. Povedená recenze :) První díl této série se mi líbil, tak i od Růže a dáky mám celkem velká očekávání :) Tak mě trochu mrzí, že to vydrží, že autorka ten potenciál úplně nevyužila :)

    OdpovědětVymazat