24 září, 2017

RC: Cestovatelka


Etta se stala sirotkem času.
Byla vytržena ze své přítomnosti do minulosti a teď ji sám čas vyvrhl neznámo kde, neznámo kdy. A také neznámo s kým. Zajali ji vrazi její rodiny? Nebo další hledači astrolábu, stroje, s nímž je možno cestovat bezmezně?
Hon za pomstou a záchranou světa pokračuje.

Etta byla vytržena ze svého života a vhozena do minulosti, kde jakákoli její chyba může změnit budoucnost. Poté, co je unesena a probudí se na neznámém místě a v neznámém čase, ji ohrožují dvě mocné skupiny nepřátel, které si přejí její smrt. Ale dostane se jí pomoci od někoho, od koho to nikdy nečekala. Od někoho, kdo by měl být dávno mrtvý. Mezitím Nicholas a Sophia sledují Ettinu stopu a snaží se ji vypátrat, i když se jim v tom Ironwoodovi snaží ze všech sil zabránit. Jak Etta a Nicholas bojují, aby je jejich cesty svedly k sobě navzájem, procházejí různými místy i dějinnými epochami a uvědomují si, že čas i historie se náhle mění. A oni se mění s nimi.

Hlavní hrdinka Etta byla nedávno surově unesena ze své přítomnosti, 21. století. Aniž by tušila, že je z rodu cestovatelů, a má moc procházet průchody napříč staletími, zajala ji nepřátelská rodina Ironwoodů. Jejich pán si je jistý, že jedině dcera Rose Lindenové, jež měla astroláb naposledy, může kýžený předmět najít. Zatímco byla Etta unášena dvěma Ironwoody - nevlastním vnukem pána, vyvrhelem společnosti Nicholasem, a krásnou, ale smrtící Sophií, začne spřádat plány na útěk. Etta se brzy přizpůsobí novým podmínkám a rozhodne se astroláb najít a zničit. Tak jak to měla v plánu její matka. Nicholas je povinen ji na cestách doprovázet, jinak se nevyváže z otroctví své rodiny. Díky Ettě začíná vidět svůj život jinak a pere se v něm čest s touhou po svobodě.
Jak to tak mezi dvěma mladými, osamocenými lidmi bývá, Etta a Nicholas se do sebe zamilují a nakonec společně astroláb najdou. Když v tom je napadne nečekaný nepřítel a Etta s Nicholasem jsou rozděleni.

V Cestovatelce  příběh pokračuje - Etta se probouzí zraněná u nečekaného spojence a začíná rozkrývat nejen svoji vlastní minulost, ale i důležitá fakta o zázračném astrolábu. Její mise astroláb zničit se s různými situacemi mění. A Etta není samozřejmě jediná, kdo po astrolábu pase. Mocná rodina Ironwoodů, bývalá rodina Rose, Trnové, i tajemné Stíny sloužící anonymnímu prastarému. Ti všichni chtějí mocný a poslední artefakt najít a buď zneužít, nebo zničit. Cesta za jeho nalezením je tak velmi trnitá - Etta i Nicholas musí čelit mnoha zraněním, smrti, a mnohokrát se octnou na pokraji života.

V Cestovatelce si zavýletujeme i do Prahy, kde žije tajemná čarodějnice, jež bude v příběhu velice důležitá. Celkově je příběh plný nenadálých zvratů, plný akce a nebojí se ani bořit stereotypy - autorka v příběhu využila různých ras lidí (jedná se o takovou multikulturní knihu), a nebála se ani homosexuality. Zkrátka, je to vlastně trendy kniha.
Líbily se mi cesty do různých epoch, ale hlavně zemí. Líbil se mi náhled na NY po tom, co někdo zvrtal časovou osu a změnil dějiny. Líbily se mi autorčiny nápady a nejvíc jsem si samozřejmě užila všechnu tu lásku, nejen mezi mladými lidmi, ale i tu rodinou. A fandila jsem i těm, kteří ji hledali a museli bojovat se společenskými konvencemi té které doby.

Cestovatelka je kvalitativně o kousek lepší než první díl Pasažérka. Kapitoly jsou příjemně odděleny, střídá se pohled Etty a Nicholase, a navíc jsou celkem krátké, takže čtyři sta stran uběhne příjemně rychle. U knihy taktéž vyzvedávám autorčin um - celkově má koncept cestování časem velice promyšlený. Také má příběh krásně "obalený" popisy a rozepsanými emocemi. Žádná jednoduchá kostra příběhu bez omáčky.
Líbí se mi, že se autorka radila s mnoha známými spisovatelkami, mezi nimi třeba Sabaa Tahir nebo Bardugo.

Sérii mohu jedině doporučit, určitě se řadí mezi ty lepší. Svým nápadem je unikátní a svými hrdiny zas velice sympatická.


Děkuji nakladatelství CooBoo za knihu k recenzi.






3 komentáře:

  1. Trošku mi to připomínalo Drahokamy, ale je to skvělá série i tak :-D

    OdpovědětVymazat
  2. obálka vyzerá super! hneď ma zaujala. príbeh už veľmi nie. nejak to nie je niečo, o čom by som už predtým nepočula. ale verí že to môže byť fajn čítanie 8)

    OdpovědětVymazat
  3. Doporučím každému, kdo hledá obchodní úvěr, Le_Meridianovi, který mi pomohl s úvěrem na čtyři miliony USD na spuštění mého podniku Quilting a bylo to rychlé. Mohou financovat až do výše 900.000.000.000 dolarů (devět set milionů dolarů) v každém regionu světa, pokud je možné zaručit na projektech 1,9% ROI. Proces byl rychlý a bezpečný. Rozhodně to byla pozitivní zkušenost. Vyhněte se podvodníkům a kontaktujte Le_Meridian Funding Service On. info@lemeridianfds.com WhatsApp ... + 19893943740. pokud hledáte obchodní úvěr, díky.
    Leslie,

    OdpovědětVymazat