11 února, 2017

Griša: Světlo a stíny


Tajemný svět grišů, takzvaných čarodějů, pootevřel svá dvířka, a zve nás do hlubin magie, moci, chtíče a boje.
Kdysi mocní grišové ztrácí svou cenu a bývalou slávu. Boj s temnotou, jež moří jejich zem je stále více bezútěšná. Když se však objeví dívka, jež vládne neobvyklou mocí, všem znovu svitne naděje. Naděje na záchranu jejich magického světa, jejich země...
Ale někteří mají s mocnou, nevinnou dívkou své vlastní plány.


Ravka, kdysi mocná a hrdá země, se otřásá v základech. Pás neprostupné temnoty obývaný krvežíznivými nestvůrami, ji rozdělil na dvě části. Její budoucnost leží v rukou nic netušící dívky… Alina nikdy v ničem nevynikala. O to víc je překvapena silou, která se projeví v okamžiku, kdy je se svým regimentem napadena a jejímu nejlepšímu příteli hrozí smrt. Jejích výjimečných schopností si všimnou na nejvyšších místech a dívka je dopravena na královský dvůr, kde se má naučit ovládat své dosud nezkrocené schopnosti. Má se stát grišou – členkou privilegované vrstvy mágů a kouzelníků. Jenže nic v tomto světě plném přetvářky není tak, jak se jí snaží namluvit. Alina proniká do tajemného společenství grišů a poznává blíž i jejich nejvyššího mága, okouzlujícího Temnyje. Postupně přichází na to, že vše, co se kolem ní děje, má jediný cíl. Zneužít její jedinečnou moc proti celé zemi i proti ní samotné. Pokud se nechce stát loutkou v rukou zla, musí uprchnout. Jediná možná cesta však vede tam, kam se jiní neodvažují. K pásu neprostupné temnoty…

Magie
Grišové, dle obyčejného lidu čarodějové či kouzelníci, udržují kdysi mocnou zemi Ravku v bezpečí před hrozivou temnotou, která se před mnoha lety objevila, obklopila jejich zemi, a brání jim v životě beze strachu. Po létech marného boje a ztrátách na životech objevují grišové nicnetušící Alinu, jež vládne velmi vzácnou mocí. Zdá se, že dlouhému utrpení je konec, a Ravka se konečně osvobodí. Jenže jsou tu i tací, kteří nevidí svobodu, ale moc. Moc vládnout, moc vykořisťovat, moc ovládat. A Alina se ocitá ve velkém nebezpečí. Na jedné straně stojí ti, jež chtějí její moc ovládat, na druhé ti, kteří ji chtějí mrtvou. Alina začíná životní boj o svou vlastní svobodu. 

Pomalu jsem otevřela oči a snažila se vstřebat tu nevýslovně hrůznou scénu před sebou.
Chtěla jsem křičet, ale z úst mi nevyšel ani hlásek.
Muž na mně byl rozpůlený vedví.

Králové a grišové
Grišové jsou velmi mocní, ovládají v podstatě přírodní elementy, ale někteří z nich jsou takzvaní smrtiči nebo hojiči. Existují i grišové, kteří jsou spíše dělnické povahy - alchymici a řemeslníci. Grišové bývali velice uznávaní, a vlastně stále jsou, ale i nad nimi má někdo moc, a ten někdo je samozřejmě král Ravky. Grišům to vpravdě není moc po chuti, královská rodina nedokáže plně využívat jejich potenciál - vlastně jí jejich moc slouží spíše k zábavě než k užitku. To nejhůře snáší nejvýše postavený griša, obávaný ale i oslavovaný Temnyj, muž, jehož jméno si podávají vesničané v celé zemi. Temnyjův rod vládne mocí, která je ve své podstatě krásná, ale stala se utrpením pro celou zemi. Objevení Aliny je jeho spásou. V mnoha směrech.

V jednoduchosti je krása
Debutová kniha Griša autorky Leigh Bardugo je opravdu vyjímečná. Situuje se do Ruska, využívá i přesmyček ruských jmen, takže se čtenáři mohou chvíli oprostit od Ameriky a vychutnat si drsnost východu. Autorka stvořila zajímavý svět a rozdělila jej na polovinu. To, co její svět půlí je ohavná temnota plná různých nestvůr, skrze kterou je se třeba dostat, aby Ravka mohla samostatně fungovat. Ve své podstatě je děj knihy jednoduchý a předvídatelný - až na konečný zvrat, který jsem opravdu nečekala. První polovina knihy se točí kolem vzrušujícího objevení Alininy moci a jejím přesunutím do lákavého světa grišů, kde se učí ovládat své schopnosti. Setká se i s králem, zúčastní se večírku grišů a konečně si začne myslet, že někam skutečně patří. Ale nic není jak se zdá, autorka na nás v jedné stránce vyhrkne ,,Baf, to jsem tě přechytračila" a my si pofrčíme úplně jinam i s Alinou.
A potěším i některé čtenáře, jež se mě neustále vyptávají na formu vypravování - Griša je vypravována v ich formě, tedy v první osobě.


Kniha se mi velice líbila. Neustále na ni musím myslet. Doslova mě okouzlila. Jednoznačně ji doporučuji. Dokonce jsem se v jedné chvíli musela podívat, jak to skončí, protože jinak by mě klepla pepka. Dle mého názoru se bude líbit příznivcům YA fantasy a dystopií. Za mě tedy velice slibný první díl nové trilogie!

(A slyšela jsem takovou šeptandu, že Six of crows, příběhy ze světa grišů, je ještě lepší než samotná trilogie Griši. Já si to ani neumím představit. To se ale už asi zblázním...)

Za knihu k recenzi mnohokrát děkuji Karolině Myškové z nakladatelství Fragment! Moc jsem si ji užila a už se těším na další díl!
fragment.cz


11 komentářů:

  1. Povedená recenze, Griša mě láká čím dál víc. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, určitě jí dej šanci. Já ji musela číst i o pauze v práci.

      Vymazat
  2. Super recenze :) O Grišu byla soutěž v Klubu knihomolů, kde jsem na ní narazila poprvé. Bohužel se nepoštěstilo a Griša putovala k někomu jinému :) Třeba se k ní časem dostanu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuji:). Třeba s ní udělá Fragment středeční soutěž (mívá je pravidelně na FB).

      Vymazat
  3. Výborná recenze :) Na Grišu mám zálusk, ale teď ji musím mít už naprosto nutně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji:). Jsem zvědavá, zda jejímu kouzlu taky propadneš:)

      Vymazat
  4. Jak to tak čtu, jsem ráda, že ji mám doma na polici :)

    OdpovědětVymazat
  5. Když jsem všude kolem sebe viděla tuto knihu, říkala jsem si, co je to tentokrát za boom. Knihu jsem neznala a ted díky tobě už vím, o čem i je. Nicméně mě kniha vůbec nezaujala, já osobně bych se nudila od začátku do konce. Je ale pravda, že tento žánr nevyhledávám :) Ale moc pěkná recenze, to jo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě mrzí, ale je to opravdu pro fandy kouzel a magie:) Tedy fantasy. Myslím, že o moc přicházíš:))

      Vymazat
  6. kniha na me kouka zpoza kazdeho rohu :-D ale mam pocit, ze jsem uz moc prefantazirovana... musim ten zanr omezit, protoze mam pocit, ze ctu porad temer to same :-)

    OdpovědětVymazat