08 ledna, 2017

My ostatní tu prostě žijem



Co dělat, když hipsteři ovládají váš svět?
Kam se vrtnout, když na vlastní oči vidíme, jak hlavní hrdinové bojují se zlem, trápí se, umírají a nikdy, nikdy nám ostatním neprozradí, co nám hrozí, protože zkrátka nejsme jako oni, vyvolení?
Bestie se svítícíma očima ovládají město, mrtví ožívají a hipsteři prohrávají. 
A my ostatní... tu prostě žijem.

A co když nepatříš mezi vyvolený? Mezi ty, co maj za úkol zlikvidovat zombíky nebo bojovat s duchomorama (nebo co má to modrý světlo a všechny ty mrtvoly zase sakra znamenat)? Co si počít, když jsi jako Mikey? Kluk, kterej chce prostě jenom odmaturovat, užít si maturitní ples a možná už konečně sebrat odvahu a pozvat Hennu na rande dřív, než se něco semele a někdo už zase vyhodí školu do vzduchu. Protože někdy má člověk větší trable než to, že se tenhle měsíc už podruhý schyluje k zániku světa, a někdy prostě musí umět najít i v obyčejným životě něco neobyčejnýho. I když třeba tvýho nejlepšího kámoše uctívaj pumy jako modlu.

Hlavní vedlejší postavou tohoto příběhu je vypravěč Mike, chlapec, který trpí obsesivní poruchou, jež mu opravdu krutě znesnadňuje život. Jistě, čistota - půl zdraví, avšak když si ruce myjete již po dvacáté, krvácíte z rozedřené, vyschlé kůže a za nic na světě se z tohoto cyklu nemůžete dostat, je opravdu na pováženou, zda opravdu jste zdraví. A ač se Mike snaží ze všech sil touhu po zacyklování se potlačit, stres, kterým neustále prochází, jej nutí dělat to, co už zná, co je pro něj jistotou. Když se totiž několikrát dotknete všech rohů na knize, je přece jasné, že se nikomu nemůže nic stát. Všichni budou v bezpečí.
Mikovu situaci ještě navíc ztěžuje rodinná situace - otec mizející alkoholik a matka významná politička, neustále všem na očích, v záři fotoaparátů a kamer. A s ní i zbytek rodiny. Proto i přetvářka této rodiny před vnějším světem musí být velmi přesvědčivá. Hrát si na spokojenou rodinku však Mikeovi, ani jeho sestře, jež si prošla drastickou nemocí, opravdu nesedí.
Mika krom toho všeho trápí ještě dvě věci - nenaplněná láska a umírající hipsteři alias "ti vyvolení". A místo, aby tyto dva problémy řešil odděleně, zákon schválnosti zafunguje a jeho snažení u dívky často naruší zvířata, se svítícíma očima, podivně se chovající lidé, nebo běžící hipsteři, kterým se vymyká situace z rukou.

Mike a jeho přátelé se nechtějí zaplétat do práce vyvolených, protože to není jejich úlohou v příbězích. Oni jej mají jen doplňovat. Ale i vedlejší postavy mohou začít pátrat, co se to kolem nich vlastně děje. Na další vlnu upířin to nevypadá. Jsou to snad tentokrát zase mrtváci? A jakto, že dospělí dělají, že nic nevidí, že si na nic ze svého mládí nepamatují? Zapomenou i oni?

My ostatní tu prostě žijem oplývá originálním nápadem, kdy čtenáře příběhem provází vedlejší postavy, jež nemohou zasahovat do práce "hlavních hrdinů" a mohou jen dál žít svůj vlastní život - v nevědomosti, co se kolem nich vlastně skutečně děje. Protože hlavní hrdinové se s těmi vedlejšími nebaví o problémech se zachraňováním světa.
Autor, Patrick Ness text proložil krátkými úseky děje s vyvolenými, na čež navazuje vývoj situace u vedlejších postav. Zkrátka, když vyvolení bojují se sedmihlavým drakem, dopady jejich boje se odrazí na životech vedlejších postav, tedy na vypravěči a jeho přátel této knihy, a ti se musí s následky nějakým způsobem vyrovnat, i když nemají ponětí, co se vlastně stalo. Jedná se o vskutku zajímavé pojetí příběhu, který je navíc i čtivý a pyšní se zajímavými tématy, jako je obsese, bulimie, homosexualita, nebo otázka rasové sounáležitosti.

 Kapitola desátá, v níž hipsteři Joffrey a Earth zmizí ze svých domovů. Jejich těla jsou později nalezena kilometry daleko. Shannon  se spolu s kamarády schová v opuštěném fast-foodu. Za svitu modrých světel se Shannon znovu setkává s tím nejpohlednějším klukem, jakého kdy viděla, klukem ze své vidiny. Řekne jí, že na tom místě nejsou v bezpečí a že by měli utéct. Také jí řekne, že je svým zvláštním způsobem krásná, a v tom okamžiku Shannon ví, že mu může věřit.
- text je zkrácen a upraven

My ostatní tu prostě žijem je knihou spíše pro young adult čtenáře, kteří si rádi přečtou příběh zamilovaného chlapce žijícího ve světě, který napadají příšery z jiných světů. Také pro fanoušky autorovi předchozí knihy, Volání netvora, jež má vskutku stoprocentní úspěšnost u čtenářů a bude zfilmována.

Patrick Ness touto knihou přispěl Červenému kříži: ,,Vydražil jsem možnost vložit jméno vítěze do této knihy a stal se nejšťastnějším spisovatelem na světě, když aukci vyhrála Henna Silvennoinenová."

Děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský za recenzní knihu
https://www.knihydobrovsky.cz/knihy-pro-mladez

5 komentářů:

  1. Kniha zní skvěle a už na mě čeká na poličce, tak jsem na ni hrozně zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
  2. O knize jsem ještě neslyšela, ale zní vážně dobře. Určitě si ji časem přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, mám dvě otázky:

    1. Čeho se bojí Mike?
    2. Proč se Mike snaží odmaturovat a moc mu to nejde? Kdo, nebo co mu to znemožní?

    OdpovědětVymazat