04 prosince, 2016

Vánoční zázrak


Sierra pochází z rodiny, která tráví každé Vánoce v Kalifornii. Dováží sem totiž vánoční stromky, jež sami pěstují. Tuto tradici doprovází hluboká láska jak jejích rodičů, tak Vánoc samotných. Jenže letos je všechno jinak, Sierra se do Kalifornie vrací možná naposledy.
A právě v této nepřející chvíli pozná Caleba.


Sierra vede dva životy. Jeden v Oregonu, kde její rodina vlastní farmu vánočních stromků. A druhý v Kalifornii, kam před Vánocemi jezdí stromky prodávat. A opustit jeden vždycky znamená, že jí schází ten druhý. Tak to je až do posledních Vánoc, kdy Sierra potká Caleba. Caleb je vzorný kluk, jen před lety udělal obrovskou chybu a platí za ni dodnes. Ale Sierra nedá na jeho minulost a rozhodne se mu pomoct. To samozřejmě vyvolá vlnu nesouhlasu, falešných dojmů a podezření, ale Caleb se Sierrou přijdou na to, že jedna věc je silnější než tohle všechno: pravá láska.

Sierra je mladá školačka, která tráví každé vánoční svátky mnoho kilometrů daleko od domova - ve slunné Kalifornii. I tam si lidé přejí oslavit svátky vánoční a Sieřrina rodina jim toto přání alespoň z části splní - prodávají totiž vánoční stromky. Tato sváteční tradice doprovazí jejich rodinu již po dlouhá léta. Letos se ale všechno mění. Vánoční stromky již nejdou tak na odbyt jako dříve, a tak Sieřrini rodiče musí čelit definitivnímu rozhodnutí mezi rodinnou tradicí a finančnímu krachu.
Sierra se pomalu, ale jistě loučí se svou nejlepší kamarádkou Heather, s níž trávila veškeré své Vánoce. Heather se však nenechá jen tak odbýt. Snaží se Sierru i sebe alespoň malinko rozptýlit, a tak ji začne lákat na nezávazný flirt s některým z brigádníků, jež pro Sieřrinu rodinu pracují. Sierra se však nechce zaplétat s jen tak někým, a už vůbec ne nezávazně. Její obrana je však prolomena, když do jejich stánku se stromky příjde charismatický Caleb. Ten má za sebou škaredou minulost, ale dělá všechno proto, aby vše napravil. Lidi jsou však lidi, a jen tak nezapomínají.
Sierra se snaží odhalit pravdu o Calebově minulosti a zároveň vyřešit problém, jemuž se bude muset brzy postavit - zlomenému srdci.

Vánoční zázrak je tenoučká knížka s pohodovým, zaláskovaným příběhem o teenagerské lásce. Autor píše pěkně, čtivě, jeho postavy jsou charakterově nesmělé a laskavé. Celkově z knihy čiší taková ta vánoční laskavost a dobrota, ale nevyhneme se ani trapným řečem a scénám, jež jsou pro teenagery zkrátka typické. Příběh je spíše takovou jednohubkou pro dospělé, nebo vhodným příběhem pro začínající čtenářky, které nepohrdnou romantikou. Líbilo se mi, jaké povolání autor Sieřriným rodičům přisoudil, akorát si nedokážu představit Vánoce bez zimy.
Já, jakožto milovnice bad boyů, jsem byla malinko zklamaná Calebem, jež se mi občas zdál celkem zbabělý, pasivní. Chápu, že rezignoval na chování lidí vůči jeho osobě, ale občas jim měl alespoň něco odvětit. Sierra je naopak takovou tou klasickou sympaťačkou, která je mezi kamarády na roztrhání a s rodiči má pouze hezké vztahy.

Vánočnímu zázraku něco chybělo. Chyběla mu akce a řekla bych že i jakési vyvrcholení celého příběhu. Spíše mi to přišlo, jako bych nahlédla do životů dvou puberťáků a po chvíli se dívala zase jinam. Proto od knihy neočekávejte žádné "wau". Jedná se o milý, vánoční příběh k odpolednímu čaji.

Vánoční zázrak doporučuji mladým čtenářkám romancí s jemnou duší.

Mockrát děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí knihy.
http://www.cooboo.cz/kniha/vanocni-zazrak

4 komentáře:

  1. Koukam, ze zadne velke nadseni. Sedesat procent neni nic moc...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, je to spíše pro mladší a za mě prostě průměr. Ale není to špatné v žádném slova smyslu. Je to miloučké.

      Vymazat
  2. Zrovna na Vánoční zázrak jsem se skutečně těšila, ale teď moje nadšení dopadlo. Ale určitě si udělám i vlastní názor, jen to asi trošku odložím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ijá, nebylo to špatné, jen tomu zkrátka chybí větší akce, děj. Je to opravdu kniha na vánoční odpoledne:).

      Vymazat