13 listopadu, 2016

Malíř vzpomínek




Bryan otevřel oči a na plátně před sebou spatřil Natálii. Na kráse jí neubíral ani zármutek, který se jí zračil v obličeji,
zatímco tiskla manželovu ruku ve chvíli, kdy naposledy vydechl.
Právě namaloval smrt Alexandra Puškina.



Dva milenci, jejichž láska přetrvává století. A záhadná látka, která otevírá dávný svět.

Co kdyby existovala látka, díky níž byste si vybavili své minulé životy? Co kdyby vás někdejší životy mohly zavést ke skutečné lásce? A co kdybyste zjistili, že vás už celé tisíce let ohrožuje všeho schopný nepřítel?

Bryan Pierce je věhlasný malíř, jehož obrazy uchvátily svět. Ze své slávy se však netěší a straní se společnosti, protože za jeho talentem stojí trýznivé tajemství. Jeho obrazy totiž vznikají v transu, během něhož se mladý umělec v duchu přenáší do různých dob v minulosti. Po každém probuzení z těchto zvláštních snů navíc zjišťuje, že je bohatší o nějakou novou zvláštní dovednost – například dokonale ovládá další cizí jazyk nebo mistrně hraje šachy. Stále v něm proto sílí přesvědčení, že jeho vidiny – jak své stavy, kdy upadá do nevědomí, nazývá – jsou ve skutečnosti vzpomínky na minulé životy.

Posléze se Bryan náhodně setkává s půvabnou Linz Jacobsovou, odbornicí na neurogenetiku, která se snaží rozluštit geny umožňující lidskému mozku vytvářet vzpomínky. Při návštěvě Bryanovy výstavy Linz nejvíc upoutá obraz zachycující hrůzostrašný výjev a zjišťuje, že do sebemenších podrobností odpovídá děsivému snu, který ji opakovaně pronásleduje už od dětství. Během postupného sbližování s krásnou a talentovanou Linz se samotářskému Bryanovi začínají zdát nejživější sny, jaké dosud zažil, a zavádějí ho na místa, kde dosud nebyl, a poodhalují tajemství, jehož kořeny mohou sahat až do starověkého Egypta.


Renovo
Náš příběh vlastně začíná u čtveřice vědců, jež spojili své síly, aby vynašli lék na alzheimerovu chorobu. Po několika experimantálních pokusech jsou úspěšní s lékem, jemuž dali jméno Renovo. Vedoucí tohoto týmu si ale klade otázku - co kdyby si vzal Renovo zdravý jedinec?

Minulé životy
Úspěšného malíře Bryana sužují zlé sny. V nich se vrací do svých vlastních minulých životů a poté jako v tranzu maluje výjevy, jež zažil, viděl. Nepřináší si s sebou jen krásu z dob minulých v podobě obrazů, jež se prodávají za obrovské ceny, ale i zdokonalení sama sebe. Bryan je schopen převzít schopnosti z jeho minulých životů a ty následně využívat v tom nynějším. Najednou umí přes noc holandsky, čínsky, německy..., hraje mistrně šachy nebo vyniká v boji. Jeho minulé životy sahají do hluboké minulosti před naším letopočtem, a všechno dění má počátek v samotném Egyptě.
Bryan si však s sebou kromě hezkých a užitečných schopností přináší i bolest a utrpení svých minulých životů a spolu s nimi také prožívá jejich poslední chvilky. Touží potkat někoho, kohokoliv, kdo je na tom stejně jako on, nebo jej alespoň pochopí a poradí mu, jak s tím vším skoncovat. A pak potká Linz. Potká duši, jež ho v jeho životech provázela. Svou životní lásku, jež mu byla v každém minulém životě oporou. Jak ale vysvětlit úplně cizí ženě, navíc lékařce, že jsou spřízněné duše?

Komplikovaný román
Malíř vzpomínek by se mohl jevit jako klasické čtení pro ženy. Není tomu ovšem tak. Jde o velice komplikovaný román, jež žánrově přesahuje do thrilleru, a který se rozhodně nedá přečíst na jedno posezení. Tento příběh vyžaduje veškerou čtenářovu pozornost, jelikož musí sledovat hned několik dějových linií a do toho ještě minulé životy mnoha hrdinů z této knihy.
Autorka využila skvělého námětu a kromě romantiky (i když osudová a nesmrtelná láska je hlavním motivem této knihy) příběh navedla detektivním, thrillerovým a dobrodružným směrem, což se jí dle mého názoru určitě vyplatí!

Malíře vzpomínek vřele doporučuji, opravdu jsem se nemohla odtrhnout. Není knihou pro fanoušky oddechovek v ich-formě, ale potěší milovníky bohatých románů, jež zkrátka "nepustí". Autorce moc fandím a tleskám, toto je skutečně povedené dílo!

Nejlepší ceny najdete díky srovname.cz
https://www.srovname.cz/vyhledat/previs?search=mal%C3%AD%C5%99+vzpom%C3%ADnek+womack

12 komentářů:

  1. Kniha vypadá moc zajímavě a ta obálka je nádherná :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ten námět vypadá dost zajímavě a ta obálka je krásná :) asi si ji napíšu na seznam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napis, sice jsi na fantasy, ale ona ta reinkarnace se taky da brat jako fantasy :D

      Vymazat
  3. Mě teda kniha určitě nalákala - ať už obálkou, názvem, anotací, nebo samotnou recenzí. Musím si přečíst! :))

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to zajímavě :) Navíc mám komplikované romány ráda, nejsou tak předvídatelné. Určitě po ní mrknu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prave. Ja jsem se ale tak radovala, ze jsem se trefila do toho, kdo nakonec bude ten zloduch:D

      Vymazat