07 října, 2016

Recenze: čtečka PocketBook Touch Lux 3






O čtečce Pocketbook Touch Lux 3


Kapacita a multiformát


Vnitřní paměť o velikosti 4 GB a slot na microSD karty (až do velikosti 32 GB) umožňují uložit do čtečky několik tisíc knih. Procesor s taktem 1 GHz společně s 256 MB RAM zajišťují dostatečný výkon pro plynulé otáčení stránek a rychlou reakci jakékoli aplikace. PocketBook Touch Lux 3 podporuje 18 knižních formátů bez konverze a 4 grafické – JPEG, BMP, PNG a TIFF.



Baterie:

Li-ionová, 3,7 voltů, 1500 mAh až 8000 stránek bez nasvícení

Rozměry:

114,6 х 174,4 х 8,3 mm


Displej

Čtečka elektronických knih PocketBook Touch Lux 3 používá E-Ink displej, který je na bázi elektronického inkoustu. Na tomto typu displeje vypadá zobrazený text jako vytištěný na papíře. Ve čtečce je nejnovější typ E-Ink Carta, který nabízí znatelně vylepšený kontrast a zvýšení rychlosti otáčení stránek oproti předchůdci (E-Ink Pearl). Displej samotný nevyzařuje světlo, je pasivní, což je ideální pro čtení - nenamáhá oči a netrpí odlesky od světelných zdrojů (světlo v místnosti, slunce venku).

PocketBook Touch Lux 3 má navíc jako model vyšší kategorie integrované nasvícení displeje, lze tak komfortně číst za jakýchkoliv světelných podmínek - ve dne, v šeru i v naprosté tmě. Tato funkce někdy nesprávně uváděná jako podsvícení displeje, je obrovskou výhodou oproti levnějším čtečkám, které integrované podsvícení nemají. Oproti lampičkám a jiným externím zdrojům světla se vám nemůže stát, že by vám došly baterky nebo jste si zapomněli lampičku přibalit. Displej je navíc rovnoměrně osvětlen, výkon integrovaných LED diod zabudovaných ve čtečce lze jednoduše kdykoliv plynule regulovat nebo nasvícení zcela vypnout. S tímto druhem nasvícení je čtení v noci pohodlnější oproti tabletu nebo LCD monitoru, protože podsvícení míří opačným směrem (do čtečky) a je mnohem příjemnější pro oči. I okolí není tolik osvětleno.

E-Ink Carta je velmi kontrastní displej, přes něj je tenká dotyková vrstva Film Touch, která má zvýšenou citlivost. Na denním světle bez zapnutého podsvícení je obraz kontrastnější oproti předešlému modelu (Touch Lux 2 626) a také ve tmě při zapnutém integrovaném podsvícení je text zobrazen kontrastněji.

Displej má HD rozlišení, které ve sféře ebook čteček znamená 1024 x 758 bodů, což při 6" úhlopříčce vytváří jemnost displeje velmi detailních 212 dpi. Písmo je krásně vykreslené, není kostrbaté jako u čteček s nižším rozlišením, kde je možno vidět jednotlivé kapsle ("pixely"). Zde je text knihy detailní a jemný.
  • 6" (15,24 cm) podsvícený displej – elektronický papír
  • 758 × 1024 pixelů
  • 16 odstínů šedi

Rozměry, konstrukce, ovládací prvky

Zpracování čtečky je na dobré úrovni. PocketBook je nechává vyrábět ve stejných továrnách jako např. Apple své iPhony. Vnější část čtečky je z plastu, vevnitř je čtečka vyztužena kovovou kostrou.
Rozměry jsou tak akorát vzhledem k 6" displeji. Konkrétně 174,4 х 114,6 х 8,3 mm při hmotnosti 208 gramů. To jsou standardní hodnoty, které rozhodně neurazí. Čtečka Lux 3 se dobře drží, používá a bez problémů si ji vezmete kamkoliv s sebou.

Ovládání je přes dotykový displej. Navíc lze využít i hardwarové klávesy. Ty se nacházejí pod displejem, krom vyvolání menu a návratu do hlavní obrazovky jsou zde také tlačítka pro otáčení stránek. Všechny tlačítka na čtečce lze navíc přeprogramovat na jinou funkci. I přesto, že čtečka nabízí opravdu mnoho možností konfigurace a nastavení, je ovládání jednoduché a intuitivní.

Menu čtečky je v češtině a slovenštině. Díky tomu a jednoduchému ovládání přes dotykovou vrstvu na displeji, je ovládání hračkou pro každého, ať už jde o odborníka přes techniku nebo technického analfabeta, o adolescenta nebo starší osobu.

Čtení a podpora formátů

Čtečka PocketBook Touch Lux 3 doslova vyniká v podpoře e-book formátů, tedy zobrazování e-knih. Bohaté jsou rovněž možnosti přizpůsobení čtené knihy, sofistikovanost práce s uloženými e-knihami (tzv. Knihovna), apod.

Lux 3 nativně podporuje nejrozšířenější formát ePub (i verze s ochranou DRM) a krom toho přehršel dalších formátů - PDF, PDF (DRM), EPUB, EPUB (DRM), DJVU, FB2, FB2.ZIP, DOC, DOCX, RTF, PRC, TCR, TXT, CHM, HTM, HTML, MOBI, ACSM. Neoficiálně se o podpoře PDB nemluví, ale mám vyzkoušeno, že čtečka tento formát také zvládá. Všechny uvedené formáty čtečka PocketBook Touch Lux 3 zvládne bez nutnosti konverze na počítači.

Podpora PDF je přímo skvělá, nejlepší mezi 6" čtečkami na českém trhu. Pro PDF s textovou sazbou i pro naskenované PDF má tato čtečka připravené šikovné režimy pro zpříjemnění prohlížení (sloupce, oříznutí, ...). Hlavním plusem je podpora PDF reflow - po aktivování tohoto režimu můžete v PDFku měnit velikost písma, aniž by řádek "utekl" mimo displej. Nastavíte si zvětšení (velikost písma), které vám vyhovuje a čtete jako v běžné e-knize - pouze otáčíte stránky.
Otáčení stránek je rychlé. Použit je rychlý procesor a i samotný displej je optimalizován pro rychlejší listování.
Čtečka umožňuje mít otevřeno několik aplikací a dokonce knih najednou. Uživateli pak jen stačí přepínat spuštěné aplikace nebo otevřené knihy přes správce.

Při čtení knihy v klasických textových formátech (např. ePub, Mobi) lze měnit nejen velikost písma, ale také vybrat druh písma (font) a všelijak jinak ovlivňovat zobrazenou knihu. Fontů je nahráno kolem dvacítky, další si můžete jednoduše dohrát, využít můžete např. fonty z Windows nebo ty volně dostupné na internetu.

Další výbava a funkce

Od výroby je ve čtečce nahrán anglicko-český slovník od ABBYY Lingvo. Krom toho i jiné překladové slovníky a anglický výkladový slovník, další slovníky lze dohledat zdarma na internetu. Slovník můžete vyvolat přímo z knihy označením slova prstem a následně vyvolání slovníku z nabídky. Zobrazí se okno se slovníkem, kde se ukáže anglický výklad slova a za ním český překlad. Okno můžete poté nechat otevřeno a označovat další slova na stránce či jej zavřít a opět vyvolat v případě potřeby. Toto je velmi užitečná funkce, pokud se chcete zdokonalovat v učení, např. angličtiny, čtením cizojazyčných knih.

V textových formátech je možno vytvářet poznámky (přes klávesnici na displeji, která podporuje české znaky) či rovnou do stránky kreslit prstem. Poznámky čtečka automaticky exportuje do formátu HTML, takže poznámky lze dále využívat a upravovat v počítači.

Mezi další funkce patří aplikace (webový prohlížeč, prohlížeč obrázků, RSS čtečka, sociální knižní služba ReadRate, propojení s cloudovým úložištěm Dropbox) a hry ve čtečce. Čas si můžete ukrátit hraním Sudoku, karetní hry Klondike nebo šachy.

Čtečka má díky podpoře služby Send-to-Pocketbook velké možnosti nahrávání e-knih, periodik a dokumentů bezdrátově - tj. přes wi-fi.




Po nahrání knih do čtečky (přes USB kabel) vás uvítá hlavní stránka s obrázky naposledy čtených knih a menu.

 Lze měnit intenzitu osvícení, v Nastavení přenastavit hodiny, datum, vypnutí čtečky po určité časové lhůtě atd.

 V čtečce je krom jiného i Galerie, kde se ukládají různé obrázky (i ty, co si nahrajete).


Ve vnitřní paměti najdete různé složky - stažené knihy (složka Download), Knihovnu a SendtoPB, což je právě složka, kam se ukládají knihy zakoupené přes wi-fi.


 Já si do Knihovny (skrze PC) vytvořila své vlastní složky a přidala do nich své knihy.


Knihu si můžete různě otáčet a vybírat šířku řádkování a velikost...


 Zde lze přetáčet stránky (ale při běžném otočení se používají buď šipky, nebo dotek prstem)


 Pokud máte ve čtečce formát PDF, nabídne vám text přeformátovat, aby byl lépe čitelný↓.


Galerie obrázků.

Shrnutí: Čtečka je snadno ovladatelná, spoustu se toho do ní vejde a já jsem z ní nadšená. Těší mě výdrž baterie, příjem wifi, to, že zvládne spoustu formátů, a podsvícení. Jediné co bych jí vytkla, je, že se déle načítá při zapínání a na dotek reaguje také trošinku opožděně (ale to je asi tím, že jsem zvyklá na okamžitou odezvu na mobilu, je to zkrátka "jen" čtečka, ne tablet).
Myslím, že jsem koupila opravdu vymakanou čtečku a jsem s ní moc spokojená. Hlavně za to PDF, protože recenzáky jsou často v tomto formátu.

Nejlepší ceny čteček hledej přes srovname.cz
https://www.srovname.cz/pocketbook-626-touch-lux-3/srovnani-cen/k.3303199

4 komentáře:

  1. Já mám tu samou, jenom dvojku na jsem taky maximálně spokojená. Jenomže já nejsem moc náročná, stačí mi nasvícení a přeformátovávání stránek a zvýraznění textu - to umí asi leckterá čtečka. Ovšem svůj účel plní, nevybíjí se a nekazí mi oči, takže myslím, že si novější verzi pořizovat nepotřebuji. Doufám, že tobě se osvědčí ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja uvazovala i o te 2, byla ve vyprodeji, ale slysela jsem, ze ta trojka je opravdu o trochu lepsi, vychytanejsi. Ja predtim mela Basic bez podsviceni, wifi a dotyku, takze te chapu. Taky nebudu vyuzivat ani na teto vsechny funkce.

      Vymazat
  2. Paráda? A jaká byla cena?:)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je opravdu excelentni. Na elektrooaze stala 2 990Kc + obal za cca 250Kc. Takze za takovou vymakanou ctecku nadhera.

      Vymazat