29 října, 2016

Pasažérka


85 %

Nadaná houslistka Etta je zničehonic vhozena do časového průniku, jež vede do 18. století, kde zjišťuje, že zdědila dar cestování časem. Když však má splnit úkol, jež je předzvěstí zkázy mnoha životů, rozhodne se bojovat a zachránit budoucnost nejen svou, ale i svých nepřátel.

Ztratila vše, co znala a milovala… Etta se proto vydává do neznámé země, kde se seznámí s Nicholasem, který uniká z dosahu mocného rodu v Koloniích. Navíc jí začnou pronásledovat agenti usilující o její život. Etta tak zjistí, že zdědila zvláštní schopnosti, o kterých nikdy neslyšela. Aby ochránila své tajemství i svůj život, bude muset cestovat nejen mnoho mil od domova, ale i do minulosti… Nepřátelské rody se ale nevzdávají a chtějí její moc! 

Hlavní hrdinka Etta je mladá, nadaná houslistka, žijící se svou matkou Rose v New Yorku.  Ettu čeká vystoupení v muzeu, v němž její maminka pracuje. Když ale předstoupí před publikum a začne hrát, něco je špatně. Etta slyší podivný, nepříjemný zvuk. Nejprve si myslí, že vychází z houslí. Když však zjistí, že jej slyší pouze ona a ještě jedna neznámá houslistka, rozhodne se přijít na to, odkud tento zvuk vychází. Než ale stačí poznat všechny skutečnosti, je násilně vhozena do časové díry a probouzí se v 18. století na lodi, kde právě probíhá válka.

Nicholas je černoch žijící v 18. století, který má v podstatě jednu jedinou touhu - osvobodit se od posluhování nejen kruté společnosti, ale hlavně Ironwoodovým, rodiny cestovatelů, jež zaplavil chtíč po bohatství a moci. A brzy zjistí, že nejen to.
Když dostane svou poslední zakázku - přivést Ettu hlavě rodiny Ironwoodů, jež mu získá vytouženou svobodu, zjišťuje, že určité činy mají své následky a někdy bohužel horší, než kdo tušil. Nicholasovo vykoupení má až příliš velkou cenu a následky mohou být nepředstavitelné. Musí si vybrat - svůj život nebo životy jiných.

„Je to... výsledek jistého vztahu některých lidí k časové ose. Trvá to už tisíce let. Nemáme na to stroj, pokud chceš vědět tohle. Funguje to daleko... přirozeněji. Děda to slovo sice nemá rád, ale je to něco jako kouzlo. Naši předkové ovládali jedinečnou schopnost využívat trhliny v tkanivu času a těmi proplout do jiné éry. Jsou to přirozené pukliny, jaké najdeš všude na světě. Vždycky existovaly a naše rodiny jimi vždycky uměly procházet. Vlastně je to jednoduché, ale snaž se to pochopit,“ zavrtěla se Sophia ve snaze najít pohodlnější pozici. „Průchod ze středověké Paříže vede třeba do Egypta za časů faraónů. Vejdeš do trhliny jako do každého jiného tunelu a můžeš procházet mezi vchody.“

Příběh je vyprávěn ze dvou pohledů - z pohledu Etty a z pohledu Nicholase. Díky tomu může čtenář čerpat z vědomostí o minulosti i současnosti a také více chápat jednání hlavních hrdinů.
Zpočátku je děj velmi zmatený. Čtenář je do něj přímo vhozen, a neví, co se vlastně děje, kdo je kdo, a o co tady vlastně kráčí. Navíc zde chybí ich-forma, což dělá čtení ještě o malinko těžší. Do toho se zapojují různé vědomosti o 18. století, tamější zvyky, politika, společenské normy a tak dále, a ještě se čtenáři poodhaluje velmi zmatečný systém cestování časem, jehož určité zákonitosti jsou opravdu těžko pochopitelné. A to není vše - musí rozklíčovat různá tajemství a touhy svých rodin. Je třeba nevzdávat se a opravdu se několikrát zamýšlet, jak to autorka myslela. Obávám se ale, že některým z nás se při čtení této knihy zavaří mozek.
Nicméně od poloviny knihy, kdy už alespoň trochu víme, jak to všechno funguje a máme ponětí, co se bude dít dál, je kniha velmi akční, zajímavá a čtyři sta stran uplyne děsivě rychle.


Celkově se mi příběh velmi líbil, protože já na tu romantiku zkrátka jsem. Přiznám se, že jsem absolutně nepochopila zákonitosti času, jež v knize autorka vykresluje, ale i tak jsem si knihu užila a tleskám těm, kdo ji četli v angličtině.
Upozorňuji, že kniha končí otevřeně, takže budeme společně čekat, jak to s těma dvěma nakonec dopadne.

Dobrodružná romantická kniha, to je Pasažérka. Myslím si (ač jsem nečetla), že se bude líbit především čtenářům série Cizinka a těm, kdo mají rádi zakázanou lásku a napínavý knižní děj.

Citát i anotaci jsem si vypůjčila ze stránek nakladatelství Cooboo. Děkuji vám také za poskytnutí recenzní eknihy!

http://www.cooboo.cz/kniha/pasazerka

7 komentářů:

  1. Já už se na ni těším opravdu hoodně dlouho, tak jsem zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, nevíš, kdy přesně má vyjít? Měla vyjít 31.10., už ji netrpělivě vyhlížím v knihkupectvích a pořád nic :(

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem ráda, že nejsem jediná, komu to místy přišlo zmatený :D Povedená recenze a v mnoha s tebou souhlasím, akorát se mě tam ta romantika hrozně otravovala :D

    OdpovědětVymazat
  4. No, začátek byl slabý:). Ale prostředek se mi líbil, pak i konec:). Celkově jako zajímavá kniha!

    OdpovědětVymazat