04 září, 2016

Země příběhů: Kouzelné přání


dětská literatura
90 %
Každý z nás kdysi objevil krásu klasických pohádek. Bratři Grimmové, Hans Christian Andersen a další skvělí vypravěči nás stále překvapovali svými úžasnými příběhy. Představte si ale, že existuje cesta, jak se do pohádek dostat. Představte si, že navštívíte království Sněhurky, vyzpovídáte Popelku a setkáte se s potomky zlého vlka. A také budete u toho, co bylo dál. Není to úchvatná představa?


Zazvonil zvonec a pohádky je konec… Ale jak to vlastně bylo dál? Když kouzelná kniha přenese dvojčata Alex a Connera na záhadné místo, netuší, že se jim právě splnil sen všech dětí. Ocitli se v zemi pohádkových příběhů! Brána do světa lidí se ale uzavřela a vypadá to, že není cesty zpět. Čeká je neuvěřitelné dobrodružství plné překvapení, kouzel a setkání s postavami, které znají z pohádek. Nepůjde však jen o setkání milá a příjemná. Boj dobra se zlem totiž nikdy neskončil… 


Kouzelná kniha
Alex a Conner jsou každý jiný. Alex je premiantka, jež se ráda učí a poznává nové věci, avšak kamarády nemá žádné. Naopak Conner, to je takové nezvedené kvítko. Ve škole spí, na úkoly zapomíná a je samý trest, ale zato je oblíbencem v kolektivu. Ač jsou tato dvojčata charakterově nesourodá, nedokáží bez sebe být.
Když rodinu postihne velká tragédie a jejich otec zemře, jsou nuceni odstěhovat se do bytu, kde to nenávidí, a sledovat stále upracovanější maminku, jež se ze všech sil snaží udržet rodinu nad vodou. V den svých narozenin, v den, který by měl pro každé dítě být ten nejhezčí, dvojčata nečekají žádné oslavy. Překvapí je však jejich babička, jež má pro sourozence tajemný dar. Knihu plnou pohádek, z níž jim rodiče četli, když ještě prožívali hezčí časy. Alex, jakožto ta rozumnější, se knihy ujme a opatruje ji. Když tu jednoho večera, kniha začne zářit...

Jiná dimenze
Autor, známý herec a zpěvák Chris Colfer, napsal úžasný příběh o sourozencích, která prožívají neskutečnou bolest ze ztráty rodiče a alespoň na chvíli jsou od této bolesti odtrženi, když mohou poznat svět příběhů z dětství. Myšlenka knihy se tedy z psychologického hlediska dá brát jako jakési nalezení cesty dítěte z jeho bolestí a zklamání a samozřejmě jako podpora lásky mezi sourozenci. Pokud se budeme soustředit pouze na příběh, jako takový, tak i ten má co nabídnout. Nápad na jinou dimenzi v podobě oživlých příběhů z dětství je vskutku úchvatný. Některé takové příběhy jsou již známé, například Inkoustové srdce nebo Noční můry (v nichž byl druhou dimenzí svět snů), avšak Chris se plně zaměřuje na klasické pohádky a postavy, jako je Popelka, Mášenka, Šípková Růženka, Sněhurka, Karkulka a další. Neopomněl zmínit ani svět víl a samotnou Kmotřičku vílu. Svět, který popsal, popsal s nádhernou jednoduchostí blízkou dětské mysli a tak není vůbec problém představit si pohádkový svět očima autora.


,,Tvůj příběh se bude navěky vyprávět jako romantická pohádka," začala macecha.
,,Na ten můj si nikdo ani nevzpomene. Ve mně až do konce světa budou vidět jen pitvorného zloducha.
Jenže svět si neuvědomuje jedno - že zloduch je oběť, jejíž příběh nikdo nevyprávěl.
Všechno, co jsem kdy udělala, celý můj život, mé zločiny proti tobě, to všechno bylo kvůli
němu. Povím ti o své minulosti, nebo aspoň o minulosti někoho, kým jsem kdysi byla." řekla Zlá královna.
,,Ale varuji tě: tenhle příběh nemá šťastný konec." 


Jednoduchost
Země příběhů oplývá jednoduchým vypravěčským stylem vhodným pro děti a oddechovým pro dospělé, a navíc je doplněna o dechberoucí ilustrace. Autor neváhal přidat i komické prvky a vtipné komentáře hlavních aktérů. Nebál se jít ve svých úvahách ještě dál a nezůstal pouze u verze příběhů, které nám jsou známé, ale dovolil si také napsat, co podle něj bylo dál, po pověstném "a žili spolu šťastně, až na věky".
Země příběhů čtenářům neposkytuje pouze jakési bloudění ve světě pohádek. Cesta sourozenců má svůj cíl a hlavně svůj důvod. To, co při svém dobrodružství zažijí se totiž nebude týkat jen bytostí z jiného světa, ale i jejich vlastní rodiny.

Nenechte si ujít tento kouzelný příběh a prožijte dobrodružství spolu s Alex a Connerem. Nahlédněte do světa pohádek, v nichž princezny a princové ožívají.



Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí eknihy.
http://www.fragment.cz/zeme-pribehu-kouzelne-prani-1/

3 komentáře:

  1. Jééé, to asi budu potřebovat, pěkná recenze :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Nikdy som o tejto knihe nepočula a netušila som, že Chris Colfer píše knihy. Ale teraz som rozhodne zvedavá.

    OdpovědětVymazat