28 září, 2016

Podzimní čtení


Podzim. Padá listí, ořechy, jablka, sbírají se šípky. Ráno si užíváte skvělou domácí marmeládu nebo medík a večer sedáváte s dobrým čajem a knihou, zabalení do plyšové deky. Nechybí ani teplé ponožky či bačkůrky. Nejlepší čas na objevování zajímavých příběhů.
Připravila jsem si pro vás tipy k podzimní četbě. Některé z knih možná už dávno znáte ale pokud ne, měli byste jim dát šanci!




Klasické hororové počtení od mistra Kinga. Jeho Zelenou míli už jistě máte v malíku, ale co Řbitov zvířátek? Doporučuji k večerní a noční četbě.

Rodina Creedových se usadí ve starém domě v půvabném prostředí venkova státu Maine. Otec lékař, krásná žena, rozkošné děti. Zdálo by se, že nic nemůže překazit jejich štěstí....Avšak objevuje se Cosi, co mrazí krev v žilách, Cosi strašnějšího než sama smrt. Cosi nesrovnatelně příšernějšího a silnějšího...


Cizinka se dočkala i seriálového zpracování, které nadchlo diváky Prima Love. Cizinka pracuje s mystery námětem cestování časem. Prezentuje se spíše jako historický román, ale hlavním bodem této knihy je láska.

Jsme v roce 1945 a armádní zdravotní sestra Claire Randallová přijíždí se svým mužem Frankem na skotský venkov, aby tu prožili své druhé líbánky. Po válečných hrůzách, kdy Claire pracovala v polní nemocnici ve Francii a svého muže, jenž také sloužil v armádě, viděla za celou dobu jen třikrát, se konečně oba radují ze společně strávených chvil a plánují budoucnost. Poklidná skotská vesnice se jeví jako ideální místo pro vzájemné sblížení a jaro láká k výletům do romantické a pověstmi a mýty opředené krajiny. Frank, který miluje historii, tu navíc nachází stopy po svém anglickém praprapředkovi, kapitánu Jonathanu Randallovi, jenž byl velitelem anglické vojenské pevnosti Fort William v polovině 18. století. Poklidný idylický venkov však skrývá nečekaná tajemství a překvapení. Jsou to především dávné mýty a pověry, které zdejší obyvatelé úzkostlivě dodržují i ve 20. století, ale také místa, kde se dějí nezvyklé a nepřirozené úkazy. Jedním z nich je kopec Craigh na Dun, na němž při jedné ze svých botanických expedic objeví Claire megalitickou stavbu. Je to kamenný kruh podobný proslulému Stonehenge v Jižní Anglii. Dotkne se jednoho z menhirů a pak se to stane. Ve změti zvuků a neurčitých představ se přenese o dvě stě let zpátky. Do časů kapitána Randalla, který bojoval se skotskými klany a krutě hájil zájmy anglické koruny na Skotské Vysočině...




Příšerné příběhy je série prozatím čtyř dětských hororových knih, které jsou doprovázeny skvělými ilustracemi. Užijí si je děti, ale i dospělí!

Robert Harper cestuje z otcovského domu do internátní školy. Poprvé jede sám vlakem; kupé, do kterého se posadil, se postupně zcela zaplní. Vlak náhle zastaví, právě před tunelem, a Robert nedokáže zjistit, proč nejedou dál. Všichni v kupé usnuli, až na krásnou a trochu podivnou dámu, která sedí naproti Robertovi. Dají se do řeči; dáma pak chlapci začne vyprávět děsivé příběhy, při kterých stydne krev v žilách. Roberta během vyprávění kdoví proč přemáhá spánek. Dokáže se mu ubránit? A dojede do cílové stanice?


Další klasika, tentokrátzs kouzelnického světa. Harry Potter zažívá třetí rok v Bradavické škole. Jeden z nejpovedenějších dílů série o nadaném kouzelníkovi, jež se také dočkala filmového zpracování. Pro děti i dospělé.

Harry Potter a jeho kamarádi Ron a Hermiona jsou už ve třetím ročníku bradavické Školy čar a kouzel. Harry se nemohl dočkat začátku školního roku, když ale přijede do Bradavic, panuje tam napjatá atmosféra a strach. Proč? Na svobodu uprchl vězeň z Azkabanu, nebezpečný vrah Sirius Black – prý nástupce lorda Voldemorta, Pána zla. A stopa vede - kam jinam, než do školy v Bradavicích. Proto je na obranu povolán strážce Azkabanu, který slyšel Siriuse Blacka mluvit ze spaní. Říkal: „ON je v Bradavicích.“ Harry je v nebezpečí a neochrání ho ani zdi bradavické školy, ani jeho přátelé. Zrádce se může skrývat přímo ve škole...




Kniha vzpomínek je povedeným románem o mladé ženě trpící Alzheimerem. Není to příběh plný smutku, naopak, je plný života a touhy vyhrát nad sebou samým. Recenze.

Jméno prvorozeného dítěte. Tvář vašeho muže. Váš věk a adresa… Co když se vám tohle všechno začne ztrácet z paměti? Claire má fungující manželství, dvě dcery, všetečnou matku... a Alzheimera. Dříve měla i práci, kterou milovala, ale kdo by zaměstnával učitelku, která trpí ztrátou paměti? Claire se zoufale snaží zachovat alespoň to, o co ji ještě nemoc nepřipravila, a tak si na radu terapeuta pořídí Knihu vzpomínek. Zapisuje momenty z minulosti i současnosti, protože ví, že brzy budou její řádky to jediné, co po ní manželovi a dětem zbude. Ví to, protože na stejnou nemoc zemřel její otec. Dny tráví doma, v nedobrovolném uvěznění, protože každý odchod hrozí tím, že nenajde cestu zpátky. Postupem času přestává být bezpečno i doma: vynechávající paměť Claire znemožňuje vykonávat i ty nejběžnější, nejbanálnější činnosti. Výsledkem je nekonečná frustrace a zášť vůči blízkým, prokládaná zoufalou touhou využít každý vzácný okamžik, kdy se ještě může těšit z jasné mysli... Román Kniha vzpomínek je neobyčejně silný příběh, smutný i povzbudivý zároveň. A Claire je literární hrdinka, která se každému čtenáři natrvalo vryje do paměti. I když ona sama paměť už téměř ztratila.


Noční můry skrývají příběh plný dětského strachu. Hlavní hrdina zažívá každou noc děsuplné noční můry a místo, aby s nimi bojoval, snaží se večer neusínat. Nakonec ale spánek zvítězí a on se propadne do světa plného hororových postav, jimž se musí postavit.
Knihu napsal ve spolupráci s Kristen Miller Jason Segel, herec, jež ztvárnil postavu Marshalla v úspěšném sitcomu Jak jsem poznal vaši matku. Recenze.

Dobrou noc, Charlie! Ale na spánek zapomeň… Za zavřenými víčky číhá strach! Charlie Laird, žák sedmé třídy z malého městečka jménem Cypřišový Potok, se už tři měsíce pořádně nevyspal. Sotva začne dřímat, ocitne se v divném světě, kde se to hemží čarodějnicemi, skřety, hady, upíry, prostě veškerými hrůzami, jaké si lidská fantazie dokáže vymyslet. Straší tu i klauni nebo huňatí bílí králíčci! Ale jedna noční můra je ze všech nejhorší – ta, se kterou se musí Charlie vypořádat, jinak se z říše zlých snů už nikdy nedostane a navíc přivede do záhuby své kamarády, rodinu a celé město.




Starobylé rody ovládající kouzelné schopnosti. Originální námět a skvělé zpracování německého autora. Knihomolský svět plný akce, boje, dramatických scén i lásky. Tuto novinku si nenechte ujít! Recenze.

Ponořte se do nekonečna a ovládněte magii slov s prvním dílem fantasy trilogie! Furia Salamandra Faerfaxová žije ve světě knih. Sídlo její rodiny v sobě ukrývá nekonečnou knihovnu. Do jejích hlubin se Furia vydává pátrat po jednom velmi speciálním svazku: své vlastní dušeknize. S ním ovládne sílu a magii slov. Ale netuší, jak smrtelné nebezpečí se nad ní vznáší. Každá kniha má totiž i své tajné stránky. Její rodinu ohrožuje mocný nepřítel – a jde po krku i jí. Musí se vydat do Libropolisu, města ztracených knihkupectví, ovšem nebude to snadná cesta. Boj proti vládcům bibliomantiky právě začíná!


Zlodějka knih je zasazena do válečného období. Úspěšný román již vzal srdce mnoha čtenářům a dočkal se i filmového zpracování.

Smrt je zdánlivě nezúčastněný divák, s dokonalým odstupem, s osobitou perspektivou; má všechny předpoklady pro to být svědkem a vypravěčem. Ale příběh Liesel Memingerové je tak mimořádný, že i Smrt si musí přiznat zájem o živé lidi, dojetí z jejich utrpení, hořkost a úlevu z konců. I Smrt má srdce. Zusakova kniha se vydává na smutná místa, rozhodně ale není skličující.

7 komentářů:

  1. Řbitov zvířátek je moje nejoblíbenější kniha :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Harry Potter, Řbitov zviřátek...pod deku jak dělané. Vlastně Řbitov spíše pod duchnu :-)
    Podzimní Giveaway

    OdpovědětVymazat
  3. Ja tu Cizinku chci taky ;-(
    A az splnim vyzvu, tak se zase ke konci roku vracim k Harrymu, loni jsem stihla znovu precist prvni tri dily, takze budu zase pokracovat :-) Je mi po nem smutno :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chapu:). Mne zas laka Stmivani. Vidis, to jsem tam taky mohla zaradit.

      Vymazat