03 srpna, 2016

Léto, kdy jsme se potkali

 YA romantická, oddechová
70 %

Únik před zlomeným srdcem se zdá být dobrou volbou. Moře, písek, pláže, letní tábor a spousta sladké tříště vypadají jako skvělý plán proti smutku. Když se však potkají dvě zlomená srdce, můžou se stát jen dvě věci - láska nebo tragédie.


Cassidy má za sebou ošklivý rozchod se svým klukem. Poslední na co má chuť, je potloukat se po městě a vzpomínat na to, co bylo. Když dostane nabídku pomáhat na letním táboře u moře, neváhá a jede.
S novou životní situací se vypořádává i Bryan. Po těžkém úrazu skončil na vozíku a jeho myšlenky se točí jen kolem toho, co už nikdy nezažije. Nikdy nebude chodit, nikdy si nezasurfuje, nikdy si nezatančí ploužák s holkou. Zpátky k normálnímu životu a pryč od smutných myšlenek mu má pomoct práce táborového vedoucího.
Když se Cass a Bryan setkají, má každý z nich své vlastní plány. Ona si chce léčit bolavé srdce, on zas svoji posmutnělou mysl. Ani jeden rozhodně nečeká, že potká lásku…




Zlomená srdce
Cassidy je dospívající dívkou, jež prožívá svou první nešťastnou lásku. Aby před svým bývalým přítelem unikla, rozhodne se poprvé za svůj život strávit celé léto u svého otce. Cass si není jistá, zda je správná volba utíkat před zlomeným srdcem, ale její touha zapomenout na bolest je silnější než touha bojovat. Doufá, že díky zaměstnání pomocné síly v kuchyni na příměstském táboře u moře nebude mít tolik času na trápení, a že její zjitřelou duši uklidní příjemné západy slunce a mírumilovné prostředí rodinného penzionu uprostřed maloměsta.
Tak jako v životě, ani v příběhu se nic neodehrává tak, jak si to naplánujeme.
Společně s Cassidy do příměstského tábora totiž nastupuje i charismatický Bryan, jež si před několika lety prošel tvrdou životní zkouškou - po nešťastném pádu přestal chodit a je uvězněn na vozík pro handicapované. Bojuje však se svým osudem tvrdě a rozhodně se nevzdává. S čím ale nepočítal, je krásná blondýnka s nešťastným výrazem ve tváři.

Věděl jsem, že Cassidy Emmerichová je tu jenom na léto. Líbila se mi. Když nevěděla, že ji někdo pozoruje, měla takové zvláštní kouzlo. Upřímnost. A v tu chvíli, kdy natáhla ruku a pustila světlušku, jsem pochopil, že je mi úplně jedno, jestli je v Crest Haven na čtyři minuty, čtyři hodiny, čtyři dny nebo čtyři týdny.

text byl zkrácen

Dva pohledy
V knize se střídají dva pohledy, tedy i dvě dějové linie, které se setkávají. Díky tomu příběh plyne neuvěřitelně rychle - co kapitola, to jiný vypravěč. Je zábavné sledovat stejnou problematiku dvěma různými lidmi s různými zkušenostmi.
Příběh je velice čtivý, ač se čtenáři žádné závratnější akce nedočkají. Jedná se totiž výhradně o romantickou oddechovou literaturu pro mládež, jež pojednává především o vztazích mezi lidmi.

Hlavní postavy jsou jádrem celé knihy, od nichž se celý příběh odvíjí. Vedlejší postavy mají vyhrazený charakter, nejsou žádným způsobem komplikované, zkrátka spíše doplňují děj.  Příběh se kromě lásky věnuje i rodině a přátelství. Čtenáři také nakouknou pod pokličku zajímavé práce táborového vedoucího a společně s hlavními hrdiny navštíví úžasné plážové prostředí Ameriky.


Léto, kdy jsme se potkali je zamilovaným, oddechovým románkem pro mladé slečny a chlapce, jež baví teen příběhy o lásce a přátelství s netradičním prvkem určitého onemocnění či handicapu.


Knihu doporučuji zakoupit v Knihách Dobrovský

https://www.knihydobrovsky.cz/knihy-pro-mladez

Jak hodnotím?
* body strženy za nevyhovující sazbu textu, gramatické chyby i překlepy v textu

8 komentářů:

  1. Vypadá to pěkně, ale řekla jsem si, že na chvíli od YA vypnu, protože jsem toho teď přesycená :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knížka vypadá zajímavě. Snad se k ní taky brzo dostanu.:)

    OdpovědětVymazat
  3. Škoda těch chyb v textu. Zní to jako fajn letní oddychovka, i když mám tušení, že by mě až tak nechytla, Na romantické příběhy jsem moc velký cynik a abych se do nějakého pustila, musím mít fakt náladu (a i pak většinou sáhnu po klasice :D ) :) Ale moc pěkně napsaná recenze a fotky! Knížka má fakt hezkou obálku :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jako obvykle si knihu po Tvé recenzi musím pořídit :D :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D No, rekla bych, ze je to spis podobnym vkusem nez recenzi:).

      Vymazat