12 července, 2016

Univerzita výjimečných: Zkouška

95 %

Nový svět, nová budoucnost. Válkou zdecimované země se znovu snaží o plný rozkvět a lepší život pro lidstvo. Univerzita zaručuje výchovu těch nejgeniálnějších a nejnadanějších studentů, kteří svým talentem nejvíce prospějí rozvoji svých krajů a tím i celé zemi. Jenže nic není takové, jaké se zdá a proces selekce studentů, takzvané Testování, je tou nejkrutější formou výběru uchazečů, jakou si lidé jen dokáží představit.

Cia právě ukončila střední školu a napjatě očekává, jestli bude vybrána do celostátního programu pro nejnadanější studenty. Pouze oni totiž mohou studovat na univerzitě v Tosu a pomáhat obnovit válkou zničenou zemi. Musí však obstát v testování, kterým projdou jen ti opravdu výjimeční. Cia tu šanci dostane. Těsně před odjezdem se jí otec svěří s útržky děsivých vzpomínek, které má na testování on. Radost z úspěchu vystřídají strach a nejistota. Cia začíná tušit, že ji čeká tvrdá zkouška, ve které nepůjde jen o znalosti, ale i o to dobře se rozhodovat a správně odhadnout lidi. Když opouští město, v uších jí zní otcova zoufalá rada: „Cio, nevěř vůbec nikomu“. Hlavou víří pochybnosti, zda rozhodnutí vydat se do Tosu bylo správné a zda se ještě někdy vrátí domů…

Smrt světa
Svět prošel velkou změnou, jež provázely války, které se dělily na několik fází. Zemina seschla a neplodila, rostliny umíraly, zvířata zahynula či zmutovala díky otrávené vodě a výbuchům bomb plných jedovatých plynů. Lidstvo vymíralo. Zbylo jen pár těch, kteří se snaží znovu obnovit náš svět, najít způsob, jak vypěstovat potraviny. Zjistit, jak vyčistit vodu. Nastolit takovou vládu, která napříště již nedopustí, aby lidstvo muselo čelit válkám znovu. Pohání je vidina udělat svět lepším. A pro lepší svět je zapotřebí těch nejinteligentnějších a nejtalentovanějších lidí. Anebo těch, kteří se nebojí vyřídit konkurenci.

Testování
Hlavní hrdinka Cia je nejmladší sestrou pěti již dospělých bratrů a právě ukončila studium na střední škole. K takovéto příležitosti v jejich kraji přistupují velice vážně a to hlavně z důvodu, že absolventi mohou být vybráni pro takzvané testování, jež jim, pokud jej tito vybraní úspěšně splní, otevře brány Univerzity pro nadané studenty. Je přáním všech rodičů, aby se právě jejich děti na tuto Univerzitu dostaly, neboť je to nejenom čest pro rodinu, ale znamená to také přísun finančních prostředků a možnost přispět k rozvoji celé země. Cia si velmi přeje být vybrána, jelikož její otec Univerzitu absolvoval a ráda by si zasloužila jeho respekt. Když se však její přání splní, Ciin otec namísto radosti cítí strach. Svěří Cii své příšerné tajemství, které skrýval před svou rodinou a přáteli už mnoho let. Vychází najevo, že při Testování nezkouší pouze teoretické znalosti, které by studenti mohli jednoduše napsat na papír. Zahrnuje i mnohem, mnohem brutálnější způsoby testování chování osob v určitých situacích, o kterých se veřejnost nikdy nesmí dozvědět. Z vysněné budoucnosti se rázem stává noční můra a Cia začíná svůj boj o život.

 (...) konečně jsem ho uviděla. Dlouhé nohy pokryté změtí nahnědlých chlupů. Dlouhé paže mělo natažené dopředu, i s dlouhými spáry, o kterých jsem už věděla, že jsou ostré jak žiletky, Shrbená záda. Obnažené chřípí odhalující načernalé zuby. Záda a trup pokrytý nahnědlými chlupy. A ty oči... Stiskla jsem spoušť a málem upadla, jak se mnou výstřel trhl. (...) Můj nepřítel se sesunul k zemi a s posledním vydechnutím vydal skřek, který zněl jako volání o pomoc. Což také klidně mohlo být. Protože teď, když jsem se podívala do těch temně modrých očí, jsem věděla, že nepatří zvířeti. Na to byly příliš inteligentní. Příliš podobné těm, které na mě hleděly ze zrcadla. Mrtvý tvor měl tělo zdeformované a zkroucené, nebylo o tom ale žádných pochyb. Právě jsem zabila lidskou bytost.



Akce stíhá akci
Univerzita výjimečných je název série, jejíž první díl se nazývá Zkouška. Autorka již tímto prvním dílem nasadila laťku hodně vysoko. Příběh se pyšní neuvěřitelnou čtivostí díky kapitolám, jež jsou skoro pokaždé zakončeny tak, aby čtenář bezpodmínečně musel číst dál. Oplývá akčností, překvapujícími odhaleními, neuvěřitelnými zvraty a samozřejmě i v této sérii nebude nouze o přátelství a lásku. Děj provází jedna dramatická situace za druhou a tak ubíhá svižně a zaručuje čtenáři napínavou četbu s tajícím se dechem.


Od Univerzity výjimečných jsem mnoho nečekala, bála jsem se, že bude spíše jsousi slabší kopií Hunger games, ale ač mají některé prvky či myšlenky společné, tato série se bude vyvíjet odlišným směrem. Knihu doporučuji všem milovníkům dystopií a thrillerů a těm, kteří vyhledávají napětí, ocení zajímavě zformulované myšlenky o budoucnosti a rádi se zasní při nově vznikající lásce.

Tuto knihu mi poskytlo nakladatelství Fragment, děkuji.

http://www.fragment.cz/univerzita-vyjimecnych-zkouska-2/



17 komentářů:

  1. Skvělá recenze :) Nějak si mě předběhla, už bych se měl na tu knížku konečně vrhnout! :D A tvoje recenze mě na ni ještě víc nalákala ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, ja kvuli ni nedokazu cist nic oddechoveho. Chci bud dalsi dil.nebo neco podobneho!;). Ale holt musim pohnout s tim, co uz se mi tu kupi:)

      Vymazat
    2. Tak už se konečně vrhni na tu Jiskru v popelu, aby ses mohla právoplatně přidat do našeho #tymjiskra :D

      Vymazat
    3. To bych si musela precist i Odina, aby to bylo fer :D

      Vymazat
    4. Kašli na Ódina, sice to taky není vůbec špatný příběh, ale Jiskra má prostě jiskru! :D

      Vymazat
  2. Nechci přímo říct, že Univerzita výjimečných je slabší napodobeninou HG, ale ono tomu tak je. Směřovala bych ji mladším čtenářům. Uvidíme, třeba v pokračování autorka zapojí svoji hlavu a vymyslí něco originálnějšího. Tím samozřejmě nechci úplně říct, že do příběhu nedala nic svého.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou tam podobne prvky, ale myslim, ze tato serie pujde jinym smerem, dej bude na Univerzite, cili skolske prostredi, ale jako skoro kazda dystopie jde o prilis velkou moc vlady a jak ji svrhnout. Me to bavilo a uvidime, co prinese dalsi dil:)

      Vymazat
  3. Super recenzia, knihu pridavam na wishlist, vdaka :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze :) Knihu jsem četla už před rokem v angličtině a byla jsem nadšená :) Mám radost, že vyšla i u nás :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tak to seš moc šikovná. Já na knihy v AJ nemám trpělivost (vyžaduje to moc soustředění :D).

      Vymazat
  5. Pěkná recenze! Já jsem Zkoušku dočetla včera (teda abych byla přesná ve dvě hodiny dneska ráno) a jsem z ní nadšená. Bavila mě už od začátku, což se o Hunger games říct nedá. Těším se na další díl. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já měla HG jako audio a taky mě to nijak nechytlo. Jsem ráda, že se líbila, též se těším na další díl!:)

      Vymazat
  6. Skvělá recenze! :)
    Díky tobě mám knihu už objednanou a měla by mi co nejdříve dorazit :D :)
    Jsem ráda, že se mám na co těšit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super! At se ti libi minimalne tak, jako mne!!

      Vymazat
  7. Tomu rikam spokojenost :-) Doufam, ze dalsi dil bude jeste lepsi...

    OdpovědětVymazat