15 června, 2016

Ségry


 90%

Ségry jsou pokračováním vtipného komiksu Úsměv, který se rychle dostal do podvědomí mnoha čtenářů, díky své rozpustilosti a zábavnosti. Tentokrát nás hlavní hrdinka pobaví novou příhodou - do její rodiny přibude sestřička. A nebude taková, jakou si ji Raina představovala.

Raina se nemůže dočkat, až bude mít sourozence. Ale jen do chvíle, než se její sestřička narodí – Amara je úplně jiná, než si Raina představovala. Je sice roztomilá, jenže je to taky nevyzpytatelné, ubrečené mimino. Během let se jejich vztah příliš nelepší, ale když se postupně objeví mladší brácha a mezi rodiči to začne skřípat, Raina a Amara si uvědomí, že by spolu měly začít vycházet. Jsou přece ségry! Po úžasném úspěchu komiksu Úsměv se Raina Telgemeierová vrátila k autobiografickému vyprávění o vlastní rodině. Ukázala, že vyzrála v autorku autentických, nadčasových příběhů, s nimiž se může identifikovat kdokoli – dospívající čtenář i jeho rodič.


Chci sestřičku!
Raina dlouho vyrůstá sama. Zpočátku ji to nevadí, avšak jednoho dne zjistí, že by si moc ráda měla s kým hrát. A tak si přeje sestřičku. Když její rodiče časem přijdou s tou úžasnou novinou, že se povedlo a Raině přibude sourozenec, její radost je nezměrná. Obává se pouze, aby to snad nebyl chlapec. Když se děťátko narodí, všem se uleví, jelikož světlo světa spatří děvčátko. Raina se ihned pokouší o miminko pečovat a hrát si s ním, ale ono nemá pro její hry pochopení, je od Rainy velice odlišné a časem se ukáže, že vlastně nemají mnoho společného. A do toho se jejím rodičům narodí ještě chlapeček.

O několik let později se Raina s rodinou chystají na dlouhý výlet ke svým příbuzným a jsou tak nuceni strávit několik dní společně namačkaní v autě. A to ještě neví, jaké překvapení na ně čeká pod sedadlem.


V komiksu Ségry Raina čtenáře pobaví příhodami tak přirozenými mezi sourozenci - škádlením, popichováním, provokováním, ale i vzájemnou náklonností. Raina během příběhu vzpomíná na různé situace, které v budoucnu ovlivnily její smýšlení a chování vůči sestře a rodině. Ségry nejsou jen příběhem o sestrách, ale hlavně o rodině, o problémech v ní a o vzpomínkách na někdy ne tak veselou minulost. Čtenáři se tak dozví více o rodině hlavní hrdinky a o vztahu mezi jejími rodiči.


Ségry jsou psány pěkně, čtivě, sympaticky a srozumitelně. Ilustrace v komiksu jsou velmi jednoduché, dětské. Nejsou nijak oslnivé, avšak ke komiksu se hodí. Autorka čerpá ze svých vlastních životních situací, je možné, že oba její komiksy - jak Úsměv, tak Ségry jsou přímo jakousi její "biografií" a tím komiks získává na autentičnosti.


Ségry doporučuji všem, kdo mají sourozence, nejlépe přímo dvěma sestrám a jejim rodičům. Myslím, že autorka se při vykreslování historek v knize držela ještě dost zkrátka a tak jen opravdové sestry si mohou samy pro sebe doplnit ty příhody, které v komiksu snad chybí.

Komiks doporučuji zakoupit:

(mimochodem teď si v Knihách Dobrovský můžete vyřídit věrnostní kartu a sbírat body, které později směníte na poukazy k nákupu! Platí i na eshop.)
http://eshop.knihydobrovsky.cz/eshop-kategorie-komiksy-2496.html


4 komentáře:

  1. Super recenze :)
    Komix vypadá zajímavě už u Úsměvu jsem přemýšlela nad koupením. Tak to vypadá že budu mít spousty "odměň" za zkoušky :D ^^ Děkuji za další super tip :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze! :)
    Já jsem ještě nikdy žádný komiks nečetla (jsem asi divná :D), ale poslední dobou hoodně uvažuji, že to napravím :)

    OdpovědětVymazat