27 června, 2016

Krabáci


80%
Novinka od nakladatelství Fragment jménem Krabáci, slibuje "totálně trapnou love story". Při čtení této lehce střelené, hodně zábavné a mírně dramatické knihy jsem se o tom sama přesvědčila.




Prázdniny – ideální čas pro to najít si toho pravého nebo tu pravou. Přesně to mají v plánu i Sam a Hannah. V partě svých kamarádů jsou totiž poslední, kteří „to“ ještě nemají za sebou, a hodlají s tím něco udělat. Díky vlastní nezkušenosti a také kamarádům, kteří to s nimi myslí dobře, a do všeho se strašně pletou, je místo romantických chvilek čeká jeden trapas za druhým.
Ale osud je v tom nenechá. Jen je v tom pořádně vykoupe a na jejich účet se skvěle pobaví. A vy se bavte s ním!



Poprvé
Hlavní hrdinka Hannah je milá, trošku praštěná sympaťačka, jež věří v lásku na celý život. Přála by si najít svého krabáka, jak nazývá toho pravého, neboť dva krabi spolu zůstávají po celou svou existenci. Bohužel se jí nedaří jej nalézt, a jelikož již dosáhla plnoletosti, učinila zvláštní rozhodnutí. Neodejde na vysokou školu jako panna, krabák nekrabák. A tak se připravuje na speciální večírek, který jí nabízí vhodnou chvíli toto rozhodnutí naplnit.
Sam je tak trochu podivín. Moc toho nenamluví, vypadá zcela obyčejně a baví ho i obyčejné věci. Jeho největší starostí jsou blížící se výsledky maturit a panictví. Jeho kamrádi se však rozhodnou, že Sama nenechají na holičkách a nalákají ho na jistý večírek, který se prý koná u jedné dívky v domě ...

Snila jsem o tom, že o to přijdu s někým jemným a laskavým. (...). S někým s tmavými kudrnatými vlasy, kdo se dobře opaluje a mluví italsky. Nebo je Ital. Freddie Clemence není jemný ani laskavý, a ani Ital. Není to láska mého života (...). Ale kdyby se každý držel svého panenství, dokud nenajde lásku svého života, potulovalo by se kolem mnohem více panen.

Klučičí a dívčí svět
Krabáci jsou psáni z pohledu Sama i Hannah, jejichž linky se rychle střídají, a proto si čtenáři mohou vychutnat holčičí i klučičí úhel pohledu na různé situace a zasmát se při různých úvahách nad šílenými tématy. Knihu napsali dva autoři, žena a muž, a tudíž je dívčí i klučičí charakter zpracován uvěřitelně. Krabáci oplývají extrémně čtivým až návykovým příběhem, který bude chtít každý čtenář přečíst "na posezení". Hlavním námětem knihy je kromě lásky a hledání toho pravého, téma sexu, konkrétně prvního sexu a celkově lidské sexuality. Proto je kniha vhodná především pro adolescenty, kteří se potýkají s otázkami svého poprvé. Krabáci jsou také opředeni rodinnými vztahy a vztahy mezi přáteli. Nejednou se čtenáři společně s hrdiny dostanou do situací, které už jistě sami prožili - od trapných situací až po intriky jejich sebevědomých přátel. Krabáci nabízí pohled jak do dívčího světa plného manipulací, falše, povrchnosti, ale i pochopení, lásky a nalézání sama sebe a svého místa na světě, tak do chlapeckého smýšlení o sexu, ženách a naprosté neschopnosti sdílet emoce.

V Krabácích jsou hojně využívány přirovnání na známé knihy, jako je Harry Potter, Twilight nebo Mansfieldské panství.

,,Já myslím, že čím větší je tu překážka, tím víc je souzeno, abyste byli spolu. Podívej se na Rona a Hermionu. Samé překážky. Vzdala to ale Hermiona, když Ron chodil s Levandulí Brownovou? Vzdal to Ron, když se Hermiona dala dohromady s tím bulharským maníkem Famfrpálem? Dovolili, aby je ten tlak, když hledali poslední viteály, rozdělil? Ne. Celé to drama, kterým si museli projít, se ještě zintenzivnilo, když se konečně dali dohromady."

Příběh Hannah a Sama, dvou podivínů, kteří více než cokoli jiného hledají své místo ve světě, je sladkým příběhem vhodným pro všechny teenagery, kteří také doufají v nalezení toho pravého parťáka pro život, a pro dospěláky, kteří už jej našli. Krabáky doporučuji také těm, kteří mají rádi filmy, jako jsou Protivný sprostý holky, nebo čtenářům, jež okouzlily příběhy Lenky Lanczové.

Knihu doporučuji zakoupit v Knihách Dobrovský

http://eshop.knihydobrovsky.cz/eshop-kategorie-humor-a-satira-2469.html

12 komentářů:

  1. O knížce jsem se dozvěděla až od tebe. Je to sice pro mladší čtenáře, ale když se mi naskytne možnost, přečtu si ji. Protože to může být celkem sranda :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super trapná lovestory :D Tyto knihy mám strašně ráda. Je to nadsázka a zábava v jednom. Díky za tip :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to vypadá super trapně úžasně :D Díky za tip na fajn oddechovku na léto, recenze je skvělá :)
    Měj se hezky a užívej sluníčka

    OdpovědětVymazat
  4. Na Lanczovkách jsem vyrostla, takže tuhle z nostalgie (a nejenom proto) zkusím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě taky, docela jsem na ně při tom vzpomínala:). To puberťáctví, naivita, láska, trapasy, podrazácký kamarádky...akorát je to v americkým stylu ala Protivny sprosty holky:D. At se libi😃

      Vymazat
  5. Knihu mám na wishlistu, ale myslím, že už tam moc dlouho nebude :D
    Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat