15 června, 2016

Jeden plus jedna


80%

Autorce nejprodávanějšího románu Než jsem tě poznala, u nás v červnu vyšla nová kniha s názvem Jeden plus jedna. A již z jejího názvu lze vyčíst, že jeden plus jedna rovná se dva.



Představte si, jak by mohl vypadat příšerný život: manžel vás opustil a rodině nepřispívá ani penny. Vašeho syna puberťáka šikanují a dcera, jež je matematický génius, má sice možnost nastoupit na prestižní školu pro nadané děti, ale vy si to zkrátka nemůžete dovolit. Už jen nákup školní uniformy by znamenal pořádnou díru do rozpočtu – a co teprve školné… Seznamte se, přesně takový je ve zkratce život Jess Thomasové.
Jednoho dne se však Jess přihodí zvláštní věc. V taxíku Najde svazek bankovek, který patří arogantnímu milionáři Edu Nichollsovi, u něhož doma Jess uklízí. Žádný balík to sice není, pro Eda bezesporu jen pár drobných, nicméně pro Jess by ony peníze znamenaly řešení problému. Jinak zásadová žena se impulzivně rozhodne, že si peníze ponechá a využije je pro svou dceru. V té chvíli ještě netuší, jak jí jejich majitel následně změní život…

Matematická olympiáda
Dcera hlavní hrdinky Jess, Tanze, dostane šanci zúčastnit se matematické olympiády, kde si může vyhrát potřebné peníze na pobyt v prestižní škole pro nadané. Bohužel se tato olympiáda koná až v dalekém Skotsku a její maminka nemá peníze na zaplacení cesty. Osud jim však do cesty přihraje Eda, bohatého zaměstnavatele Jess, který celé rodině ve slabé chvilce přislíbí odvoz z jižního Londýna až do Skotska ve svém krásném, novém audi. Když se do jeho auta nahrnou dvě děti, jedno zvracející, druhé v pubertě, společně s mrzutou matkou a obrovským psem, Ed zapochybuje o svém zdravém rozumu, avšak již není cesty zpět. A tak se celá tato pofidérní společnost vydává na několikadenní cestu.
Ed a Jess ale brzy zjistí, že ač jsou v lecčem rozdílní, přece jen najdou společné téma a snad i sympatie.

Takže, bylo nebylo, Ed se seznámil s dívkou, která byla ta neoptimističtější osoba, jakou kdy poznal. Nosila žabky, protože doufala, že přijde jaro. Připadalo mu, že skáče životem jako Tygr, tak krásně, jak jen Tygři skákat umějí; věci, které by většinu lidí skolily, jako by se jí ani netkly. Nebo pokud jen spadla, hned se zase postavila na nohy. Spadla znovu, nasadila úsměv, oprášila se a šla dál.
Nikdy nepochopil, jestli to je ta nejhrdinnější nebo nejpitomější věc, jakou kdy viděl.

Hlavní hrdinové se potýkají s mnoha problémy, Jess je ve velké finanční nouzi a žije život bez lásky. Její dcera Tanze se potýká s hodnocením sebe sama, snažíc se najít svoje hranice a Jessin nevlastní syn Nick čelí kruté šikaně kvůli svému vzhledu a celkové jinakosti. Naproti tomu Ed, ač bohatý vývojář softwarů, stojí tváří v tvář obvinění ze zneužití interních informací a hrozí mu vězení. A to je teprve začátek všech událostí, které budou následovat.

Čtivá romance
Autorka Jojo Moyes je čtenářům již velmi známá, proslavila se především svým spisovatelským umem, prací se slovy, vyniká v psaní textů, jemž propůjčuje ohromnou čtivost. Autorka příjemně střídá jemnější a oddechové části příběhu s těmi dramatičtějšími.
Kniha Jeden plus jedna je rozdělena mezi několik postav, z nichž má každá své kapitoly a tím čtenářům ukazuje jiné úhly pohledu určitých situací.

Jeden plus jedna splňuje své poslání dodat čtenářům milý příběh ze života, zažít společně s hrdiny hořkosti ale i radosti života a pocítit sílu rodinné lásky a soudržnosti, která je hlavním motivem této knihy. Doporučuji ji čtenářům, kteří mají rádi letní romanci, prostředí Anglie a rodinnou pohodu.

Knihu doporučuji zakoupit v Knihách Dobrovský

(mimochodem teď si v Knihách Dobrovský můžete vyřídit věrnostní kartu a sbírat body, které později směníte na poukazy k nákupu! Platí i na eshop.)


http://eshop.knihydobrovsky.cz/eshop-kategorie-romany-pro-zeny.html


11 komentářů:

  1. Na tuhle knihu od Jojo se taky chystám :) Jinak děkuji za info ohledně věrnostní karty v Knihách Dobrovský :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze! :)
    Od autorky jsem původně ani nic číst nechtěla, ale po filmovém traileru na Než jsem tě poznala mám knihu doma a neskutečně se na ni těším :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky. Delas dobre, je to uzasna kniha, takova, ktera se nezapomina😃

      Vymazat
  3. Len nedávno som si prečítala Me Before You a rozhodne by som od tejto autorky ešte chcela niečo skúsiť. Bojím sa však, že aj iné jej knihy budú smutné a tým sa ja týram nerada.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, Nez jsem te poznala je jedina, ktera je smutna.

      Vymazat
    2. Tak to som rada. Autorkino písanie sa mi totiž celkom páčilo a nerada by som sa obrala o nejaké super knihy len preto, že by mohli byť smutné.

      Vymazat
  4. Na tuto knížku se chystám a doufám, že se mi bude líbit. Četla jsem před hodně dlouhou dobou knihu Než jsem tě poznala a stačila tato kniha a hned jsem se do autorky zamilovala, protože v životě jsem nebrečela u knihy, ale u této ano. :)
    Reading With Lucy/Cooking With Lucy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Urcite ti doporucuji i knihu Dívka, již jsi ti zanechal:)

      Vymazat
  5. Tato kniha by mi měla dorazit od Martinusu, jestli tedy někdy dorazí, haha :))) Zatím jsem ještě Jojo nečetla, to jsem snad jediná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To teda jsi!!:D... Být tebou, začla bych spíš knihou Než jsem tě poznala:)

      Vymazat