28 března, 2016

Zamilovaná hypnotizérka

80%
Román úspěšné autorky Sedmilhářek či Manželova tajemství se tentokrát věnuje tématu stalkingu a šílené lásce. Nenechte si ujít novinku Liane Moriarty Zamilovanou hypnotizérku!

Hypnoterapeutka Ellen se přes internet seznámí se sympatickým Patrickem a jejich vztah se od začátku vyvíjí až podezřele dobře. Když Ellen napadne, že by Patrick mohl být tím pravým, překvapí ji její milý nečekanou zprávou – už roky jej prý pronásleduje jeho expřítelkyně Saskia. Jenomže Ellen, kterou odjakživa zajímalo, co lidi vede k takovému chování, to neodradí, ba naopak. Popadne ji totiž zvláštní soutěživost a snaha dokázat, že ona je rozhodně lepší partie. Čím více toho o Saskii slyší, tím víc se s ní touží potkat. Netuší ovšem, že už se tak stalo – Saskia totiž už nějakou dobu k Ellen chodí pod falešným jménem jako klientka, protože se stále nedokáže od Patricka odpoutat, a tak se touží dozvědět všechno o ženě, která ji nahradila. Saskia proniká čím dál tím hlouběji do světa své terapeutky a působí jí také čím dál větší problémy. Neškodné zprávy a „náhodná“ setkání v restauracích jsou jí brzy málo. Jaké hranice je Saskia schopná překročit, aby dosáhla svého? 

Stalker
Život pětatřicetileté hypnoterapeutky Ellen ubíhá v poklidu avšak nenaplněně. Po třech rozpadlých vztazích Ellen touží konečně najít toho pravého a snad i jednou založit rodinu. Rozhodne se, že když jí život Pana Dokonalého nepřinesl, pomůže osudu ona sama. A tak chodí na jedno rande za druhým s muži, s nimiž se seznámila na internetu. Nikdo z nich však není ten, kterého hledá. Když tu se najednou objeví sympatický vdovec Patrik. Ten konečně vypadá jako normální, milý mužský a o Ellen se skutečně zajímá. Po několika schůzkách však Patrik Ellen odhalí své děsivé tajemství. Jeho bývalá přítelkyně Saskia se nehodlá smířit s jejich rozchodem a už roky Patrika sleduje. Píše mu dopisy, SMSky, telefonuje a zjevuje se přesně tam, kde Patrik zrovna je. Její životní náplní je Patrika sledovat a psychicky terorizovat. A teď sleduje i Ellen.

,,Takže ten tvůj Patrik má bláznivou bývalou přítelkyni a mrtvou bývalou manželku?"
poznamenala Julia.
,,To zní jako výhra. Z toho snad nebudou žádné komplikace."

Hypnoterapie
Hlavní postava knihy Zamilovaná hypnotizérka, Ellen se věnuje netradičnímu povolání - hypnoterapii. To znamená, že lidi s určitými problémy uvádí do stavu hluboké relaxace mysli a pomáhá jim v takovým záležitostech, jako je tréma při mluvení na veřejnosti nebo nevysvětlitelné bolesti v některé části těla. Ellen je také schopna sugesce, což znamená, že může lidem podsouvat určité informace do jejich podvědomí a tak s nimi manipulovat.
Autorka se kvůli této knize setkala s opravdovou hypnoterapeutkou, s kterou konzultovala postavu Ellen a tím je její postava ještě uveřitelnější.

(...) O tohle přece ve vztazích jde: zmanipulovat toho druhého, aby dělal, co chceme.
,,Každý se snaží svého partnera zhypnotizovat" řekl jí jednou.
,,My jsme v tom jen lepší než průměrný člověk."

Napětí se špetkou vášně
Zamilovaná hypnotizérka je sestavena z dvou dějových linek - Ellen a stalkerky Saskie. Díky tomuto vhledu do životů obou hrdinek čtenář může lépe pochopit jejich chování, nahlédne do minulosti a nakonec i budoucnosti postav. Příběh je velice čtivý a rychle plyne, avšak dějových zvratů je v Zamilované hypnotizérce poskrovnu. Autorka čtenáře spíše drží v napětí a nechá je sledovat, jak hlavní hrdinové budují svůj křehký vztah s bývalou přítelkyní v zádech a společně čekají, kdy nastane ten pověstný bod zlomu.

Já vím, že to co dělám, není přijatelné. V hloubi duše to moc dobře vím. Ale začal si s tím on.
Máma kdysi říkala, že když poznala tátu, byla to dokonalá romance. A já myslela, že prožívám dokonalou romanci s Patrikem. Jenže tomu tak nebylo. Dokonalou romanci s ním prožívala hypnotizérka. V jejím příběhu mi byla přidělena role bývalé přítelkyně.
Nejsem hlavní hrdinka, jen vedlejší postava.
A nebo možná hlavní zloduch.

Láska a šílenství
Kniha je spíše romantickým příběhem, než thrillerem, a tak potěší více čtenáře, kteří ocení milostnou zápletku, rozplétání životních cest hlavních hrdinů a vášeň hlubokou tak, až se mění v šílenství.

Knihu doporučuji zakoupit v
http://eshop.knihydobrovsky.cz/eshop-kategorie-svetova-beletrie-2432.html
 

12 komentářů:

  1. Po téhle knížce koukám už strašně dlouho:O Musím se po ní podívat!:)

    OdpovědětVymazat
  2. Už se těším až si knihu pořídím. Liana Moriarty patří mezi mé oblíbené autorky. Rozhodně mě hodně zaujala. Píše naprosto dokonale umí si hrát se čtenářem, pohltit ho do děje, že nejde se odtrhnout od příběhu.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky na mě doma čeká a s ní další knihy od Liane. Zatím mám stále přečteno pouze Manželovo tajemství :)

    OdpovědětVymazat
  4. Od autorky mám v plánu číst její ostatní knihy a i když mám tématiku stalkingu ráda, do téhle se mi moc nechce :/
    Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, popravde je to urcite spis roman o lasce. Díky:)

      Vymazat
  5. Achjo, i když to může být dobrá knížka, děsně mě rozčilují knížky na tohle téma, asi bych to nedala :D

    OdpovědětVymazat
  6. Ačkoliv jsem nečetla ani jednu z autorčin knih, chtěla bych to napravit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Urco. Začni se Sedmilharkama nebo Manzelovym tajemstvim.

      Vymazat