04 ledna, 2016

Sedmilhářky


* * * * *
Silný, emotivní a energický román o přátelství spatřil světlo českého světa díky vážené a již velmi oblíbené autorky Manželova tajemství a Na co Alice zapomněla, Liane Moriarty na konci léta. Ani tentokrát paní spisovatelka nezklamala a pro čtenáře zvěčnila osudy tří různorodých žen, které mají na první pohled slušný a téměř bezproblémový život. Jak se ale ukáže, věci zvenčí krásné, mohou být zevnitř pěkně prohnilé.

Tajemství
Autorka čtenáře opět zavede do pohostinné Austrálie, městečka Pirewie, kde žijí dvě nejlepší kamarádky se svou rodinou. Přichází čas příchodu dětí do přípravné školy, není tak překvapením, že se děj příběhu odehrává právě v okolí školy ale také přímo v ní. Když hlavní hrdinky zjistí, že se do městečka přistěhovala osamělá maminka se svým jediným synem, neváhají a okamžitě se jí ujmou. Trojice žen tak tvoří ideální skupinu rozmanitých osobností, kde se jedna stará o druhou, navzájem si pomáhají, společně se smějí a řeší své problémy. Čas však ukáže, že se nemohou svým přítelkyním svěřit se vším. V každé z nich je zloba a zášť, která každým odstavcem v knize čeká na svůj výbuch. Co tyto ženy, nerozlučné přítelkyně, milující matky i manželky skrývají před světem ale i před sebou samými? Ošklivá a děsivá tajemství každé z nich pomalu vyplouvají na povrch v nešťastných náhodách, které vyústí vraždou.

Všední život s nevšedními starostmi
V Sedmilhářkách se čtenář setká s třemi různými osudy hlavních hrdinek, které se navzájem proplétají a také se ovlivňují. Každá z postav vede svůj vlastní život, ať už v rozvedeném manželství, v novém svazku nebo zcela sama. Díky tomu se může každý čtenář ztotožnit s jinou hrdinkou a řešit sám v sobě skrze ni i své vlastní pocity. Kvůli zcela obyčejným denním záležitostem, problémům a starostem se příběh zdá opravdový, uvěřitelný, realistický. Čtenář v knize nenajde pouhé "tlachání" zbohatlých žen na konci světa, ale naopak zcela všední starosti jako jsou splátky, nedostatek financí, společenský tlak, péče o děti a partnery, hádky, dětskou šikanou ale bohužel také záležitosti zcela nevšední, mnohem ohavnější a nelidské, které jim život přichystal. 

 ,,Perryho zuřivost byla jako nemoc. Duševní choroba. Celeste viděla, jak se ho zmocňuje, jak Perry dělá, co může, aby jí odolal. Když ho ta nemoc dostala do svých spárů, oči mu zrudly a zesklovatěly, jako by byl na drogách. To, co říkal, ani nedávalo smysl. Nebyl to on. Ta zuřivost k němu nepatřila. Copak by ho Celeste opustila, kdyby měl nádor na mozku, a ten nádor by ovlivňoval jeho osobnost? Ovšemže ne."

Emotivní román
Liane čtenářům dokazuje, že prostě umí. Její spisovatelská dovednost je bravurní! Romány od ní nemohou nikdy zklamat žádného z potencionálních čtenářů, neboť píše tak, aby se každý jeden v jejím příběhu našel. I kdyby jen z části. Navíc dokáže skrze obyčejné denní nesnáze vykřesat ve čtenáři obrovské emoce, které bude prožívat společně s postavou.

Naděje a přátelství
Příběh je velmi hutný, plný emocí, děje, zvratů, tajemství, násilí ale i přátelství, naděje, lásky a obětavosti. Doporučila bych jej ženám, které hledají sami sebe nebo prožívají těžké životní chvíle. Jsem si jistá, že díky tomuto příběhu najdou naději a útěchu a snad i malé světélko ve svém vlastním životě. Jak sama spisovatelka na konci knihy píše, tento příběh je hlavně a především o přátelství.

Vřele doporučuji knihu zakoupit v Knihách Dobrovský 

http://eshop.knihydobrovsky.cz/eshop-sedmilharky-660152.html?slova=sedmilh%E1%F8ky

13 komentářů:

  1. Moc pěkně zpracované :) Doufám, že se ke knížkám od Liane brzy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji, urcite, jak budes mit chut na vrazdicku s zenskyma v hlavni roli, nevahej😂

      Vymazat
  2. Nedávno jsem na ni taky psala recenzi. Moc se mi líbila, jako i dvě předchozí knihy této autorky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona proste umi psat romany. Ale fakt romany, ne zenske romany. U ni je to vlastne na pomezi thrilleru

      Vymazat
  3. Krásná recenze :) Zatím jsem od autorky četla jen Manželovo tajemství. U Alice jsem si nebyla jistá, jestli by mě bavila. Ale Sedmilhářky vypadají fakt skvěle!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Manzelovo tajemstvi se Sedmilharkam v mnoha bodech podoba. Zapomnela jsem to zminit, trm, kterym se libilo Manzelovo tajemstvi se Sedmilharky budou libit stoprocentne. Alice byla takova slabsi, tam to byl spis zensky roman o lasce. Sedmilharky jsou vic thriller.

      Vymazat
  4. Občas mám chuť si přečíst klasický román s ženskými hrdinkami z relativně reálného světa, který by ale nebyl plný bezduché romantiky... A tohle vypadá, že by mohlo být to pravé :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za recenzi. Nalákala jsi mě :)

    OdpovědětVymazat
  6. O knize jsem již slyšela :) mám chuť si ji pořídit :) :D

    OdpovědětVymazat
  7. O knize jsem již slyšela :) mám chuť si ji pořídit :) :D

    OdpovědětVymazat
  8. Knížku právě čtu. Jediné co bych osobně vytkla jsou ty komentáře na konci kapitol různých lidí. Pro mě osobně to bylo ze začátku trochu zmatené, ale svým způsobem to postrkuje dej kupředu a není třeba pak některé situace dal rozvádět. Rozhodně sem četla i Manzelovo tajemství, které mě zcela pohltilo a tudíž i tato kniha je bravurně napsaná.

    OdpovědětVymazat