29 ledna, 2016

Půlnoční koruna




* * * *
Celaena, nájemná vražedkyně z podsvětí se vrací, aby splnila, co slíbila. Po jejích rukou bude stékat krev. A nejen ta lidská.


Pomsta
Půlnoční koruna se nese ve znamení pomsty. Spiklenců stále přibývá, tajemství se odhalují, ale zároveň se tvoří nové. Magie, která je uvězněná a téměř vymícená se znovu hlásí o slovo skrze postavy, od kterých by to čtenář nečekal. Přibývají noví hrdinové a s některými starými se čtenář bude muset rozloučit.

Intriky a magie
V druhém díle již velice oblíbeného Skleněného trůnu, autorka odhaluje mnohem více tajemství a intrik. S hlavní hrdinkou se rozhodně nemazlí a vymýšlí pro ni zvrácené osudy, jež by zlomily lecjakého ostříleného bojovníka. V Půlnoční koruně na čtenáře čeká mnoho boje, magie, lásky, nenávisti a nakonec i smrti. Příběh se od prvního dílu příliš neliší, čtenář se opět setká s milostnou linkou, která v žádné young adult fantasy nemůže chybět, a také s vnitřním bojem hlavní hrdinky, která již nedokáže rozeznat přítele od nepřítele a tak zkrátka udělá, to co jí šlo vždy nejlépe. Zabíjí.

,,Přenese se přes to. (...) Zasloužila si věrného, statečného rytíře, který ji bude vidět takovou, jaká je, a nebude z ní mít strach. A on si zasloužil ženu, která se na něj bude takto dívat, i když to nebude stejná láska. I když tou dívkou nebude Celaena. Zavřel oči a opět se zhluboka nadechl. A když oči znovu otevřel, rozloučil se s ní."

Tajemství
Autorka má zvláštní způsob psaní, pro některé čtenáře možná až chaotický, kdy otevírá různé možnosti a pohrává si s možnými variantami osudů hrdinů, až je tajemství, pomst a vražd tolik, že může být těžké se v příběhu orientovat. Věřím, že autorka všechny tyto odemčené dveře v dalších dílech pomalu pozamyká a čtenář se v závěru dočká vytoužených vysvětlení.

Černá srdce
Díky Půlnoční koruně se čtenáři poodhalí více ze světa magie, která se konečně přihlásí o slovo. Zároveň se dozví i více o zemích, jež v předchozí knize nebyly uvedeny či byly jen naznačeny a o jejich nevinnosti, která má být brzy ukončena. Také vedlejší postavy dostanou více prostoru a čtenář nahlédne i do jejich, někdy velmi černých, srdcí. I přes velkou pomoc, jež bude hlavní hrdince poskytnuta, nakonec bude jen ona sama muset překonat svou minulost a rozhodnout o osudu nejen svém, ale i svých blízkých.

Milovníci fantasy
Kniha je zajímavým pohledem do fantasy světa pro mladé, která se těší stále větší popularitě. Doporučila bych ji tedy právě těm, kteří jsou stále, jako já, milovníky jiných světů a silných hlavních hrdinů, kteří musí mnohokrát obětovat svůj vlastní život pro dobro druhých.

Trailer:



Knihu doporučuji zakoupit v Knihách Dobrovský 

http://eshop.knihydobrovsky.cz/eshop-kategorie-fantasy-2485.html

3 komentáře:

  1. Já už se na knížku strašně moc těším. Doma ji sice mám, ale ještě musí chvíli počkat, než se na ni dostane :)

    OdpovědětVymazat
  2. Výborná recenze :) Vypadá to moc dobře :) Já už se na ni tak těším :)

    OdpovědětVymazat