08 listopadu, 2015

Zimní čtení


Vánoce za dveřmi, a tak je čas prohlédnout si nějaké ty tipy na zimní čtení. Pokud víte o nějaké další, takové vánoční četbě, neváhejte a podělte se o svůj tip v komentářích:)


***


Jedné zimní noci, na samém počátku 20. století, se pouliční zloděj Peter Lake pokusí vyloupit honosný dům známého novinářského magnáta. Dům však není prázdný – Peter zde najde krásnou dívku jménem Beverly. Peter jejímu kouzlu okamžitě podléhá. Jejich láska však zůstává nenaplněna, protože Beverly záhy umírá na tuberkulózu. Zoufalý Peter se během jedné z honiček, kterou na něj uspořádají členové bývalého zlodějského gangu, vrhá z Brooklynského mostu do vody. Zdá se, že příběh končí…
Osud však rozhodne jinak. Peter Lake se znovu vynořuje o mnoho desetiletí později, obdařený zvláštními schopnostmi, o kterých zpočátku nemá ani tušení. Zmateně tápe v ulicích New Yorku své vlastní budoucnosti a jen matně si vzpomíná, odkud přichází. Teprve při spatření starého obrazu s Beverly si uvědomí, kým je, a vydává se najít svou lásku i smysl života...

Odkaz
 

Představte si Lynchův Twin Peaks zasazený do Finska. A představte si Dostojevského Zločin a trest, v němž Soňa Marmeladová zastřelí Raskolnikova. Zní to absurdně? Román, který vám dokáže, že i Skandinávie má svůj magický realismus, zavádí čtenáře do městečka Zaječín, kde se dějí divné věci nejen s lidmi, ale i s knihami.
Všechno začíná, když se mladá učitelka literatury Ella Milanová vrátí do svého rodiště a objeví tam zvláštní knižní svazek, který jí vyrazí dech. V místní knihovně se vydá po stopě záhadných událostí... a brzy narazí na uzavřené společenství literátů, založené oslavovanou Laurou Sněžnou, na pravidla podivné Hry a také na nadpřirozené úkazy. Podaří se jí odhalit, co se ve skutečnosti stalo s desátým členem literárního spolku, a rozplést pavučinu všeprostupující fikce?

Odkaz 

Recenze 


Else je sedm, vlastně skoro osm. Její babičce je sedmdesát sedm, vlastně skoro sedmdesát osm. O Else dospělí říkají, že je na svůj věk vyzrálá, ale ve skutečnosti jim připadá otravná. O babičce tvrdí, že je ohromně čilá, i když tím myslí, že jim přijde bláznivá.
Elsa je jiná než ostatní. Kromě babičky nemá žádné další kamarády, ale to jí nevadí. Babička jí totiž vypráví úžasné příběhy o kouzelné říši, kde není normální nikdo a nic a být jiný je tam největší výhodou.

Jenže i v nejkrásnějších pohádkách se občas objeví zlý drak a do boje proti nepříteli se Elsa musí vydat úplně sama. Má doručit tajemný dopis a adresátovi vyřídit, že babička pozdravuje a omlouvá se. Netuší, že přitom drží v rukou klíč k největšímu a nejdůležitějšímu dobrodružství, které se kdy v babiččině pohádkové říši odehrálo.

Odkaz 

Recenze 

Praskající oheň v krbu, plíživé kroky křupající ve sněhu a doslova mrazivé tušení hrůzy.V sedmi příbězích prodchnutých tajuplnou, strašidelnou atmosférou čeká na čtenáře spousta geniálně nečekaných zvratů a samozřejmě nezbytné, hrůzu nahánějící poučení, že není radno porušovat pravidla ani psané či nepsané zákony a že zlé, zlomyslné chování je po zásluze potrestáno.

Odkaz 

Recenze












Jednoho podzimního dne roku 1686 klepe na dveře velkolepého domu v nejbohatší části Amsterodamu osmnáctiletá Nella Oortmanová. Přijela z chudé venkovské rodiny, aby se ujala role manželky zámožného kupce Johannese Brandta, avšak místo milujícího manžela ji přivítá jeho odměřená sestra, černý sluha a prostořeká služebná. Když se Johannes později vrátí z cest, věnuje Nelle velice zvláštní svatební dar – skříňkovou repliku jejich domu. Nella si do ní objedná zařízení od tajuplného miniaturisty a od té chvíle se začnou dít prapodivné věci…
Román zachycuje dramatické osudy rodiny Brandtových na pozadí Amsterodamu sedmnáctého století, kdy toto město patřilo k nejbohatším a nejvlivnějším centrům své doby.

Odkaz 

Recenze 



Sníh o Vánocích je hezká věc, ale čeho je moc, toho je příliš. Taková sněhová bouře umí zamíchat i těmi nejlepšími plány – a když k tomu ještě připočtete, čtrnáct roztleskávaček, jedno miniprase a keramickou vesničku pro elfy, bylo by na rozpletení všech těch zmatků v městečku Gracetown skoro zapotřebí nějakého anděla! Tři vánoční příběhy o tom, že ne vždycky je to, oč stojíte, taky to pravé...

Odkaz 








Jestli máte rádi vánoční příběhy, vánoční filmy, vánoční pořady v televizi a speciální vánoční díly vašich oblíbených seriálů a především, jestli máte vánoční antologie, pak se do téhle knížky rozhodně zamilujete. Dárek z lásky sepsalo dvanáct těch nejlepších autorů young adult knih a jejich redaktorkou se stala Stephanie Perkinsová, jejíž příběhy o Anně a dalších už dávno znáte. Takže se uvelebte někde, kde máte pohodlí, teď na vás čeká dvanáct důvodů, proč za dlouhých zimních večerů zůstat doma a zamilovat se nad stránky příběhů.









Zdánlivě běžná situace: Tři sestry nasedají jednoho zimního dne do auta a vyrážejí na cestu k rodičům na oslavu narozenin svého otce. Blanka se dvěma dcerami, miminem a psem, Olina se synem a tabletem, Kristýna s kocovinou. V jednom autě se však s nimi ocitají i jejich životní příběhy, vzpomínky na dětsví, nenaplněné sny a frustrace a sedmimístné Volvo XC se tak už po několika kilometrech jízdy mění v napěchovaný papiňák, který každou chvíli hrozí výbuchem. A to ještě žádná ze sester netuší, že další drama je čeká v domě rodičů.

Odkaz 

Recenze 





„Nechala jsem ti tu pár nápověd a vodítek. Jestli chceš, otoč stranu. Jestli ne, vrať knihu prosím zpátky do poličky.“ Takhle začíná nová knížka od bestsellerového autora Davida Levithana a Rachel Cohnové. Lily zanechala chvíli před Vánoci červený zápisník plný výzev na poličce svého oblíbeného knihkupectví a čeká, až někdo přijme nabídku ke hře. Ale je Dash ten pravý? Nebo je jejich osudem vzájemně sdílet svoje sny a touhy jen na stránkách deníku, který na střídačku schovávají po celém vánočním New Yorku? Můžou se ve skutečnosti setkat, bude to fungovat? Bude červený zápisník jejich knihou přání? Nebo se k sobě vlastně ani trošku nehodí?

Odkaz 




 Angelu čekají perné svátky
Angela plánuje svou vlastní newyorskou pohádku…
* Obrovský vánoční strom
* Vaječný koňak
* Výstřední britské tradice
* Senzační mužský
Jenže Santa přihazuje samá překvápka - nová práce, nečekaná posedlost nejlepší kamarádky Jenny, která touží po dítěti, a odhodlání jejího mužského, že by se měli chovat dospěle a usadit se. Když se na prahu začnou bez pozvání objevovat přátelé (a svádět ji na scestí), s Angelinými veselými Vánocemi to jde z kopce. Tolik ke šťastným svátkům - z něčeho bude nutno slevit…

Odkaz 




Laurie s Rachel jsou kamarádky už od dětství a tvořívaly nerozlučnou dvojku. Teď je jim třicet pět a jedna druhé nemůže být vzdálenější; elegantní single Laurie žije v Londýně a naplno se věnuje své kariéře v módním průmyslu; Rachel žije na první pohled idylický rodinný život v Yorkshiru.
Když však Rachelina tchýně potřebuje nečekaně podstoupit lékařské vyšetření v Londýně a Laurie po katastrofách v práci i v milostném životě touží po útěku, výměna adres vypadá jako to pravé ořechové. Křehká Rachel záhy čelí nástrahám velkoměsta a při tom se snaží udržet manželství a celou rodinu pohromadě; Laurie se zatím usilovně snaží spřátelit s nedůvěřivými venkovany – a zapomenout na muže, který se nejspíš rozhodl, že jí zlomí srdce.

Odkaz 






Nezapomeňte hlasovat v anketě a pokud chcete, můžete být mými "pravidelnými čtenáři":).

17 komentářů:

  1. Pěkný příspěvek, ještě juknu na video :) Zrovna včera jsem se po nějakých knížkách s vánoční tématikou pídila. Už mě díky tobě zaujaly Příšerné historky a teď koukám na tu knihu Dárek z pravé lásky :) Miniaturista má nádhernou obálku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, jsem si jistá, že ty příšerné příběhy tě chytnou. Ten první byl nejslabší, pak už je to dost dobré:). Budu dokupovat zbytek:).

      Vymazat
    2. Tak jsem shlédla video a moc se mi líbilo tvoje povídání o knížkách. Miniaturista mě zaujal, už když vycházel... nebo ta kniha vycházela :-D Ale ohlasy jsem zaznamenala spíš nepříznivé, tak jsem nakonec od koupě upustila. Pokud člověk o knize nic neví, asi by tam podle anotace opravdu hledal nějaké taje a záhady. No, docela jsi mě teď nalomila :) Ještě popřemýšlím. A doufám, že bude víc videí :)

      Vymazat
    3. Asi bude, kdyz vidim tu ucast ... :D. Jinak, Miniaturista je proste (lehce) historicky roman. Necekala bych od nej proste vic, nez pekne cteni na vecer:). Je to typ četby jako Manželovo tajemství:).

      Vymazat
  2. Super tipy, určite dám niektorým šancu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Parádní video!!! ;) Miniaturistu mám doma, samozřejně ještě nepřečteného, ale po tvém zhodnocení se do něj pustím o něco dříve, než jsem měla v plánu (respektive doposud neměla) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji :). Snad se ti bude líbit. Brala bych ho spis jako oddechovku s propracovanym tematem. Urcite tam nejsou nejake filozoficke myslenky, spise histoticky náhled do dřívějšího smýšlení o lidské sexualitě. A je trošku i brutální. Tedy, tenkrát to bylo normální ale pro nás, lidi 21.stol. je to brutus.

      Vymazat
  4. Na Nech sneží pekne čakám a dúfam, že to čímskôr príde. Veľmi ma zaujal Zimní příběh, Literární spolek Laury Sněžné, Miniaturista,... počkaj, ono to všetko vyzerá tak lákavo! o.O O väčšine som dosiaľ ani nepočula takže ti ďakujem krásne za tipy, hneď si to prezriem. :) Ja mám na zimné čítanie dosiaľ Metro 2033 a 2034 (nie je to vianočná tematika, ale to vôbec nevadí :D), The fault in Our Stars v angličtine a Nech sneží. Vlastne so skutočne vianočnou tematikou mám len Nech sneží a aj na to čakám, kým dorazí. :3
    Charlotte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) myslim, ze Snezi, sbezi bude hit:). Jinak, divim se, zes o nich neslysela. Ja si rikala, jestli nebudu trapna s rok staryma knihama:). A Metro znam:)

      Vymazat
  5. Skvělé tipy :) a pěkné video hezky se tě poslouchá ! :3

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkné video. :) Já už mám také vybrané knížky na Vánoce, už se chystám na článek. :) Patří tam i Literární spolek Laury Sněžné a Dárek z pravé lásky. Dashe a Lily jsem četla loni, stejně jako Zimní příběh, o Vánocích čtu tyhle příběhy moc ráda.

    OdpovědětVymazat
  7. Příšerné Vánoční příběhy zcela jistě pořídím, ale nalákala jsi mě i na Dárek z pravé lásky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja si poridim i zbytek serie:). A super, ze jsem te zase na neco nalakala :D.

      Vymazat
    2. Máš nějakou provizi z prodeje? Že by bylo fér, abych pak chodila kupovat jak budeš v práci :D

      Vymazat
    3. Bohuzel nemam...ale nekdo by to mohl vedeni navrhnout :D :D....

      Vymazat