19 listopadu, 2015

Smrtná zima



* * * * *

Hluboké a chladné lesy, plné neznámých bytostí obestírající tajemný příběh, jež se na světlo světa dostal díky nakladatelství Host. A já jsem jím mile překvapená!

Tuhá zima
Příběh čtenáře zavede do daleké budoucnosti. Hluboko v lesích, neznámo kde, se skrývá opevněná osada, pozůstatky různých národů, jež kdysi obývaly zemi. Všichni společně pracují a zásobují se na la prise - smrtnou zimu. Zimu, jež přináší smrt. Zimu tak krutou, že si vždy vybere svou daň v podobě životů. Na dodržování pravidel dohlíží skupina radních, kteří sebemenší vzpurnost trestají smrtí. Samozřejmě v zájmu ochrany ostatních. Nikdo nesmí do lesa. Kdo do něj vejde, nejen, že mu hrozí zabití malmaci, nestvůr, které v noci unáší lidi z osady, ale i krutý trest za neuposlechnutí. Emmeline lesy nezvladatelně přitahují a nedokáže si pomoct. Ve snech slyší tajemné volání o pomoc. Jak se zachová? A kdo jsou tajemní malmaci, zlo vycházející z lesů?

Čtivý a tajemný příběh
Kniha čtenáři přináší zajímavou kombinaci budoucnosti a středověku. Lidé se opět obrací k Bohu a řídí je strach z neznáma. Vždy se ale najde někdo, kdo má odvahu, a hledá něco lepšího. Příběh čtenáře po celou dobu stravuje záhadami a tajemstvími, které jej nutí číst dál a dál až nakonec dojde na poslední stránku. Čtivost se knize rozhodně nedá upřít!

Tajemná série
Smrtná zima je prvním dílem z plánované série a já už teď mohu konstatovat, že to bude velmi povedená série! Ač jsou aktéry více méně teenageři, celý příběh působí velmi dospěle, je skvěle napsán, má velkou tendenci na trhu uspět. Je tajemný tak nějak opravdově, díky skvělému vykreslení autorky na čtenáře tíha starostí obyčejných lidí a strachu, který prožívají, padne ve veškeré své velikosti a snad se i sami budou obávat toho, co jim nakonec les odkryje. Smrtná zima není pouze jakási dystopie, ale má také prvky thrilleru, či hororu, chcete-li a detektivky.

Bezchybný Host
Kniha mě velmi nadchla, nečekala jsem, že nad ní budu přemýšlet i několik dní po přečtení. Určitě se s chutí pustím do dalšího dílu. Host mě opět nezklamal. Nikde ani chybička, úžasně přeloženo, kvalitní četba ve svém žánru. Co víc si čtenář může přát?

Všestrannost
Smrtnou zimu doporučuji především mladším dospělým a dospělým, kteří mají rádi dystopie, horor, fantasy, tajemství a drama. Každý čtenář si v ní může najít to své.


Pokud se vám kniha zalíbila, neváhejte a zakupte si ji v Knihách Dobrovský.
A jestli hledáte něco podobného, nahlédněte mezi další thrillery

8 komentářů:

  1. Na wishlistu ji mam uz od te doby, co vysla :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak teď jsi mě pořádně navnadila, abych se do Smrtné zimy co nejdříve pustila :) Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tahle kniha okamžitě směřuje na můj wishlist! :) Po přečtení tvé recenze jsem definitivně rozhodnutá. Díky za recenzi. :))

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkná recenze, Adrieno! :) Námitka se uznává :D Hold jsem asi výjimka potvrzující pravidlo. Je pravda, že ta atmosféra byla občas pěkně tajemná, to zase jo. A líbil se mi ten konec (brokovnice a tak :D ).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D spíš máš radši akčnější věci, to já zase tajemno no a tu lásku:). A děkuji;)

      Vymazat