06 listopadu, 2015

Příšerné příběhy vánoční


Hodnocení: * * * *
Autor: Chris Priestley
Počet stran: 124
Nakladatalství: Argo

Praskající oheň v krbu, plíživé kroky křupající ve sněhu a doslova mrazivé tušení hrůzy. Ano, opět jsou tu tolik oblíbené Příšerné příběhy britského autora Chrise Priestleyho, kterého při návštěvě Prahy u příležitosti vydání českých překladů jeho knih město natolik nadchlo, že uvažuje umístit sem děj některého ze svých dalších děl. V sedmi příbězích prodchnutých tajuplnou, strašidelnou atmosférou čeká na čtenáře spousta geniálně nečekaných zvratů a samozřejmě nezbytné, hrůzu nahánějící poučení, že není radno porušovat pravidla ani psané či nepsané zákony a že zlé, zlomyslné chování je po zásluze potrestáno.

Chris Priestley je již u mnoha čtenářů velmi dobře znám svými strašidelnými povídkami. Knihy se prezentují jako dětské ale nejednomu dospělému se z jeho příběhů ježí chlupy na hlavě.

Sedm povídek
Kniha je sestavená ze sedmi strašidelných příběhů, v nichž můžete najít krom klasiky s duchařinou i zajímavé prvky jako čarodějnictví a jasnozřivost. Chris si krásně poradil s logickými detaily a tak jeho příběhy působí téměř jako historky, které si rádi vyslechnete v noci u ohně.


Bohatí bohatým
Všichni hlavní hrdinové mluví velmi vybraně, jsou z bohatých rodin s domy v anglických ulicích a služebnictvem. Toto bych autorovi vytkla,neboť to na mě nepůsobilo moc dobře. Trochu rozmarně. Ale je to jen detail na jinak velmi čtivých, plynulých příbězích.

Pod povrchem
Autor do strašidelných příběhů dokázal zapracovat i nelehká témata, se kterými se děti mohou ztotožnit a skrze tyto příběhy se rodičům otevřít. Mám na mysli především téma šikany, nevšímavosti rodičů vůči dětem a nedůvěru k nim. Rozhodně tedy tyto příběhy neslouží pouze jako strašidelné povídačky pro děti před spaním, ale i jako kvalitní četba s ponaučením. Navíc jsou písmenka celkem velká, takže si knihu mohou děti pohodlně číst sami.


Děti a strašidla
Knihu bych doporučila dětem i dospělým, bude se líbit všem. Některé historky jsou poněkud drsnějšího zrna, ale dnešní děti už není lehké jen tak něčím vystrašit a zaujmout. Vůbec literatura s touto tematikou nebývá tak častá, a tak si nenechte tento titul ujít. A pokud se vám bude líbit, poohlédněte se i po ostatních dílech série Příšerných příběhů.


Nejvýhodnější ceny najdete přes srovname.cz
https://www.srovname.cz/chris-priestley-priserne-pribehy-vanocni/srovnani-cen/k.3314041

3 komentáře:

  1. Mám je na mém wishlistu :D vypadají hrozně moc zajímavě. :) Pěkná recenze! :)
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat