15 listopadu, 2015

Krycí jméno Verity


Hodnocení: * * *
Autor: Elizabeth Wein
Počet stran: 352
Nakladatelství: CooBoo

11. října 1943 se nedaleko Paříže, v okupované Francii, zřítilo britské špionážní letadlo. Jeho pilotka a pasažérka byly nejlepší přítelkyně. Jedna z dívek má naději, že přežije. Druhá hru o život prohrála dříve, než začala.
Když Verity chytne Gestapo, myslí si, že nemá žádnou šanci na přežití. Jako tajný agent chycený na nepřátelském území zažívá nejhorší noční můru jakéhokoliv špióna. Nacisté ji ale ihned nezabijí, dají jí na výběr: Buď jim odhalí sovu misi, anebo ji strašlivým způsobem popraví.
A ona se rozhodne říct jim pravdu. Avšak ne takovou, jakou očekávají.
Na každém kousku papíru bojuje Verity o svůj život. Odhaluje svou minulost, vypráví, jak se skamarádila s pilotkou Maddie. Lituje svého selhání a ukazuje svou kuráž a zoufalou touhu dostat se domů. Ale budou její odhalení stačit SS? Pomohou jí její tajemství přežít?
Krycí jméno Verity vypráví trýznivý a zároveň nádherný příběh o silném přátelství, které je zkoušeno děsivým nepřítelem.

Elizabeth Weinová stvořila dvojici neúnavných, charakterních a silných kamarádek, které žijí v krutých podmínkách druhé světové války. Díky své odvaze a píli získají práci, o jaké se ženám v té době ani nesnilo. Jenomže pak se všechno zkazí. A Verity bojuje o život.

Speciální jednotky
Příběh čtenáře přenese do roku 1943, země je právě uprostřed války a lidé neví, komu věřit. Vznikají tajné služby, odboje, šifrované vzkazy... Ale hlavně speciální letecké jednotky. O těch se díky této knize čtenář dozví nejvíce, jelikož se jim věnuje převážná část knihy. Z pohledu Verity se mu bude před očima odvíjet životní příběh její nejlepší přítelkyně Maddie, talentované, skromné ženy, která si libuje v rozebírání motorů a velice rychle se vypracuje do pozice pilotky tajné organizace. Společně s Verity mají speciální úkol. Úkol, který je na dlouhou dobu rozdělí.


Historický námět
Kniha Krycí jméno Verity je z první části spíše popisná, hlavní hrdinka se čtenáře snaží seznámit s problematikou prostředí druhé světové války ale také s různými typy letadel, lokalizací letišť a dalších podrobností. Čtenář tak může lépe proniknout do příběhu, který je právě svým historickým námětem charakteristický. Kniha krásně propojuje a provazuje první a druhou část, první část je více záhadná a neurčitá ale v druhé části naváže na jisté detaily a vznikne tak geniálně promyšlený příběh.


Odvaha
V knize čtenář najde kromě spoustu informací o letadlech, řízení letadel a válce i nečekaně velmi emotivní příběh nejen dvou přítelkyň, které od sebe nejednou odtrhla válka ale i o síle, odvaze a především utrpení všech obyčejných lidí, kteří se museli s válečným obdobím potýkat. Někdo více někdo méně chrabře.


Záhadná a tvrdá Verity
Verity je nesmírně chytrá a silná žena, která musí sebrat veškeré zbytky svých sil a podívat se Smrti do očí. Nelítostní nacisti se svými vězni nemají slitování a hrůzu nahánějící průběhy výslechů se čtenáři vryjí do paměti. Verity ale nikdy neztrácí svůj důvtip a šarm, který neváhá použít jako svou jedinou a poslední zbraň. Získá nakonec vytouženou svobodu? A splní svůj tajný úkol?

,,Lidé tu mizí pořád, někdy dokonce celé rodiny. Nikdo už o nich nikdy neuslyší. Jako by se po nich slehla zem. (...) Dům vedle vás je jednoho rána z ničeho nic prázdný, váš učitel nebo kamarád nepřijde do školy. (...) Zmizelou duši většinou pohltí soukolí nacistického stroje na smrt, jako když nebohou kachnu trefí vrtule bombardéru Lancaster - nezbude po ní nic, jen mráček peří vznášející se za letadlem, jako by ta živá křídla a tlukoucí srdce nikdy neexistovaly."

Síla žen
Knihu bych doporučila spíše čtenářům, jež mají nějaké znalosti o problematice druhé světové války, jejím průběhu a nebojí se něco dozvědět o kruté realitě, která se v té době odehrávala. Také lidem, kterým se líbí číst převážně o zajímavostech, různých detailech a pozvolném vznikajícím přátelství mezi dvěma ženami, jejich síle a odvaze, než o akčních a dramatických situacích.


 Pokud vás kniha zaujala, doporučuji zakoupit v Knihách Dobrovský
A jestli jste příznivcem historie, rozhodně se podívejte mezi další historické romány.

9 komentářů:

  1. Ta kniha je asi oříšek, docela nad ní přemýšlím, ale nevím. Moc se mi líbil trailer. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No..První část jsem četla asi měsíc, moc mě nebavila, ale zas úplně nudná nebyla, jen občas. A díky za připomenutí, dala jsem ten trailer do recenze:)

      Vymazat
  2. Verity mě ze začátku moc nelákala, ale s tím, jak se na ni množí pochvalné recenze, mám čím dál tím větší chuť se do ní pustit taky :) Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, začátek jde ztuha ale druha část byla lepší. Ovšem určitě z ní nejsem tak nadšená jako ostatní:). Dala jsem tri hvezdy, protoze je pro me prumerna:).

      Vymazat
  3. O Verity slyším všude a rozmýšlím se, zda se do ní pouštět, nebo ne..
    Pěkná recenze! :))
    Tady je můj blog, jsem nováček... ;). http://knihomolka01.blogspot.cz/?m=1

    OdpovědětVymazat
  4. Já se bojím tak vážné tématiky v žánru YA. Ale podle tvoji recenze to nevyznívá vůbec zle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, moc akcnich scen tam neni, krutosti spise v naznacich ale obcas je to dost husty. Je to spis pro adult nez young :D. A diky za navstevu;)

      Vymazat
  5. Pořád nad ní váhám :/ Ale teď mi přibyde knih dost, takže zatím ji kupovat nebudu...

    OdpovědětVymazat