30 října, 2015

Líbali jsme se


 Hodnocení: * * * * *
Autor: David Levithan
Počet stran: 196
Nakladatelství: CooBoo
Anotace
David Levithan napsal příběh založený na skutečné události – Harry a Craig, dva sedmnáctiletí kluci, se zúčastnili líbacího maratonu, aby překonali Guinnessův rekord a zároveň upozornili na předsudky panující ve společnosti. Dehydratovaní a nevyspalí se snaží překonat rekord a jejich úsilí se stává ohniskem, kolem kterého se točí příběh dalších dospívajících kluků, již hledají svoji vlastní identitu, lásku, řeší rodinné problémy – a hlavně touží objevit své místo v tomto světě.
Levithan umně splétá nitky jejich příběhu do jednoho velkého o dospívání a hledání vlastní identity, zkrátka tom, jaké to dnes je být mladý kluk na kluky.



Už mě opravdu nebaví pořád vychvalovat CooBoo. Už mě nebaví, jaké skvělé knihy neustále vydávají. Už mě nebaví vymýšlet synonyma pro slova chvály a díků, že něco takového vydali. Napíšu vám to narovinu. CooBoo zase uhodilo hřebíček na hlavičku.

Netradiční vypravěč
Tenká modrá kniha zastrčená v young adult literatuře nám nastiňuje neobvyklé téma – téma homosexuality. Zpočátku čtenáře může překvapit volba zvoleného vypravěče. Nebo spíše vypravěčů. Příběh totiž vypráví osvícení duchové starší generace, kteří příběhy protkávají svými myšlenkami a vzpomínkami na minulost. S nadhledem komentují rozhodnutí hrdinů a snaží se ukázat, jak je nenávist k odlišnosti zbytečná, krutá, smutná… A nikdy z ní nevzejde nic dobrého. Pro žádnou zúčastněnou stranu. 

„Craig si vybavuje, jak vypadal ten den, kdy ho přišli navštívit, jeho tělo bylo neladící sbírkou modřin, jeho tradiční úsměv mu působil moc velkou bolest, aby si ho nasadil. Craig brečel – brečel přímo tam, v Tariqově obýváku a měl z toho hrozný pocit. Tariq mu říkal, že je to v pohodě, že je všechno v pohodě, že ho nezabili. Žebra se mu zahojí. Modřiny se vstřebají. Craig ale nemohl přestat brečet – nejen proto, že Tariqovi ublížili, ale i proto, že to bylo tak nesmyslné, tak strašně špatné.“

Založeno na skutečnosti
Příběh je inspirován skutečným příběhem Mattyho Daleya a Bobbyho Cancielliho, kteří se zúčastnili líbacího maratonu, aby ukázali světu, že dva líbající se kluci jsou v pořádku. Dva milující se kluci jsou v pořádku. Dvě duše, které se našly, jsou v pořádku. Že láska je v pořádku.


 Spisovatelský um
Autor píše velmi kvalitně, hodně umělecky, přesah jeho myšlenek je možná pro čtenáře těžké uchopit, rozhodně se nejedná o oddechovou knihu. Ale získá si jej autorův nápad s netradičními vypravěči, spisovatelským talentem a srdcem, které do knihy dal, protože z ní přímo sálá.

Perla mezi knihami
Občas se, kvůli závažnosti problematiky a neustálého soustředění se, mohou objevit chvíle, kdy čtenář bude potřebovat knihu odložit. To je v pořádku. Musí si utřídit myšlenky, nabrat sílu ale hlavně mít bystrou, svěží mysl, aby mohl pojmout velikost a hloubku nelehkých otázek a myšlenek, které jsou schované v každé větě.  Kniha se nevyhýbá ani tématu AIDS, které je stále aktuální, i když se o něm ve společnosti nemluví.

„Někteří z našich rodičů byli vždycky na naší straně. Někteří z našich rodičů se rozhodli nás raději zavrhnout, než by nás viděli takové, jací jsme byli. A někteří z našich rodičů, když zjistili, že jsme nemocní, přestali být draky a proměnili se místo toho v drakobijce.“

Knihu bych doporučila všem věkovým kategoriím. Nikdy není pozdě udělat první krok ke změně. Toto neotřelé, provokativní téma je osvěžující změnou v mnoha neustále se opakujících tématech. Tato kniha je perlou mezi ostatními. Skvost mezi černobílými tématy. Nebojte se jí. Každý si v ní najde něco a síla autorových myšlenek za to opravdu stojí.

„Dva kluci se líbají. Vy víte, co to znamená. Pro nás to bylo tajné gesto. Tajné, protože jsme měli strach. Tajné, protože jsme se styděli. Tajné, protože to byl příběh, který nikdo nevyprávěl.“

Pokud vás kniha Líbali jsme se zaujala, můžete si ji koupit u Knihy Dobrovský.
Seženete zde i další literatury o dospívání.

8 komentářů:

  1. Skvelá recenzia :)! Nepremýšľala som nad tým, že by som si túto knihu prečítala, no k celku si ma na ňu nalákala. Od Davida Levithana som čítala iba jednu knihu, ale jeho štýl písania sa mi veľmi páčil, takže ktovie? Možno si ju niekedy prečítam :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Tuto recenzi řadím mezi své méně povedené, neboť se prostě nedá popsat taková ta filozofická stránka a pocity, které z knihy plynou. Já od Davida krom této nečetla žádnou. Láká mě Den co den a možná půjdu (až u nás vyjde) i do Will Grayson, Will Grayson. Myslím, že by sis tuto knihu měla koupit:). Není drahá a stojí za to. Je to opravdu spíš o těch myšlenkách, příběhy jsou vedlejší.

      Vymazat
  2. Och.... znám málo knih ( ba neumím hledat) na tohle téma, Díky za tzv. inspiraci musím si ji pročíst ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Vím, že jsme knihu četly zároveň spolu :D Já recenzi chystám na pondělí, protože si musím v hlavě uložit co a jak chci říct.. Každopádně se mi taky velmi líbila, a máme vcelku podobné názory.. Super recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, snažila jsem se:D....Ano, my teď čteme zároveň mnoho knih..:D:D

      Vymazat
  4. Jsem ráda, že se ti líbila, pěkně napsané :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji:). Už bych ale potřebovala nějakou negativní recenzi, ať pořád nevypadám jako sluníčková blondýnka, které stačí málo k radosti:D

      Vymazat