13 srpna, 2015

Škola dobra a zla


 Hodnocení: * * * *
Autor: Soman Chainani
Počet stran: 416
Nakladatelství: CooBoo

 Sophie se celý svůj život nemohla dočkat toho, až ji unesou… Takhle začíná knížka Škola dobra a zla. Sophie pochází z města, ze kterého se pravidelně jednou za čtyři roky ztrácí dvě děti. Všeobecně se tvrdí, že je unáší tajemný profesor ze Školy dobra a zla a že na té škole pak studují. Vybírá vždycky jedno nejhezčí a nejhodnější děvče (nebo chlapce) a pak jeho naprostý protiklad. Jedno dítě je předurčeno stát se kladnou pohádkovou postavou a druhé zápornou. Několik let nato, co se děti ztratí, je obyvatelé města nacházejí v ilustracích knih, které se záhadně objevují v místním knihkupectví. Všem dětem tajemný profesor nahání strach a nepřejí si, aby je unesl. Jedinou výjimkou je Sophie – ta se už nemůže dočkat, až z města zmizí…


Příběh nás přenáší do vesničky Galvadon, kde se pomalu schyluje k nepříjemnému období. Všichni vesničané vyčkávají se zbraněmi v rukou Školníka, který jednou za pár let unáší z vesnic dvě děti - jedno s duší dobrou a laskavou, druhou s duší černou a zlou. 

Sophie je na rozdíl od ostatních vesničanů nadšená a přesvědčená, že Školník si vybere právě ji - odjakživa věděla, že se dostane do školy Dobra, najde svého prince a bude žít svou nádhernou pohádku. Je přece pravá princezna - dbá na svůj vzhled, má krásné dlouhé zlaté vlasy a miluje růžovou. Jelikož si je ale vědoma svých povinností vykonávat dobro (například vyrobí pleťovou masku na obličej pro děti ze sirotčince, neboť krásná pleť je tím největším darem), skamarádí se s vyvrhelem společnosti, dívkou, jež žije se svou matkou na hřbitově.

Agáta je samotářka s nenávistí v srdci a nevábným vzhledem. Netouží po ničem jiném než zůstat tam, kde je a v tichosti dožít. Ale díky Sophii a její víře v pohádkový svět se jí život otočí vzhůru nohama. Velmi brzy se stanou přítelkyněmi, ale jejich přátelství v průběhu příběhu projde těžkými zkouškami.
 Naplní se předzvěst jasnovidce a změní Knihomolové dobro a zlo navždy?

Je právě půlnoc a do vesnice se plíží Školník...

Knihu jsem si vybrala na základě blogerských doporučujících recenzí. Moje očekávání splnila, avšak na mě byla až příliš dětská. Oceňuji její originální nápad, ale nelíbilo se mi zpracování příběhu. Zdál se mi překombinovaný a zbytečně složitý, někdy jsem ani nestačila autorově fantazii, nedokázala jsem si vůbec nijak představit, jak ta která situace mohla vypadat. A také určité konflikty nejen mezi hlavními hrdinkami ale i vnitřní byly příliš časté a pořád se měnily. Na můj vkus toho prostě bylo moc a nevím, jestli by to děti dokázaly strávit. Přemýšlela jsem, zda půjdu do druhého dílu - kniha byla čtivá a prostě mě bavila, ale opravdu působila dětsky a přitom byla zvláštně komplikovaná. No ale konec mě přesvědčil, že do dalšího dílu půjdu. No - co to bylo za konec?!

Příběh nese krásné poselství - mít rád sám sebe, takového, jakým jsem a že naše duše nejsou buď bílé nebo černé ale obojí. A o tom, jací budeme, rozhodují především naše činy.

Mimochodem, dost mi to připomnělo pohádku Frozen, už během příběhu mě napadlo, jak by to všechno šlo vyřešit. Nebudu více prozrazovat, těm, kteří knihu četli, a pohádku viděli, to dojde:)

Knihu doplňují krásné ilustrace. 

UKÁZKA



Nejlepší ceny najdete na srovname.cz
https://www.srovname.cz/soman-chainani-skola-dobra-a-zla/srovnani-cen/k.3116716
 

4 komentáře:

  1. Kdy máš v plánu se do druhého dílu pustit? Jsem pak zvědavá na tvou recenci! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejdele ve stredu by mi mela prijit, tak hned jak dojde;).

      Vymazat
  2. Škola dobra a zla je pro mě jednou z nejlepších knih, už se moc těším na závěrečný díl, který ovšem vyjde až na jaře.. Ach jo, budeme si muset zkrátka počkat..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ....Ale zase mezi tím vyjde spousta jiných krásných knih:)

      Vymazat