09 července, 2015

Babička pozdravuje a omlouvá se


KDE POHÁDKY OŽÍVAJÍ

Autor: Fredrik Backman
Hodnocení: * * * * *
Počet stran: 450
Nakladatelství: Host
Anotace
 Zábavný a napínavý příběh plný nečekaných setkání, nepravděpodobných přátelství a obrovské síly pohádek a fantazie. Else je sedm, vlastně skoro osm. Její babičce je sedmdesát sedm, vlastně skoro sedmdesát osm. O Else dospělí říkají, že je na svůj věk vyspělá, ale ve skutečnosti jim připadá otravná. O babičce tvrdí, že je čiperná, i když tím myslí, že jim připadá bláznivá. Elsa je jiná, než ostatní. Nemá jiné kamarády, než babičku, ale jí to nevadí. babička jí totiž vypráví úžasné příběhy o kouzelné říši, kde není normální nikdo a nic a být jiný je tam největší výhodou.

Recenze

,,Bude to úžasná pohádka a ohromný dobrodružství. Ale je to moje chyba, že na jejím konci číhá drak."

Elsina babička své vnučce vypráví o královstvích v Říši před procitnutím, kde každé království má svou vlastnost. Je zde například království tance, smutku, boje, lásky a další. V království jsou samozřejmě princezny, králové a královny ale také různé bytosti jako Teďhned, pifka a jednorožci, co vlastně nejsou jednorožci. Ale hlavně jsou tam pohádkáři. Protože celé království má za úkol posílat do světa ty nejskvělejší pohádky. 
V Říši před procitnutím jsou však i nebezpečné bytosti - stíny, které pohlcují představivost a fantazii. Proti nim bojují worsové a hrdina zvaný Vlčí srdce.

,,Elsa ví, že je jiná. Ví to, protože nemá žádné kamarády. Ne že by ji děti ve škole nesnášely kvůli tomu. Ve škole jsou odlišných dětí mraky. V každé třídě nejmíň dvě. Jenže Elsa nikdy neustoupí. Obyčejné děti ji za to nemají rády. Skoro jakoby si myslely, že pokud ty odlišné děti uvidí, jak jedno z nich těm normálním odpírá poslušnost, rozpoutají revoluci. Z toho důvodu musí Elsu pronásledovat, dokud to nevzdá. Dokud nepřestane věřit, že je superhrdinka."

 Zpočátku mohou tyto pohádky, které obalují celý příběh, nezasvěceného čtenáře poněkud mást. Ovšem jakmile pochopí souvislosti, budou mu babiččiny pohádky připadat nesmírně originální a bude v nich hledat klíč k rozluštění záhad v knize.

,, Neslyší praskání větviček ve křoví. Neslyší křupání nohou na sněhu. Na malý okamžik se totiž oba divné hlasy rozplynou a Elsa se vyhoupne na hřeb bouřkomrakoně. Zaléhá jí v uších, až máchuť se rozkřičet. Náhle vše utichne. Měkce se vznese vzhůru. Zavře oči. A neotevře je dřív, než ji mrakůň odnese z parku pryč."

Elsa, jakožto rytíř z Miamasu, obdrží od babičky úkol - doručit tajný dopis, v němž pozdravuje a omlouvá se. A tím příběh teprve začíná....

 S knihou jsem velmi spokojená. Je napsaná klasickým Backmanovským stylem. Najdete zde lehký humor, napětí, akci, tajemství ale hlavně lásku. Prožijete spousty emocí a zjistíte, jak moc trpíte u postav předsudky. Autor vám znovu, po stopadesáté ukáže, proč jsou lidé takový jací jsou. Ať se jedná o hádavou babiznu z patra nebo opilou ženu kříčící na schodech. Nikdy nevíte, co se za jejich chováním skrývá za bolest. A právě na to nás Backman vždycky dostane.

Ukázka PDF



Nejlepší ceny najdete díky srovname.cz
https://www.srovname.cz/fredrik-backman-babicka-pozdravuje-a-omlouva-se/srovnani-cen/k.3313045



3 komentáře:

  1. Hezký článek. Ale nevím, jestli bych si knihu chtěla přečíst, nezněla jsi nějak strašně nadšeně :)
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tato kniha má hloubku a není moc "legrační". U Oveho jsme se také nepopadala za břicho ale líbil se mi hodně moc. Stejně tak tato kniha:). V recenzích spíše píšu fakta, aby si čtenáři mohli podrobněji udělat obrázek o tom, zda by se právě jim kniha líbila. Nepřidávám moc svých pocitů a názorů. A jak jsem četla recenze na tuto knihu, není pro každého:). Tak uvidíš:).

      Vymazat
    2. Jsou tam nějaké komické situace (jako když šel Ove koupit počítač) ale je to opravdu spíše o vztazích a emocích.

      Vymazat