02 dubna, 2015

Zvěrolékař a spol.



Hodnocení: * * *
Autor: Luke Gamble
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 336
Příhody z ordinace i osobního života mladého veterináře Lukea se odehrávají v městečku v jihozápadní Anglii. Luke nastupuje na zdejší kliniku jako čerstvý absolvent a součástí jeho pracovní náplně jsou noční směny i místní specialita, dojíždění na farmy. Zpestřením jsou pak autorovy „dovolenkové“ cesty – do Řecka, do Indie a do Maroka, kdy vypomáhá jako dobrovolník. Autor popisuje i kontakty s kolegy z kliniky a také pokusy navázat vztah s veterinářkou Cordelií.

Luke Gamble vystudoval v Bristolské univerzitě v roce 1999 jako veterinář a strávil rok na univerzitě v Cambridge.Ačkoli se primárně věnuje v New Forest, Pilgrims veterinární praxi, Lukova vášeň je jeho mimoškolní práce s charitativními organizacemi po celém světě (WVS) a Mission Rabies, které založil v roce 2003 a 2013, resp. Luke je generální ředitel obou organizací, a do dnešního dne získal navýšení více než čtyři miliony liber pro charitativní organizace a související projekty po celém světě, včetně zahájení WVS Indie v roce 2010 a Mezinárodní školicí středisko v Ooty, Tamil Nadu.Tato dobrovolná práce zavedla Luka mnohem dále do ciziny, a byl předmětem dvou televizních seriálů na Sky 1. Luke dodatečně nastavil a rozběhl Ooh službu tísňového volání pro zvířata, pokrývající 28 praxí v Bournemouth a Poole po osm let, a je zakládajícím ředitelem PET cestovní společnosti ve Velké Británii, Jižní Africe a Spojených arabských emirátů.

Luke přednáší mezinárodně o dobrých životních podmínkách zvířat a veterinárních subjektech a v roce 2014 byl požádán o Světovou zdravotnickou organizací (WHO), o sezení v odborné porotě pro International Control of Neglected Zoonotic Diseases na základě své praxe u vztekliny na celém
světě. Je příjemcem JA Wight (James Herriot)  britská cena malých zvířat veterinární asociace za mimořádné zásluhy o dobré životní podmínky zvířat v zájmových chovech.V roce 2012 Luke vystupoval na Independent on Sunday seznamu 101 inspirativních velkých Angličanů, byl příjemce Jeanne Marchig dobré životní podmínky zvířat Award 2013 neúnavnou praktickou práci na mezinárodním poli dobrých životních podmínek zvířat. V roce 2014 byl Luke vítěz CEVA charity profesionála roku a získal IFAW Vet roku.Mimo veterinární oblasti, Luke je autorem dvou knih, má černý pás v karate, Ironman triatlonista a dokončil Marathon des Sables. Luke je ženatý a žije v New Forest se svými čtyřmi dětmi, dvěma ridgebacky, panovačnou zachráněnou kočkou s názvem Charlie, sedmi zachráněnými slepicemi a stále rostoucí sbírkou domácích králíků!

Zpočátku se mi kniha moc líbila, byla super čtivá a během momentu jsem se ocitla v půlce. Opravdu se to četlo samo:). Krásné a vtipné historky Luka, jako praktikanta, začínajícího veterináře, který se věnuje nejen praxi v ordinaci ale také musí sem tam vyjet na farmu za krávama a koněma. Ocitneme se dokonce u dobytka, které onemocní slintavkou! 
Za půlkou mě to ale mírně přestávalo bavit, Luke cestuje po světě a jeho historky se rozšiřují o usmrcování zvířat, péči o slona v otřesných podmínkách a tak podobně. Myslím, že tato kniha není pro citlivé duše.  

Kniha se tváří jako milá knížečka s roztomilíma historkama ale jsou tam i pasáže usmrcování, kastrování, vyjímaní ok apod. Ale i to samozřejmě k práci veterináře patří!
Knihu bych nedoporučila citlivým lidem. 

Nejlepší ceny hledejte přes srovname.cz
https://www.srovname.cz/luke-gamble-zverolekar-a-spol-/srovnani-cen/k.2741274

2 komentáře:

  1. Tiež som si spočiatku myslela, že to bude "milá knižka so zlatými príbehmi", ale tvoja recenzia ma utvrdila v tom, že je to práve opak, no obávam sa, že po nej nesiahnem, lebo naozaj nemám rada, keď zvieratá trpia.. a niekedy mi je to viacej ľúto, ako keď trpia ľudia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když to teď po sobě čtu, samotnou mě zaráží jak emocionálně jsem to napsala:). Ale to utrácení zvířátek tam holt je. Tak to bohužel chodí a patří to k jeho práci. Než zase, aby trpěla...Ale někdy jsou tam dost detailní popisy no:(

      Vymazat