12 dubna, 2015

Zmrzlinová královna

 Hodnocení: * * * * *
Autor: Susan Jane Gilman
Nakladatelství: Fortuna Libri
Počet stran: 512

V roce 1913 odjede pětiletá Malka Trejnovská s rodiči a se sestrami z Ruska do USA a krátce nato skončí zmrzačená a opuštěná na ulici.
Přežije díky italskému prodavači zmrzliny, který ji vezme k sobě a naučí ji zmrzlinu vyrábět. V době velké hospodářské krize se vdá za negramotného Alberta Dunkleho, jezdí s ním po Státech a prodejem zmrzliny si vydělávají na živobytí. Nakonec vybudují obrovskou firmu s mnoha franšízami, z Malky se pod jménem Lillian Dunkleová stane Zmrzlinová královna Ameriky a televizní celebrita. Součástí příběhu zachycujícího sedmdesát let jejího života, jsou i události americké historie od prohibice přes druhou světovou válku až po divoká léta Studia 54.

Lillian není laskavá, mateřská hospodyňka, jak ji znají televizní diváci. Je to tvrdá a cynická obchodnice, která se neštítí intrikovat, a navíc se ráda napije. Na sklonku života ji však dožene minulost a její svět se rázem změní

Vypravěčkou knihy je pětasedmdesátiletá Lillian Dunkleová, dříve Malka Trejnovská, žena, která vybudovala americké zmrzlinové impérum. Ale neměla to zdaleka lehké.

Vše začíná v Rusku, kde Malčina matka s otcem vymyslí plán, jak utéct před bídou do Jižní Afriky za příbuzenstvem. Malcematka zašije do kabátu celé rodinné jmění a společně, schovaní ve voze převážejícím zeleninu, dojedou až do Hamburku, kde si koupí lístky na cestu lodí. Avšak před naloděním matka a Malčiny sestry onemocní zánětem spojivek a tak se musí několik dní léčit v čekárenské karanténě. Mezitím otec s Malkou prochází městem, prohlíží si výlohy a diskutují s ostatními muži u karet. Všichni jsou uneseni Amerikou, zemi zaslíbenou kde jsou " zářící věže, které sahají až do nebe", " na náměstích stojí kašny, z kterých se každý může napít, a neteče z nich voda, ale mlíko!"
Nakonec otec Malky neodolá a vymění lístky z Jižní Afriky na lístky do Ameriky.

Brzy však celá rodina zjistí, že to všechno byly jen lži. Je zajímavé sledovat, jaká byla vlastně skutečnost.

,, Když slyším směšné báchorky o chudých, ale šťastných přistěhovaleckých rodinách, co si svorně založili hadrářství, z kterého se brzy stalo krejčovství a potom špičkový módní závod, musím se smát."

,, Ulice byly dlážděné kočičími hlavami nebo vyasfaltované, domy z cihel, schody a požární schodiště ze železa, střechy natřené dehtem a stropy z lisovaného plechu. Nerostly tam žádné stromy, od řeky nefoukalo a před sluncem se člověk neměl kam schovat."

Jednoho dne se otec Malky zničeho nic vytratí a rodina si prochází peklem. Nejsou peníze na jídlo (k obědu mají například jen jedno vejce) a jelikož má Malka ještě tři sestry, je nucena si i ve svých pěti letech shánět práci.

,, Příští týden půjdete do práce. Všechny. Kdo nebude vydělávat, nebude jíst."

Tatínek se neobjevuje a tak matka pošle Malku se sestrou Florou otce hledat. Když Malka přebíhá přes vozovku, porazí ji kůň patřící místnímu italskému zmrzlináři. Malka se probírá až v nemocnici, kde se jí matka zřekne (nemůže si dovolit živit ještě mrzáka) a tak se jí z pocitu viny ujme pan Dinello. A právě tady nastává zlom nejen v Malčině srdci a duši ale také v její budoucnosti.

Kniha je úžasně napsaná, autorka spolupracovala s mnoha lidmi z branže a dokonce si sama vyzkoušela dělat a prodávat zmrzlinu. Dodává to knize na autentičnosti. 
V příběhu se setkáme s židovstvím, křesťanstvím, komunismem, první i druhou světovou válkou i nerovnoprávností žen.
Vyprávění je okořeněno italštinou, hebrejštinou a nejspíše i ruštinou. 

Zajímá vás jaké byly podmínky přistěhovalců v Americe roku 1913? Jak dokázala ruská sirota vybudovat nejoblíbenější značku zmrzliny úplně z ničeho? A z čistě povrchní stránky - jak si dokáže chromá, ošklivě vyhlížející žena s dravou náturou najít muže a založit rodinu?

Nejlepší ceny najdete přes srovname.cz
https://www.srovname.cz/susan-jane-gilmanova-zmrzlinova-kralovna/srovnani-cen/k.3195380


 

Žádné komentáře:

Okomentovat