21 března, 2015

Na co Alice zapomněla

 Hodnocení: * * * * *
Autor: Liane Moriarty
Počet stran: 432
Nakladatelství: Ikar
Když se Alice probere na zemi v posilovně, má na hlavě pořádnou bouli a myslí si, že je jí dvacet devět a čeká první dítě se svým superúžasným manželem Nickem. Jenomže pak se dozví, že se jí z paměti právě vymazalo deset let života a že je ve skutečnosti devětatřicetiletá neurotička, která nejraději tráví svůj volný čas v posilovně nebo na poradách školního výboru se ženami, jež kdysi nesnášela. Jak se to stalo, že se její život tak radikálně změnil? Proč ji její manžel nenávidí? Co tak hrozného provedla, že s ní její milovaná sestra skoro nemluví? A do toho si není schopná vůbec vzpomenout na svoje tři děti – ne, Alice se najednou vidí jinýma očima a ta nová žena, o které jí vyprávějí, se jí vůbec nezamlouvá. Najde způsob, aby se znovu stala tím člověkem, kterým bývala?
                             "Máte chuť namířit autem do nejbližšího telegrafního sloupu?

                                Terapeut dr. Jeremy Hodges vás navede lepším směrem.
K prvním deseti sezením lahvička antidepresiv ZDARMA."
 Alice se probírá na podlaze. Úplně dezorientovanou si ji odveze záchranná služba.
Po několika hodinách za ní přijede do nemocnice její milovaná sestra Elizabeth a Alice se postupně dozvídá, že se její život za těch pouhých deset let tak šíleně změnil, že to ani nedává smysl. Z něžné, stydlivé, naivní a nespolečenské holky se stala chladná, sebevědomá rázná žena, organizující rodičovské večírky.
Alice se střípek po střípku dozvídá nové skutečnosti, které jí jsou naprosto proti mysli. Její sestra, ve které měla vždy největší oporu, se jí tolik odcizila. Od nejlepší přítelkyně se jí dostane jen stručné přání k Vánocům. Její matka se znovu provdala. Ale co je nejhorší - s Nickem, jejím manželem, jsou právě v rozvodovém řízení.
Poslední co si pamatuje je, že čeká svoje první dítě, Rozinku.
Nick se za těch deset let hodně změnil. Láska nějakým způbem přerostla v nenávist. Dokáže to Alice napravit? A bude to chtít napravit i po tom, co se "seznámí" s Dominikem?

Tento román je krásnou ukázkou toho, co se stane, když v manželství vázne komunikace, co s lidmi udělá partnerova vytíženost a v co mohou přerůst stále častější drobné hádky.
A také, jak do vašeho šťastného manželství může zasáhnout okolí tak, že ho naprosto rozvrátí.

,,Když se ze zamilovanosti stane hluboká láska a z ní pak hluboká nenávist, může se z hluboké nenávisti stát opět zamilovanost a poté znovu hluboká láska?"

Nejlepší ceny najdete na srovname.cz
https://www.srovname.cz/liane-moriarty-na-co-alice-zapomnela/srovnani-cen/k.3195363

3 komentáře:

  1. Tuhle knihu bych si moc ráda přečetla, díky za přiblížení :)

    OdpovědětVymazat
  2. Právě ji čtu a je skvělá! vázně se mi moc líbí :-) Jsem teprve asi na stopadesáté straně ale hlavní hrdinka mi je moc sympatická, jsem zvědavá, jak se děj bude vyvíjet dál :-)

    OdpovědětVymazat